چهارشنبه ۲۰ اسفند ۱۳۹۳ ساعت ۱۲:۳۳
کد مطلب : 10551

همایش بانوان قرآن پژوه و یادکردی از بانوی مجتهده امین

مرتضی نجفی قدسی
قم نيوز : قم نیوز: متأسفانه در معرفی الگوها کم‌کاری می‌شود و یک شخصیتی مانند بانو امین که نمونه روزگار است و به‌مانند علامه طباطبایی که میان مردان و بین علما بی‌نظیر است، بانو امین هم بین بانوان یک چنین جایگاهی دارد؛ لیکن نسل جدید ما چقدر به جایگاه این بانوی نمونه و اسوه اخلاق، فضیلت و عرفان آگاه است؟
مرتضی نجفی قدسی، خادم القرآن الکریم.
مرتضی نجفی قدسی، خادم القرآن الکریم.
مرتضی نجفی قدسی در یادداشت خود با عنوان "همایش بانوان قرآن‌پژوه و یادکردی از بانوی مجتهده امین" آورده است :

برگزاری دوازدهمین همایش بین‌المللی بانوان قرآن‌‌پژوه با ایام سال‌گرد شهادت مظلومانه حضرت صدیقه طاهره فاطمه زهرا(س) که منشأ خیر و برکات برای جهان آفرینش و بشریت هستند، تقارن معنی‌داری است و امیدواریم همان‌طور که ائمه معصومین(ع) به مادرشان حضرت فاطمه زهرا(س) تأسی می‌جویند، همه مردان خداجوی و زنان باایمان نیز همواره به این بانوی نمونه و اسوه، اقتدا کنند.

نقش بانوان در تعلیم و تربیت فرزندان و در فرهنگ‌سازی جامعه، نقشی اساسی و بی‌بدیل است و اگر بانوان کشورمان به آداب و اخلاق قرآنی و اسلامی مزین باشند، به‌طور حتم از دامن پرمهر آنان فرزندانی باایمان و شجاع، همچون امام خمینی(ره)، علامه طباطبایی، استاد شهید مطهری و یا دیگر بزرگان و ستارگان پرفروغ سپهر علم و اندیشه، پرورش پیدا خواهند کرد.

پیامبر اکرم(ص) می‌فرمایند: «المراة ریحانة، مااکرمهن الا الکریم، و مااهانهن الا اللئیم؛ زن ریحانه (گلی خوشبو) هست، کسی آنها را تکریم نمی‌کند، مگر انسان کریم و کسی به آنها توهین نمی‌کند، مگر انسان پست و فرومایه».

حال با توجه به این ساختار وجودی بانوان که خدای متعال در خلقت، آنان را با ظرافت، مهربانی و نرم‌خویی آفریده است، اگر مزین به اخلاق اسلامی و فراگیری قرآن شوند و حتی به درجه‌ای برسند که اهل سیر و سلوک معنوی شوند، چه خواهد شد؟! در حقیقت، اینجا، همان تعبیری که استاد عزیزمان جناب آقای دکتر احمدی، عضو محترم شورای عالی انقلاب فرهنگی همواره گوشزد می‌کنند، یعنی «فرشتگان وحی‌آموز» تحقق می‌یابد.

در اینجا مناسب می‌دانم به خاطره‌ای زیبا از بانوی نمونه دوران و مجتهده زمان، سرکار «بانو امین» صاحب تفسیر گرانقدر «مخزن العرفان» بپردازم. این بانوی نمونه که به مقام عالی اجتهاد رسیده بود و حتی بزرگانی از علما و فضلا نیز در محضر ایشان تلمذ کرده‌اند و از دریای علوم و معارف وی بهره‌مند بوده‌اند، از جمله نوادری است که به‌خوبی می‌تواند برای بانوان در عصر ما، الگو و اسوه باشد؛ چرا که در همین چند دهه پیش در اصفهان، می‌زیست و همسرش نیز اهل کسب و تجارت بود. این بانوی مکرمه، دارای مراتب والای علمی و حوزوی بود، اما باید شوهرداری و خانه‌داری هم می‌کرد و کنار آن به تدریس، تألیف و تحقیق و آن هم در سطوح بسیار عالی می‌پرداخت که اثر تفسیری ایشان و سایر تألیفات وی خود گواه مقام و منزلت ایشان است.

در زمان حیات این بانوی بزرگ، همه علما و مجتهدان زمان، تکریم خاصی از این بانوی عالمه داشتند و بعضاً جهت استفاده معنوی به محضرشان شرفیاب می‌شدند. از جمله کسانی که سال‌ها محضر ایشان درس خوانده و از خرمن علوم بانو امین بهره‌ها برده بود، حضرت حجت‌الاسلام والمسلمین «سیدشهاب‌الدین صفوی‌قمی» از روحانیون فاضل و از منبری‌های معروف اصفهان و از خصیصین پرورش‌یافته در مکتب بانو امین بود که بسیار گفتار دلنشینی داشت و بنده حقیر از دوران کودکی یکی از پامنبری‌های این روحانی فاضل و مهذب بودم.

استاد صفوی‌قمی، همواره از مراتب عرفانی و سیروسلوک معنوی بانو امین در منبرها اشاره‌هایی داشتند و از جمله مطالبی که ایشان نقل می‌کردند و من خود شنیدم، این بود که بانو امین فرموده بودند: «هروقت حضرت عزرائیل(ع) برای گرفتن جان کسی وارد محله ما می‌شوند، من متوجه حضور ایشان می‌شوم و می‌دانم که به کدام خانه می‌خواهند بروند و جان چه‌کسی را می‌خواهند بگیرند!» ایشان به بانو امین عرض می‌کنند: «بانو! شما چگونه به این مرتبه رسیدید و این‌گونه اسرار برای شما مکشوف می‌شود؟» جواب بانو امین بسیار زیبا و مهم است و باید اهالی قرآن و قرآن‌دوستان توجه کنند.

بانو امین می‌فرمایند: «من در اثر انس با قرآن به این مرتبه رسیده‌ام و هرچه بیشتر به قرآن می‌پردازم و غرق در آیات الهی می‌شوم این حالت بیشتر به من دست می‌دهد و حجاب‌ها برایم کنار می‌رود».

البته این گلایه را باید مطرح کنم که متأسفانه در معرفی الگوها کم‌کاری می‌شود و یک شخصیتی مانند بانو امین که نمونه روزگار است و به‌مانند علامه طباطبایی که میان مردان و بین علما بی‌نظیر است، بانو امین هم بین بانوان یک چنین جایگاهی دارد؛ لیکن نسل جدید ما چقدر به جایگاه این بانوی نمونه و اسوه اخلاق، فضیلت و عرفان آگاه است؟ و حتی حوزه‌های علمیه و طلاب چقدر به منزلت این بانو آگاه هستند؟! حیف که قدر نعمات را نمی‌دانیم.

شایسته است که همایش‌ها و سمینارهای علمی برای این بانوی بزرگ برگزار شود و نام او در هر کوی و برزن آشنا باشد و از عزیزانی که به اصفهان سفر می‌کنند، تقاضامندم اولاً از زیارت قبر علامه مجلسی اول و دوم که کنار هم در جوار «مسجد جامع اصفهان» مدفون هستند و ثانیاً از زیارت «تخت فولاد» اصفهان که مدفن بسیاری از علماء و بزرگان جهان تشیع است، همچنین از فیض زیارت بقعه منوره بانو امین در این ارض مقدس غافل نشوند.

والسلام علی من اتبع الهدی
خادم القرآن ــ مرتضی نجفی قدسی
https://qomnews.ir/vdcb8sb8.rhbgspiuur.html
نام شما
آدرس ايميل شما