آیتالله اعرافی: بیحجابی زنگ خطری برای تمدن اسلامی و گفتمان انقلاب است / برخی کشورهای منطقه در آزمون غزه مردود شدند
امام جمعه قم یکی از غلطهای بزرگ تمدن غربی را تنزل جایگاه زنان و ابزار کردن آنان دانست و گفت: اکنون در تقابل با نگاه والای تمدن اسلامی به زنان، ترویج بیحجابی را دنبال میکنند که بیحجابی زنگ خطری برای تمدن اسلامی و گفتمان انقلاب است و همه ما نسبت به حجاب مسئول هستیم و باید مراقب مرزهای شریعت باشیم.
به گزارش قم نیوز آیتالله علیرضا اعرافی ظهر امروز هشتم دیماه در نماز جمعه قم که در مصلای قدس برپا شد، با بیان اینکه اگر اتصال ما با خداوند برقرار شود خداوند نیز چتر ویژه عنایت خود را شامل حال ما میکند، اظهار کرد: زمانی که ما جمعهها در کنار هم به عبادت و ذکر خدا میپردازیم، نزدیک شدن به مقام تفاوت و کسب فیض خاص الهی و مشمول معیت خاص خداوند شدن را تمرین میکنیم.
وی اضافه کرد: عبادت قانون حاکم بر عالم است و معنای لغوی آن تزرع و خشوع است، معنای خاص آن تعبدیات و معنای دیگر آن هر اقدامی برای خداوند متعال است حتی اگر جزو عبادات خاص نباشد اما اگر برای خدا انجام شد موجب عنایت خواهد شد.
امام جمعه قم خاطرنشان کرد: خداوند متعال در این منظر و رویکرد، عبادت را منحصر به نماز، دعا و مناجات نکرده است بلکه میگوید که همه مستحبات غیرعبادی و همه امور مشروط و مباح و حتی ترک محرمات و مکروهات را میتوان به عبادت مبدل کرد.
وی معنای دیگر عبادت را عبارت از عبادت در جهان تکوین و در سراسر عالم هستی دانست و گفت: از کوچکترین ذرات عالم در درون اتم تا بزرگترین ذرات عالم، بر اساس آیات قرآن کریم خداوند را عبادت میکنند و این عبادت یک دایره جدیدی است که در قرآن به آن اشاره شده است.
تمام ذرات و موجودات عالم ثناگوی خداوند هستند
اعرافی یادآور شد: بر اساس آیات سوره مائده، تمام موجودات عالم حمد و ثناگوی خداوند هستند اما ما آن تسبیح و عبادت را نمیفهمیم و در نزدیک به 10 جای قرآن به این موضوع پرداخته شده است و در آیاتی هم به سجده همه موجودات در پیشگاه خداوند اشاره شده است، «کُلٌّ قَدْ عَلِمَ صَلاتَهُ وَ تَسْبِیحَهُ» تمام موجودات عالم آگاه به تسبیح خود برابر خداوند هستند.
وی خاطرنشان کرد: خداوند در قرآن به این موضوع اشاره میکند که نماز و عبادت شما هماهنگی با نظام تکوین و همآوایی با سراسر عالم هستی است که در برابر خدا عبادت و سجده میکنند و تسبیحگو هستند.
اعرافی با بیان اینکه عبادت راه پیشرفت و شیوه ترقی است، گفت: نماز و عبادت همگام با همه عالم است و سروش عبادت در همه هستی وجود دارد و البته این سئوال اینجا وجود دارد که این سجده، تسبیح و عبادت که در برخی از روایات به موجودات غیرانسانی نسبت داده شده و گاهی هم به عنوان یک قانون کلی ذکر شده است چه نوع عبادتی است؟ اینجا دو گرایش و تمایل وجود دارد که ذیل آن هم تقسیماتی وجود دارد که وقت تفسیر آن نیست اما در کل این دو گرایش را بیان میکنیم.
وی ادامه داد: برخی پاسخ دادهاند که این دعا و عبادت تکوینی و زبان حال عالم است نه اینکه یک امری همراه با یک نوعی آگاهی و امثال آن باشد، برخی به این رأی متمایل هستند که یک نوع مجازی در این تعابیر وجود دارد و روح تسبیح موجودات بدون شعور به این بر میگردد که مخلوق خداوند هستند.
امام جمعه قم گفت: وقتی شما به مصنوع خوبی نگاه میکنید حس میکنید که کلمه به کلمه با شما حرف میزند و میگوید که من صانعی دارم که عالم، حکیم و بزرگ و او خدای غنی است که در حقیقت تسبیح، حمد و ثنای این عالم در برابر خدا یک امر تکوینی است و همراه با آگاهی و شعور نیست بلکه زبان حال آنهاست.
اعرافی گفت: عقل و منطق و برهان را که بکار گیریم همه میگویند که ما نشانههای پاکی، علم و بزرگی خدا هستیم و تمام عالم با ما سخن میگویند اما این سخن، سخن عقلی و منطقی است که ما از آنها برداشت میکنیم و به عبارتی آنها نشان دهنده اسمای خداوند هستند و در قرآن عمق فقر این موجودات و نیاز تمام عالم به وجود آن مطلق گفته شده است.
وی افزود: گرایش دومی هم وجود دارد که میگوید به غیر از عبادت تکوینی که درست است و در همه عالم وجود دارد و علاوه بر اینکه آیات هستند و صفات خدا را نشان میدهند و علاوه بر اینکه امر درست و حقی است، چیز دیگری هم وجود دارد که در ملکوت عالم است و همه عالم نوعی شعور و آگاهی دارند و نوعی نطق، کلام و سخن دارند که ما نمیفهمیم، برای این رأی دوم تعابیری ذکر شده که از جمله شواهد تسبیح و عبادت است و اینکه نطق و تکلم به موجودات مادی در دنیا و آخرت نسبت داده شده است.
دهها آیه قرآن گواه بر نطق و شهادت موجودات عالم است
امام جمعه قم تصریح کرد: دهها آیه در قرآن داریم که اشاره به کلام، نطق، شهادت و گواهی موجودات دارد، در 20 تا 30 آیه قرآن نیز تعابیری در مورد موجودات عالم طبیعت بکار رفته است که نوعی شعور را در مورد آنان نشان میدهد.
وی مطرح کرد: عالم با وجود خود، خداوند متعال را فریاد میزند و خدا را با همه اسما و صفات به شکل اجمالی نشان میدهد و ممکن است فراتر از آن یک سخنی غیبی و پنهانی و عبادتی متناسب با این موجودات فراتر از عالم وجود داشته باشد؛ روح عالم فقر و نیاز است و حقیقت آن وابستگی به خداوند متعال است و هنر ما این است که عبودیت آگاهانه را پیشه کنیم.
امام جمعه قم در بخش دوم خطبههای نماز جمعه با بیان اینکه به زیبایی و درستی میلاد حضرت زهرا(س) در گفتمان انقلاب اسلامی بهعنوان روز زن نامگذاری شده است، اظهار کرد: نماد زن مسلمان و زن پیشگام و پیشرو در عالم جهان، فاطمه زهرا(س) با همه ابعاد معرفتی، روحی و علمی است.
یکی از غلطهای بزرگ غرب تنزل جایگاه زنان است
اعرافی گفت: ما مدعی هستیم که تمدن جدید غربی در موارد زیادی راه اشتباه و غلط را پیموده است و یکی از غلطهای بزرگ آنان در حوزه زن و خانواده است، راهی که آنان در افسارگسیختگی شهوانی پایهریزی کرده و پیمودند یعنی فروریختن سلول خانواده و پایین آوردن جایگاه زن است.
وی خاطرنشان کرد: در منطق انقلاب اسلامی ما امروز مدعی هستیم و نگاه و گفتمان انقلاب اسلامی راه را برای تحصیل زنان و دختران در آموزش و پرورش، دانشگاه و حوزه گشوده است و آمارهای پیشرفت زنان و دختران کم نیست، در حوزه فعالیت اجتماعی و اشتغال نیز با رعایت قوانین و مقررات مسیری باز شده و گامهای بزرگی برداشته شده است.
اعرافی با تاکید بر اینکه نگاه اسلام به زن یک نگاه جامع و متوازن است، گفت: زن باید پشتوانه تربیت درست باشد و نقش اجتماعی متناسب ایفا و مسیر تکاملی درست را هم طی کند و در این راستا باید مصالح مرد، زن، خانواده، جامعه و فرزندان در کنار یکدیگر مورد توجه قرار گیرد و اسلام از درون این نگاه جامع یک قواعد درست فقهی و اخلاقی بیرون آورده است، نگاه درست فقهی و اخلاقی ما در چارچوب این توازن است.
وی گفت: اسلام فقط مسائل مادی را نمیبیند بلکه مسائل معنوی را هم میبیند و در کنار مسائل فردی به مسائل خانواده و اجتماع هم توجه میکند و همه تعالی زن در گرو توجه به همه این مسائل است؛ اگر کسی مسائل علمی، اخلاقی و معنوی را ندید به جایی میرسد که زن ابزار شهوت مرد میشود و حیثیت انسانی او از بین میرود.
اعرافی گفت: در انقلاب اسلامی دختران و زنان بزرگی تربیت شدهاند که گاهی مردان عالم باید به آنان قبطه بخورند، مادران، دختران و همسران شهدا و بانوانی که در عرصههای مختلف، جهاد و مقاومت کردند و در عرصه خدمات اجتماعی آثار مطلوبی به یادگار گذاشتند نقطه مطلوبی برای ما هستند و ما باید مراقب باشیم تا دشمن دختران را مبتلا به آلودگی نکند.
بیحجابی زنگ خطری برای گفتمان انقلاب اسلامی است
امام جمعه قم با بیان اینکه بیحجابی زنگ خطری که تمدن اسلامی و گفتمان انقلاب اسلامی را تهدید میکند، گفت: همه ما باید مراقب مرزهای شریعت و حجاب باشیم که نسبت به آن مسئول هستیم.
وی از حوادث 19 دی یاد کرد و افزود: مردم قم آغازگر راهی نو بودند و 19 دی باید گرامی داشته شود و 9 دی هم روز هوشمندی و هوشیاری ملت شریف ایران برابر قانون شکنان و کسانی که تن به قانون ندادند بود؛ صبحگاه 9 دی روزی بود که اراده الهی از آستین ملت بیرون آمد و صحنه خیابان و جامعه ما لبریز از مردان و زنان هوشمندی شد که روز بصیرت را آفریدند و روزی به عنوان الهام بخش پایداری و مقاومت در مسیر خدا را خلق کردند.
اعرافی با اشاره به فرا رسیدن نهم دیماه و دهه بصیرت عنوان کرد: فردا در نهم دیماه ملت ایران در همه نقاط کشور در صحنه حاضر میشوند و در قم هم در مدرسه فضیه مراسمی برگزار میشود، حضور گسترده ملت ایران هم اظهار همبستگی با فلسطین و غزه مظلوم و قهرمان و هم فریادی از سربصیرت در دفاع از ارزشها و پیروی از رهبری خواهد بود.
وی بر حضور مردم در 22 بهمن و رقم زدن یک صحنه جدید تاکید و عنوان کرد: دو انتخابات بزرگ هم در پیش داریم که باید با بصیرت در این انتخابات حضور مؤثر و قوی داشته باشیم.
برخی کشورهای منطقه در آزمون غزه مردود شدند
امام جمعه قم با بیان اینکه مسائل فلسطین و غزه همچنان در جریان است، گفت: در داستان غزه که برای همه بشریت یک آزمون است شاهد قتل و نسلکشی مردم غزه توسط رژیم صهیونیستی هستیم، محور مقاومت، مردم شجاع و مظلوم غزه، یمن، عراق، سوریه و بسیاری از ملتهای بیدار عالم اسلام و همینطور وجدانهای بیدار در سراسر عالم همه قبولیهای این آزمون بزرگ بودند که باید بر آنان درود بفرستیم که برای مقابله با ظلم و ستم به میدان آمدند.
اعرافی افزود: شورای امنیت، تشکیلات خودگردان فلسطین، برخی از کشورهای منطقه که به آمریکاییها پایگاه داده و با اسرائیلیها ارتباط برقرار کردند مردودهای آزمون غزه بودند، آمریکایی که لحظه به لحظه از جنایتهای رژیم صهیونیستی حمایت کرد هم مردود بزرگ است.
امام جمعه قم گفت: برخی از کشورهای منطقه و جهان اسلام همراهیهایی با جبهه مقاومت کردند اما آنطور که باید همراه حق نبودند اینها نمره قبولی ندارند چراکه همچنان تردید دارند و از ترکیه، مصر، عربستان و کشورهای مهم منطقه انتظار میرفت که در کنار مسلمانان قرار گیرند و گامهای بلندتری برای مبارزه با ظالم بردارند