روابط عمومی ادارهکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان قم , 6 ارديبهشت 1404 ساعت 1:25
به گزارش قم نیوز، حجتالاسلاموالمسلمین عباسعلی باباگلزاده روز جمعه پنجم اردیبهشت 1404 در حاشیه بازدید اکبر بهنامجو استاندار قم، امیرعباس بقایی فرماندار قم و تعدادی از مسئولان استان از گنبد نمکی؛ در گفتوگویی، از آمادگی این ادارهکل برای توسعه صنعت ژئوتوریسم و نمکدرمانی در سایت گنبد نمکی قم خبر داد و گفت: آمادگی داریم، با ورود سرمایهگذاران، نسبت به توسعه این سایت منحصر به فرد با رعایت تمام ضوابط زیستمحیطی و طبیعی اقدام کنیم.
سرپرست ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان قم اظهار کرد: گنبد نمکی یکی از بهترین سایتهای گردشگری در حوزه ژئوتوریسم است و جاذبهای بینظیر و کوهی عظیم از نمک در زمینی مسطح و هموار است.
باباگلزاده افزود: این منطقه، جاذبهای گردشگری است که زمین به ما انسانها هدیه کرده است که به محض ورود به این جاذبه دیدنی، ناخودآگاه یاد تصاویر ماهوارهای از کره مریخ میافتیم، خاک سرخ و لایهلایهای که طی نزدیک به 60 میلیون سال شکل گرفته است.
او ادامه داد: این محل که به آن، گنبد طغرود هم میگویند؛ تنها گنبد نمکی به شکل متقارن در ایران به حساب میآید، در میانه راه به طرف قله کوه و در این پدیده طبیعی دریاچه زیبای نمکی تشکیل شده است که برای نمکدرمانی و درمان امراض پوستی، خواص درمانی بینظیری دارد و مورد توجه متخصصان در این حوزه است.
سرپرست ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان قم گفت: دریاچه نمک گنبد طغرود در میان صخرهها و کوههایی که در آن سنگ نمکهایی به رنگهای قرمز، قهوهای، آبی، بنفش و سفید به چشم میخورند؛ احاطه شده است و منظرهای شبیه به فیلمهای علمی، تخیلی و فضایی را تداعی میکند.
باباگلزاده بیان کرد: آب دریاچه گنبد نمکی بسیار زلال است؛ ولی زیبایی و این صافی نباید گردشگران را فریب دهد؛ زیرا مزه بسیار تلخی دارد؛ همچنین در وسط دریاچه لکه سیاهی وجود دارد که در واقع گودالی عمیق است که پیشنهاد میکنیم، گردشگران به آن نزدیک نشوند.
او اضافه کرد: ارزش دیگر این پدیده طبیعی جز برای درمان و گردشگری مربوط به پژوهشهای علمی به ویژه در حوزه زمینشناسی است، این محل از طریق حرکت لایههای بزرگ نمکهای زیرزمینی و در طی دهها میلیون سال تشکیل شده است و به خاطر شکل و شمایلی که دارد، گنبد نمکی نامیده میشود.
سرپرست ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان قم خاطرنشان کرد: گنبدهای نمکی اصولاً در آبوهوایی با دمای بالا و تبخیر زیاد شکل میگیرند.
در این بازدید، حسین صادقی مدرس، پژوهشگر، از راهنمایان گردشگری، عضو بنیاد قمپژوهی، مؤلف کتاب «قم نگینی در دل کویر» در این بازدید به عنوان راهنمای گردشگری حضور داشت و توضیحاتی پیرامون منطقه گنبد نمکی و ویژگیهای آن ارائه کرد.
گنبد نمکی قم ، بزرگترین گنبد نمکی ایران
گنبد نمکی قم در ۱۵ کیلومتری جاده قم به سمت شهر جعفریه (مرکز شهرستان جعفرآباد) قرار گرفته است و از جاذبههای طبیعی استان قم به شمار میرود و به عنوان بزرگترین و زیباترین گنبد نمکی ایران شناخته شده است.
گنبد نمکی قم تنها گنبد نمکی متقارن ایران محسوب می شود، زیبایی و تنوع رنگ و قندیلهایی که در این گنبد وجود دارد، آن را یکی از ۲۰ گنبد نمکی پرجاذبه طبیعی کشور کرده است.
تاریخ زمینشناسی گنبد نمکی قم به ۶۰ میلیون سال قبل باز میگردد، این گنبد نمکی متقارن با دارا بودن دریاچهای کوچک در دل خود، پدیدهای طبیعی و منحصر به فرد به شمار میرود که در این منطقه قرار گرفته است.
در این گنبد، بلورهای نمک به صورت تیغههای مشخص و کنگرهدار درآمده و مناظر زیبایی را خلق کرده است. این گنبد خیلی بزرگ است و گسترش شمالی آن تا طول سه کیلومتر ادامه دارد. روی نمک، لایههایی از مارن قرمز، سنگ گچ (ژیپس) و رُس قرمز قرار گرفته و وجود دریاچه نمک در میان گنبد، نکته منحصر به فرد دیگری است.
گنبد نمکی قم در سال ۱۳۹۹ هجری خورشیدی به شماره ۷۲۵ در فهرست میراث طبیعی ملی کشور به ثبت رسیده است و یکی از جاذبههای زمینگردشگری (ژئوتوریسم) ایران محسوب میشود که در نزدیکی شهرک دامشهر در شهرستان جعفرآباد قرار دارد.
استان قم دارای سه شهرستان قم، جعفرآباد و کَهَک و هفت شهر قم، قَنوات، سَلَفچِگان، دستجِرد، جعفریه، قاهان و کهک و هفت بخش، ۱۳ دهستان و ۲۵۳ روستا است.