به گزارش قم نیوز، احمد عفتان ظهر امروز در گردهمایی مسئولان نمایندگی ولیفقیه در ادارات کل منابع طبیعی و آبخیزداری استانها که در خانه معلم قم برگزار شد، اظهار کرد: آب و هوای استان به سبب موقعیت خاص اقلیمی از آب و هوای بیابانی و نیمه بیابانی در نواحی شرق شروع و به آب و هوای سرد کوهستانی در نواحی جنوبی و غربی ختم میشود.
وی ادامه داد: میزان بارندگی سالیانه در قسمتهای شرقی از ۱۰۰ میلیمتر کمتر و در نواحی کوهستانی بین ۱۲۰ تا ۲۰۰ میلیمتر گزارش شده است.
عفتان خاطرنشان کرد: متوسط بارندگی استان معادل ۱۴۷ میلیمتر و متوسط درجه حرارت سالانه ۱۷.۵ درجه سانتیگراد است.
مدیرکل منابعطبیعی و آبخیزداری استان قم گفت: حوزه آبخیز استان جزئی از حوزههای آبخیز اصلی رودخانه قرهچای و قمرود است و بخشی از اراضی آن در محل ورود آبهای سطحی رودخانههای شور، جاجرود و کرج است، همچنین مشتمل بر حوزههای آبخیز فرعی رودخانههای طغرود و کهک است که در نهایت به رودخانههای اصلی و دائمی وارد و سپس به دریاچه نمک میریزد.
وی تصریح کرد: از نظر تیپ خاک مناطق مرتفع با خاکهای کوهرفتی و کم عمق و سنگریزهای و سنگلاخی، در دامنه ارتفاعات با خاکهای آبرفتی نسبتا عمیق با بافت سبک، در بخشهای دشتی خاکهای عمیق با بافت متوسط و در نواحی کویری و در دشتهای سیلابی و شور، با خاکهای شور و قلیایی با بافت متوسط تا سنگین تقسیم میشود.
عفتان خاطرنشان کرد: میزان فرسایش ویژه استان معادل ۱۴.۲ تن در هکتار در سال و میزان کل فرسایش در حوزههای آبخیز استان حدود ۱۲ میلیون تن در سال برآورد شده است.
مدیرکل منابعطبیعی و آبخیزداری استان قم گفت: یکی از معضلات مهم استان قم پدیده خشکسالی است که به صورت دورههای چند ساله و بهطور متناوب هر چند سال یک بار مشاهده شده و باعث بروز خسارات بسیار جبرانناپذیری به منابع طبیعی استان میشود.
وی اضافه کرد: با توجه به مختصات جغرافیایی استان و واقع شدن بر کمربند خشک ایران، متاثر از عوارض خشکی(دائم ) و خشکسالی (موقت و برگشت پذیر) است.
عفتان عنوان کرد: بارندگیهای سالانه به طور میانگین کم و ناکافی برای نیازهای مختلف آبی مردم منطقه است و در سالهای پرآبی به طور عمده از توزیع زمانی بهینهای برای کشاورزی برخوردار نیست.
مدیرکل منابعطبیعی و آبخیزداری استان قم گفت: در چند سال اخیر احداث سدهایی در مناطق بالادست استان و در استانهای هم جوار موجب شده است تا سفرههای زیرزمینی استان که همیشه توسط این رودخانهها سیراب میشده دچار نقصان شدید آبی شود.
وی افزود: این امر خود سبب کاهش سطح ایستابی سفرههای آب زیر زمینی، افزایش شوری سفرههای زیر زمینی، توسعه مناطق بیابانی و... شده است.
انتهای پیام/۱۰۵