کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

نان‌های سبوس‌دار مهمان جدید سفره مردم قم

خبرگزاری فارس , 18 آذر 1392 ساعت 11:55

قم نیوز: عجله، کم‌حوصلگی و خستگی موجب می‌شود صف نان‌هایی مانند سنگک را تحمل نکنی و به نان‌های مدرن و گاهی ماشینی بسنده کنی از همان نان‌هایی که ارزش غذایی چندانی ندارند.


به گزارش قم نیوز: زمانی صف‌های طولانی نانوایی‌ها به قدری بود که به راحتی می‌توانستی رمانی 200 صفحه‌ای را مطالعه کنی گرچه هنوز هم ازدحام جمعیت را می‌بینی، اما دیگر به داستانی 30 صفحه‌ای می‌رسی چرا که این روزها نان‌های مدرن و سفید طرفداران بیشماری پیدا کرده است و مشتریان به دنبال این نان‌ها هستند.
 
عجله، کم حوصلگی و خستگی موجب می‌شود صف نان‌هایی مانند سنگک را تحمل نکنی و به نان‌های مدرن و گاهی ماشینی بسنده کنی.
 
نان از مواد غذایی پر مصرف محسوب می‌شود که تا قبل از هدفمندی یارانه‌ها شاهد دور ریزی بی رویه و اسراف آن توسط خانواده‌ها بودیم در حالی که اکنون تا حدودی سبد نان‌های مانده خانه‌ها کاهش چشمگیری پیدا کرده است.
 
در حال حاضر مسئله قابل تامل میزان سبوسی است که در نان‌ها وجود دارد و متاسفانه نان‌های سفید در حالی خواهان بیشتری دارد که این نوع از نان تنها سیر کننده است و خاصیتی چندانی ندارد.
 
فست فودها و غذاهای بی ارزش و کم کالری تهدیدی برای سلامتی افراد به حساب می‌آید، به گفته رئیس مرکز بهداشت استان قم سرطان از نتایج چاقی است و قمی‌ها نیز در این خصوص از قافله عقب نیستند. طبق آمارهای به دست آمده سرطان پوست با شیوع 15.6 درصد، سرطان سینه با شیوع 12.4 درصد، سرطان معده با شیوع 12.4 درصد و سرطان روده بزرگ با شیوع 6.7 درصد از جمله سرطان‌هایی هستند که گریبانگیر قمی‌ها است.
 
سنگک بهترین نان است
 
فشار خون و میزان کلسترول بالا، یبوست و سکته‌های قلبی از دیگر مضرات چاقی است که در اثر مصرف مواد ناسالم و غیر مغذی ایجاد می‌شود.
 
هر دردی درمان دارد و هر گره‌ای گره‌گشا و تحرک، ورزش، تغذیه سالم و نان‌های سبوس‌دار از جمله بهترین راه‌های درمان بسیاری از بیماری‌ها است.
 
مجید محمدیان نسبت به گرایش مردم به مصرف نان‌های سفید ابراز نگرانی می‌کند و می‌گوید: افراد تمایل زیادی برای تهیه نان‌های سفید دارند و متاسفانه این نان پرحجم است و تا حدودی فاقد سبوس است و فرد را دچار مشکلات عدیده‌ای می‌سازد.
 
وی در خصوص فواید سبوس خاطرنشان می‌کند: این ماده غذایی نه تنها دارای ویتامین ب است بلکه در کاهش عصبانیت، التهاب مفاصل، شیوع انواع سرطان، یبوست و سکته نیز تاثیرگذار است و البته در تنظیم قند خون، انسولین، کنترل اشتها و کاهش وزن نیز نقش بسزایی دارد.
 
گرچه اسید فیتیک موجود در سبوس بدن را از جذب کلسیم، آهن، روی و منیزیم باز می‌دارد، اما این موضوع قابل حل است و می‌توان در برابر دنیای فواید از آن چشم پوشی کرد.
 
نان‌هایی که از آرد سبوس‌دار تهیه می‌شوند با خمیر مایه و بدون استفاده از جوش شیرین به عمل می‌آید و دارای ارزش غذایی بالا است، نه تنها دور ریز کمتری دارد و در هضم غذا موثر است بلکه عطر و طعم آن نیز با نان‌های جوش شیرین دار قابل مقایسه نیست.
 
یکی از متخصصین تغذیه می‌گوید: نان سنگک در صدر نان‌های ایرانی قرار دارد و چون از آرد سبوس‌دار تهیه می‌شود و دارای فیبر فراوان است نقش زیادی در هضم غذا دارد و توانسته جایگاه خوبی نزد ایرانی‌ها به خود اختصاص دهد.
 
سببی که در حال حاضر 58 ساله است می‌گوید: از زمانی که به یاد دارم نان سنگک همواره مهمان سفره‌هایمان بود و حالا نیز پس از گذشت سالیان سال در سفره مان جای خود را دارد و البته شاید دو هفته یک بار سری به نان لواشی بزنم.
 
از آنجایی که نان یکی از مواد پر خوراک خانه‌ها است و در هر وعده غذایی بدون حضور آن غذا سرو نمی‌شود مسئولان قمی به فکر سبوس دار کردن نان‌ها افتادند گرچه نمی‌توان گفت در حال حاضر نان‌ها فاقد سبوس هستند، اما ناچیزی آن در بود و نبودش فرقی ایجاد نکرده است.
 
نان‌های قم 15 درصد سبوس‌گیری می‌شوند
 
مدیر شرکت غله و خدمات بازرگانی استان قم با شاره به اینکه قم شهری گندم خیز نیست و زمین‌های مساعد کشت گندم را ندارد خاطر نشان می‌کند: از آنجایی که با این مشکل مواجه هستیم چاره ای نداریم جز اینکه گندم مورد نیاز خود را از شهرهای همجوار گندم خیز فراهم کنیم.
 
اگر افراد بدانند پوست گندم که همان قسمت فعال آن بوده و دارای سبوس فراوانی است به طور حتم هیچ گاه آن را از نان جدا نمی‌کنند.
 
فرهاد زارعی می‌افزاید: میانگین درصد سبوس از نظر استاندارد ملی 130 است و میزان سبوس نان لواش باید 14، سنگک 10 و بربری نیز 18 به بالا باشد.
 
وی تصریح می‌کند: قرار شده است نان‌های استان 15 درصد سبوس‌گیری شوند و در صورتی که مردم همکاری لازم را داشته باشند و موضوع را به چالش نکشند می‌توان آینده سالمی برای مردم قم انتظار داشت.
 
مدیر اداره نظارت بر مواد غذایی دانشگاه علوم پزشکی استان قم هم معتقد است: استفاده از سبوس در نان بسیار ارزشمند بوده و در سلامتی افراد تاثیرگذار است، اما اختلاط سبوس در نانوایی‌ها بهداشتی نیست و با اصول بهداشتی مغایرت دارد.
 
قادر اسدزاده ادامه می‌دهد: هر نانوایی باید ماده مرتبط با محصول خود را مورد استفاده قرار دهد یعنی نانوایی لواش باید از آرد لواش و سنگک نیز از آرد سنگک استفاده کند.
 
قبول حضور افراد جدید و طرح‌های نو گاهی به سختی ممکن می‌شود و شاید هر فردی نتواند به راحتی با آن کنار بیاید، همانند تهیه نان‌های سبوس دار، همانگونه که رئیس اتحادیه نان استان قم می‌گوید: اگر مردم از مزایای نان‌های سبوس دار مطلع شوند با وجود طی شدن زمان زیاد، می‌توانند آن را بپذیرند.
 
سید جواد دهناد ادامه می‌دهد: متاسفانه عده‌ای تصور می‌کنند سفیدی نان دلیل کیفیت آن است از این رو به سمت تهیه آن تمایل فراوانی دارند.
 
مسئول تغذیه مرکز بهداشت استان قم هم معتقد است: پر خوری منشا بسیاری از بیماری‌ها است، کم و زیاد خوردن غذا و خارج از اصول تغذیه حتی در صورت مفید بودن هیچ نتیجه‌ای جز بیماری در پی نخواهد داشت.
 
علی‌اکبر حق ویسی مصرف میوه و سبزیجات را مهم بر می‌شمرد و بیان می‌کند: این مواد بهترین منبع سلامتی بوده و بهتر است افراد از خوردن بیش از حد برنج، نان و غلات اجتناب کنند و نان‌های سبوس‌دار را مهمان سفره‌های خانه‌شان کنند.
 
وقتی بدانی یک لقمه نان سبوس‌دار تا چه میزان در سلامتی‌ات موثر است و چه خاصیتی دارد صف‌های شلوغ و خسته کننده را با دل و جان می‌خری و خم به ابرو نمی‌آوری چرا که تحمل این صف کجا و تحمل صف مطب پزشک و داروخانه در اثر بی توجهی در رژیم غذایی کجا...؟
 
انتهای پیام/125


کد مطلب: 17297

آدرس مطلب :
https://www.qomnews.ir/fa/news/17297/نان-های-سبوس-دار-مهمان-جدید-سفره-مردم-قم

قم نیوز
  https://www.qomnews.ir