کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

در گفت‌وگو با کارشناسان بررسی شد

وزن استاندارد لاشه مرغ چقدر است؟

خبرگزاری فارس , 16 دی 1392 ساعت 12:47

قم نیوز: مدیرعامل شرکت تعاونی کشاورزی مرغداران گوشتی قم گفت: مردم تصور می‌کنند اگر وزن مرغ کم باشد نشانه بیماری مرغ است اما باید با فرهنگ‌سازی سلیقه مردم نسبت به مرغ چاق عوض شود.


به گزارش قم نیوز، سرانه مصرف گوشت مرغ برای هر شهروند قمی حدود 20 کیلوگرم در سال است و میزان قابل توجهی از حجم غذای سالانه مردم را در بر گرفته و اهمیت توجه به سلامت طیور را دو چندان می‌کند.
 
امروزه پرورش مرغ به یک صنعت عظیم و پیشرفته در دنیا تبدیل شده است زیرا تولید پروتئین از طریق پرورش طیور نسبت به پرورش دام شیوه‌ای ساده و آسان‌تر است.
 
صنعت مرغداری ایران با 50 سال سابقه بعد از صنعت نفت و پتروشیمی کشور، حجم سرمایه‌گذاری بالایی را به خود اختصاص داده است و این صنعت در تولید ناخالص ملی و اشتغالزایی نقش مهمی ایفا می‌کند.
 
مدیرعامل شرکت تعاونی کشاورزی مرغداران گوشتی قم اعتقاد دارد تولید مرغ سال‌های سال مورد تاثیر سوبسیدهای دولتی و حتی سیاست‌گذاری سلیقه‌ای دولت‌های مختلف بوده و هیچگاه براساس منافع ملی عمل نشده است.
 
طبق استانداردهای بهداشت جهانی دوره پرورش مرغ 40 تا 42 روز و وزن مطلوب لاشه مرغ برای مصرف 800 تا یک‌هزار و 200 گرم بوده، اما در ایران این دوره پرورش بین 55 تا 60 روز و وزن لاشه‌های مرغ بین 2 هزار تا 2 هزار و 500 گرم است.
 
به‌ گفته محسن روشن، متاسفانه در کشور ما هر چه وزن مرغ به سه کیلوگرم نزدیک‌تر باشد کشتارگاه پول بیشتری برای آن پرداخت می‌کند در نتیجه مرغداران نیز برای جلوگیری از ضرر و زیان مالی به ناچار مرغ را بیش از حد نگه‌داری می‌کنند.
 
وی ادامه می‌دهد: این موضوع موجب شده سن پرورش مرغ در کشور همچنان بالا باشد و لاشه‌های طیور نیز با وزنی بالاتر از استاندارد جهانی و آنچه مورد توصیه کارشناسان است به دست مصرف‌کننده برسد.
 
نگه‌داری مرغ تا هشت هفتگی از نظر اقتصادی مقرون به صرفه نیست
 
سالانه 72 میلیون تن گوشت مرغ در دنیا تولید می‌شود که 95 درصد از این میزان با دوره پرورش کمتر از 42 روز و با وزن 900 تا یک‌هزار و 200 گرم وارد بازار می‌شود برای این کار باید وزن مرغ زنده بین یک‌هزار و 600 تا یک‌هزار و 800 گرم باشد.
 
در آزمایشی بر روی جوجه‌های گوشتی مشخص شد مناسب‌ترین افزایش وزن تا سن 6 هفتگی است بنابراین نگه‌داری آن‌ها تا سنین هفت و هشت هفتگی از نظر اقتصادی مقرون به صرفه نیست.
 
مدیرعامل شرکت تعاونی کشاورزی مرغداران گوشتی قم می‌گوید: رشد جوجه از یک تا 42 روز به صورت صعودی است و پس از آن تقریباً حالت افقی دارد در نتیجه لازمه پرورش مرغ پس از 42 روزگی استفاده از واکسن‌ها و داروهای بیشتر است.
 
وی ادامه می‌دهد: بالا رفتن سن مرغ مضراتی از جمله پایین آمدن کیفیت لاشه، بالا رفتن چربی محوطه بطنی، کاهش ضریب تبدیل غذایی و ... دارد همچنین اگر زمان پرورش مرغ را به 42 روز برسانیم مصرف آنتی‌بیوتیک و هزینه‌های واکسیناسیون به حداقل می‌رسد.
 
ضریب تبدیل‌ دان به گوشت مرغ در ترکیه 1,6 تا 1,8 کیلوگرم و این رقم در ایران 2,3 تا 2.4 کیلوگرم است.
 
به گفته مدیرعامل شرکت تعاونی کشاورزی مرغداران گوشتی قم، اگر ضریب تبدیل دان را از 2,2 به 1,7 برسانیم یعنی به ازای تولید یک کیلوگرم گوشت به‌ جای 2 هزار و 200 گرم دان از یک‌هزار و 700 گرم دان استفاده کنیم در مصرف دان صرفه‌جویی خواهیم داشت.
 
وی با بیان اینکه هر سال یک میلیارد جوجه‌ریزی در کشور می‌شود، ادامه می‌دهد: هر جوجه پنج کیلوگرم دان می‌خورد تا به وزن ایده‌آل یعنی 2 کیلو و نیم برسد به عبارتی سالی پنج میلیارد تن دان در کشور مصرف می‌شود که اگر ضریب تبدیل دان را از 2,2 به 1,7 برسانیم صرفه‌جویی عظیمی در بخش دان خواهیم داشت.
 
مصرف مرغ استاندارد و کیفی نیاز به فرهنگ‌سازی در جامعه دارد و مردم باید از مزایای این گونه مرغ‌ها آگاه شوند.
 
روشن با بیان اینکه سلیقه مردم و بازار نیز در تولید مرغ نقش داشته است، می‌گوید: مردم تصور می‌کنند اگر وزن مرغ کم باشد نشانه بیماری مرغ است باید با فرهنگ‌سازی سلیقه مردم نسبت به مرغ چاق عوض شود.
 
وی در نقد افرادی که اعتقاد دارند مرغداری‌ها از هورمون استفاده می‌کنند، اظهار می‌کند: استفاده از هورمون شایعه‌ای بود که افراد ناآگاه آن‌ را رواج دادند و حقیقت این است که دانشمندان توانسته‌اند با آمیخته کردن ژن‌های مختلف موجب بالا رفتن صفات مثبت و کاهش صفات منفی در مرغ پرورشی شوند.
 
روشن ادامه می‌دهد: دانشمندان در دنیا با آمیختگی ژنتیکی سرعت رشد مرغ و بهره‌گیری از مواد غذایی را بالا می‌برند و این عوامل سبب می‌شود مرغ به جای 120 روز ظرف مدت 35 روز به وزن 2 کیلوگرم برسد؛ همچنین اصلاحاتی همچون پرورش صفات گوشت‌گیری، کاهش چربی و پوست و کوتاهی استخوان‌ها از طریق استفاده از آمیختگی ژنتیکی انجام شده است.
 
تولید مرغ استاندارد در تضمین امنیت غذایی جامعه، افزایش کیفی و کمی گوشت مرغ و همچنین زمینه‌سازی برای صادرات آن اثرگذار است.
 
متاسفانه بیشتر مصرف کنندگان به خرید مرغ‌های با وزن بیشتر از 2 کیلوگرم تمایل دارند که باید به وسیله اطلاع‌رسانی، فرهنگ‌سازی عمومی و ارائه آموزش‌های بهینه، افراد جامعه را نسبت به مضرات مصرف مرغ غیراستاندارد آگاه کرد تا مصرف کنندگان به خرید مرغ‌های با سایز استاندارد ترغیب شوند.
 
انتهای پیام/125


کد مطلب: 18175

آدرس مطلب :
https://www.qomnews.ir/fa/news/18175/وزن-استاندارد-لاشه-مرغ-چقدر

قم نیوز
  https://www.qomnews.ir