قم نیوز:انجمن حدیث حوزه طی دو سال فعالیت خود جلسات گوناگونی را برگزار کرده که حاصل آنها 93 مصوبه در راستای گسترش معارف حدیثی در سطح حوزه ها و جامعه بوده است.
انجمن حدیث حوزه؛ 2 سال فعالیت و 93 مصوبه
خبرگزاری فارس , 8 اسفند 1392 ساعت 8:34
قم نیوز:انجمن حدیث حوزه طی دو سال فعالیت خود جلسات گوناگونی را برگزار کرده که حاصل آنها 93 مصوبه در راستای گسترش معارف حدیثی در سطح حوزه ها و جامعه بوده است.
به گزارش خبرگزاری فارس از قم، سومین مجمع عمومی انجمن حدیث حوزههای علمیه با هدف ارائه گزارش عملکرد دو ساله این انجمن چهارشنبه شب در محل انجمنهای علمی حوزههای علمیه برگزار شد.
در ابتدای مراسم حجتالاسلام عبدالهادی مسعودی، رئیس انجمن حدیث حوزه طی سخنانی روایتی از امام معصوم(ع) را مورد توجه قرار داد و اظهار داشت: مبنای تشکیل انجمن حدیث، بررسی اسنادی و کامل روایات اهل بیت(ع) است.
۹۳ مصوبه رهآورد ۲ سال فعالیت انجمن حدیث حوزه
وی افزود: این انجمن در سال ۱۳۸۹ مجوز تاسیس را از شورای اعطای مجوز حوزههای علمیه دریافت کرد و در اسفندماه ۹۰ نیز به ثبت رسمی رسید.
رئیس انجمن حدیث حوزه علمیه با بیان اینکه ۱۰ نفر از اساتید حوزوی عضو هیئت موسس این انجمن بودهاند، عنوان داشت: تاکنون ۱۰۵ نفر به عنوان عضو پیوسته و ۱۰۰ مصوبه داشتهایم.
وی ادامه داد: نخستین مجمع عمومی در آبان ۹۰ و دومین مجمع نیز در دی ماه سال گذشته برگزار شد ضمن اینکه ۱۴ نفر عضو وابسته نیز در انجمن حدیث حضور دارند.
مسعودی با بیان اینکه انجمن حدیث دارای ساختاری مشخص است گفت: این انجمن دارای رئیس، نائب رئیس، معاونان آموزش و پژوهش و دبیر و همچنین مسئول پایگاه اطلاعرسانی است.
رئیس انجمن حدیث حوزه علمیه با بیان اینکه ۱۶ جلسه رسمی و پنج جلسه غیر رسمی و سیاستگذاری فعالیتهای انجمن توسط هیئتمدیره صورت گرفته است عنوان داشت: تصویب ساختار تشکیلاتی، برنامهریزی سالانه، بررسی مسائل جاری و در نهایت ۹۳ مصوبه جزو فعالیتهای انجمن حدیث به شمار میروند.
وی خاطرنشان کرد: اعضای هیئتمدیره همچنین با آیتالله شبیری زنجانی از علمای برجسته حدیث و رجال نیز دیداری سازنده داشتند.
مسعودی در ادامه به فعالیتهای علمی انجمن حدیث حوزه اشاره و ابراز کرد: نشست نقد و معرفی نرمافزار جامع الاحادیث با همکاری مرکز کامپیوتری نور و مرکز تخصصی علوم حدیث، نشست معرفی و نقد کتاب «منطق فهم حدیث» با همکاری موسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی(ره) و مرکز تخصصی علوم حدیث حوزه، نشست علمی حدیثخوانی روشمند و نشست علمی شناخت و احیای نسخ خطی حدیثی با همکاری گروه حدیث جامعه المصطفی از جمله فعالیتها به شمار میروند.
رئیس انجمن حدیث حوزه علمیه بیان داشت: علاوه بر موارد یاد شده برگزاری نشستهای علمی سبک زندگی ایمانی و تعمیق در مطالعات و پژوهشهای حدیثی هم جزو دیگر فعالیتها بودهاند.
وی افزود: در این میان دو نشست علمی با عناوین حدیث در تولید علم با رویکرد روانشناختی و نگرشی نو به سندشناسی و رجال در کنار همکاری با ستاد همایش ملی حدیث رضوی نیز در کارنامه انجمن حدیث به ثبت رسیده است.
مسعودی از برگزاری دروس حدیثی رجال، اصول کافی و درایه در مدرسه فیضیه خبر داد و گفت: قرار شده هر سال یک درس حدیثی در حوزه ارائه شود.
جشنواره پژوهشهای حدیثی برگزار میشود
رئیس انجمن حدیث حوزه علمیه با بیان اینکه راهاندازی سایت اینترنتی انجمن حدیث جزو طرحهای انجام شده است ابراز داشت: طرح نیازسنجی پژوهشی در قلمرو دانش حدیث، ممیزی دانش حدیث، تدوین سرفصلهای سطح سه علوم حدیث، تفاهمنامه همکاری با مرکز تخصصی علوم حدیث و مرکز الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت از دیگر طرحهای اجرا شده یا در حال اجرا هستند.
وی بیان کرد: قرار است جشنواره سالانه پژوهشهای حدیثی شیخ کلینی، انتشار مجله حدیث و سیره، آموزش کارگاهی و موردی دانشهای حدیثی در سطح حوزه و نیز برگزاری کارگاه پایاننامه نویسی حدیثی و رجال و درایه نیز در آینده نزدیک صورت بگیرد.
مسعودی از برگزاری کارگاه تربیت پژوهشگر و محقق علوم و معارف حدیثی در آینده نزدیک توسط انجمن حدیث حوزه خبر داد و گفت: از دیگر طرحهایی که در اولویت کاری قرار گرفتهاند میتوان به نقد و بررسی تحلیلی – انتقادی متون درسی و کمک درسی حدیث، تدوین درسنامه مورد نیاز مراکز حدیثی حوزه در مقاطع گوناگون، تدوین سرفصلهای سطح چهار علوم حدیث و برگزاری کرسیهای نظریهپردازی اشاره کرد.
۱۹ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان برای دو سال فعالیت انجمن حدیث
در ادامه بازرس انجمن حدیث، حجتالاسلام محمدرضا سبحانینیا هم سخنرانی کوتاهی داشت و عنوان کرد: طی این مدت هیچ مبلغی توسط اساتید، اعضا و هیئت مدیره دریافت نشده و آنها تنها با هدف نشر معارف اهل بیت(ع) فعالیت کردهاند.
وی با بیان اینکه از نظر بودجه و هزینههای صورت گرفته طی دو سال گذشته حدود ۳۰ میلیون تومان دریافت شده است، گفت: ۱۹ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان از این مبلغ هزینه برپایی نشستها، حقالزحمه نیروها و ... شده است.
آیتالله ریشهری: همگانی کردن علوم حدیث در جامعه مورد توجه قرار گیرد
آیتالله محمد محمدی ریشهری، رئیس دانشگاه قرآن و حدیث مهمان ویژه این مجمع بود. وی در سخنانی اظهار کرد: فعالیتهای حدیثی و چنین محافلی از رحمت الهی برخوردار میشوند و مورد توجه حق تعالی قرار دارند.
وی افزود: قرآن و حدیث را نمیتوان از یکدیگر تفکیک کرد همان طور که نمیتوان قرآن و عترت را جدا از هم دانست بنابراین انجمن حدیث حوزه در حقیقت انجمن قرآنی حوزه و بالعکس نیز محسوب میشود.
رئیس دانشگاه قرآن و حدیث با بیان اینکه مفاهیم حدیثی و قرآنی جدا و ناپیوسته از یکدیگر نیستند، عنوان داشت: پیوندی همیشگی میان این دو وجود دارد.
وی ادامه داد: کسانی که میخواهند در مورد حدیث کار کنند باید دارای ویژگیهایی باشند که از آن جمله سنخیت داشتن با حدیث است.
ریشهری با بیان اینکه روایات و احادیث ائمه اطهار(ع) نور هستند و نورانیت میبخشند گفت: سنخیت نداشتن با حدیث نمیتواند زمینهساز تبدیل شدن افراد به حدیثشناسانی ماهر و کامل شود و چنین افرادی نمیتوانند در خدمت مکتب اهل بیت(ع) باشند.
رئیس دانشگاه قرآن و حدیث تقوای الهی را زمینهساز و بستر اصلی رسیدن به نورانیت حدیث دانست و خاطرنشان کرد: در حقیقت هر چه انسان دستورات الهی را بیشتر اطاعت کند به همان مقدار نیز نورانیت ناشی از احادیث را بهتر دریافت میکند.
وی به حدیثی از امام صادق(ع) در مورد نورانی شدن قلبها اشاره کرد و گفت: بر این اساس هر کس تفکر همراه با بکاء یعنی احساس گریه حاصل از خشوع در برابر خداوند را داشته باشد این نورانیت را نیز به دست میآورد.
ریشهری با اشاره به تکالیف و وظایفی که خدمتگزاران حوزه حدیث بر عهده دارند، تصریح کرد: محوریترین این وظایف را میتوان گسترش فرهنگ اجتهاد در زمینههای مختلف ذکر کرد.
رئیس دانشگاه قرآن و حدیث با بیان اینکه حدیثشناسی همه عرصههای علم از جمله فقه را نیز متحول میکند، افزود: آیتالله بروجردی عقیده داشتند که احادیث دارای شأن صدور هستند و به این ترتیب شیوه اجتهاد در فقه را نیز متحول کردند.
وی نبود پژوهشهایی در مورد سیره ائمه اطهار(ع) با تکیه بر احادیث را یکی از کمبودهای این حوزه دانست و گفت: هنوز رفتار اهل بیت(ع) را به صورت اجتهادی مورد بررسی قرار ندادهایم و در این زمینه احساس میکنم نیازمند پژوهشکدهای مستقل هستیم.
ریشهری خواستار گسترش درسهای حدیثی در حوزههای علمیه داخل و خارج کشور به عنوان یکی از نیازهای امروز شد و عنوان داشت: مطابق روایتی از امام صادق(ع)، در آخرالزمان علم از قم به سایر مناطق منتشر خواهد شد که ما باید زمینهساز این تحول باشیم.
رئیس پژوهشگاه قرآن و حدیث همگانی کردن حدیث در جامعه را گامی مهم دانست و خاطرنشان کرد: البته هنوز کار چندانی در این زمینه انجام نشده است.
وی باید متون حدیثی مورد نیاز مدارس و دانشگاهها نیز در انجمن حدیث حوزه علمیه تدوین شوند؛ حوزه علمیه باید بتواند برای انتقال معارف شیعی کادرسازی لازم را نیز انجام دهد.
ریشهری افزود: امیدواریم با همت مدیریت، شورای عالی و انجمن حدیث حوزههای علمیه این امر یعنی تربیت نیروهای کارآمد برای گسترش علوم حدیثی در سطح جامعه تحقق یابد.
در انتها نیز رأیگیری به منظور انتخاب اعضای جدید هیئت مدیره انجمن حدیث حوزه صورت گرفت.
شایان ذکر است مجوز تأسیس این انجمن در تاریخ ۱۴ دی ماه سال ۱۳۸۹ از شورای اعطای مجوزهای حوزههای علمیه صادر شد و در تاریخ ۱۸ اسفندماه سال ۱۳۹۰ نیز با شماره ۱۱۶۳ به ثبت رسمی رسید.
گفتنی است تاکنون دو دوره مجمع عمومی نیز در آبان و دی ماه سالهای ۹۰ و ۹۱ برگزار شده و اعضای هیئت مدیره نیز شامل هفت نفر عضو و دو نفر بازرس هستند که چهار نفر از اعضا باید حتما دارای مدرک سطح چهار حوزوی به بالا باشند.
انتهای پیام/126
کد مطلب: 19978