کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

بازار داغ گوشی‌های تقلبی در قم/ نیمی از گوشی‌های بازار قاچاق هستند

خبرگزاری مهر , 21 ارديبهشت 1393 ساعت 10:51

قم نیوز: معاون بازرسی و نظارت سازمان صنعت، معدن و تجارت استان در حالی از قاچاق بودن نیمی از گوشی‌های تلفن همراه خبر می‌دهد که عده‌ای از بازاریان عقیده دارند، تقریبا تمام گوشی‌ها غیرقانونی وارد کشور شده‌اند.


به گزارش قم نیوز، گیج و سرگردان به مدل‌های مختلف نگاه می‌کند. این یکی‏، یک سیم کارته است با وزن ۱۴۳ گرم و مناسب برای عکاسی، آن دیگری هم صفحه نمایش رنگی لمسی خازنی دارد با سایز صفحه نمایش ۵.۷ اینچ و رزولوشن ۱۹۲۰ × ۱۰۸۰. باز نگاهش متوجه مدل دیگری شد: دو سیم کارته، سفید رنگ و سایز صفحه نمایش ۵.۸ اینچ. جلوی ویترین هر مغازه‌ای که می‌ایستد، بیشتر از قبل گیج می‌شود.

یک غروب بهاری که هوا کمی دم کرده و ابری هم هست، می‌تواند زمان خوبی باشد برای گشت و گذار میان راهروهای دایره‌ای پاساژ الزهرا(س) و نگاه کردن به جدیدترین سری گوشی‌هایی که دل از مشتریان اغلب جوانش می‌برند.

این بازار قدیمی موبایل قم شاید روزگاری نه چندان دور رونقی بسیار بیشتر داشت. روزهایی که تب گوشی‌های تلفن همراه جدید، راهروهای تنگ و پله‌های باریک آن را مملو از جوانانی می‌کرد که می‌خواستند از دوستان و هم سن و سالانشان عقب نیفتند.

حالا هر چند گرانی و مشکلات اقتصادی کمی این بازار را رو به سردی برده اما باز هم خیلی‌ها در مقابل وسوسه‌های هر روزه شرکت‌های اسم و رسم‌دار و مدل‌های جدید و پر زرق و برق نمی‌توانند مقاومت کنند و سری به این پاساژ معروف شهر قم می‌زنند مانند حمیدرضا رنجبر که هنوز ۱۶ سالش تمام نشده اما از پدر و مادر قول یک گوشی اندروید را گرفته است.

او که میان مدل‌ها و قیمت‌ها سرگردان است، نمی‌داند دقیقاً کدام مدل کارش را راه خواهد انداخت. اطلاعاتی که مغازه‌دارها می‌دهند بیشتر بازارگرمی مدل‌های پرسود است تا راهنمایی مشتری به کالای مورد نیاز او.

می‌گویند عمر مفید یک گوشی تلفن همراه ۵ سال است در حالی که برخی هر سال گوشی خود را عوض می‌کنند. شاید شرکت‌هایی که با فاصله زمانی کوتاه محصولات جدید تولید و مردم را به استفاده از آنها ترغیب می‌کنند در این میان بی تقصیر نباشند اما این خرید و فروش‌های هر روزه چندان هم بی دردسر نیست.

سینا متین‌زاده که هنوز دیپلم نگرفته تا به حال دو گوشی موبایل خریده است. او می‌گوید اولین گوشی که خریده حتی یک ماه هم کار نکرده و ساعتی یک بار شارژ خالی می‌کرده‌ است. او پس از یک ماه به مغازه‌دار مراجعه می‌کند اما او حاضر نبوده مسئولیتی در قبال این موضوع بپذیرد.

سینا دومین گوشی را با ضمانت خریداری می‌کند اما پس از ۶ هفته که گوشی باز به مشکل برمی‌خورد، نمایندگی با این بهانه که ضربه دیده، زیر بار تعمیر آن نمی‌رود. سینا حالا آمده تا برای سومین بار گوشی تلفن همراه بخرد اما هنوز نمی‌داند چطور باید گوشی تقلبی را از اصلی تشخیص دهد.

فاطمه صحرایی مشکل دیگری دارد. او می‌خواهد یک گوشی به قول خودش «فول آپشن» بخرد اما برایش مهم است که بداند گوشی قاچاقی است یا اصلی. او می‌گوید گوشی‌های موبایلی که به صورت قاچاق وارد کشور شده، رجیستر نمی‌شود، معمولاً در حین استفاده مشکل‌ساز خواهند بود؛ هنگ می‌کنند، به‌روز نمی‌شوند، با بعضی برنامه‌ها به خصوص فارسی‌سازها مشکل دارند و سایر مشکلاتی که کاربر را کلافه می‎کند. برخی می‌گویند با استفاده از برخی کدها یا اتصال به وبگاه نمایندگی رسمی آن برند می‌توان به اصل بودن آن پی برد با این حال هیچ یک از این روش‌ها قطعی نیستند. فاطمه همچنان در حال صحبت با مغازه‌دار است.

او می‌خواهد مطمئن باشد که جنس اصل می‌خرد اما مغازه‌دار با اطمینان می‌گوید تمام گوشی‌های موجود در بازار قاچاق هستند و دنبال گوشی اصل گشتن، اشتباه است.

چاره‌ای جز اعتماد ندارید

سید امیر موسوی یکی از مغازه‌داران این پاساژ می‌گوید مشتری در هنگام خرید گوشی هیچ چاره‌ای جز اعتماد به مغازه‌دار ندارد.

او با اشاره به دلایل وجود گوشی‌های تقلبی یا به اصطلاح رفرش در بازار می‌گوید: یكي از اين دليل‌ها مرجوعي بودن كالاست. در بيشتر فروشگاه‌هاي بزرگ، يك دوره زماني مشخص براي بازگرداندن كالا وجود دارد. اگر محصول عيب و نقصي داشته باشد، فروشگاه آن را به كارخانه سازنده برمي‌گرداند. كارخانه آن را بررسي و تعمير مي‌كند و با بسته‌بندي جديد به نام يك محصول رفرش مي‌فروشد. دليل ديگر آسيب‌هاي حمل و نقل است.

گاهي اوقات ممكن است بسته كالا هنگام حمل، به هر دليلي آسيب ببيند ولي محصول سالم بماند. در اين حالت هم فروشنده بسته‌هاي آسيب ديده را به كارخانه سازنده بازمي‌گرداند. كارخانه نيز محصولات را دوباره بسته‌بندي مي‌كند و با عنوان رفرش به فروشنده پس مي‌دهد.

او می‌گوید در هیچ یک از این حالات خریدار نمی‌تواند تشخیص بدهد که جنس اصلی می‌خرد یا رفرش را. به گفته این مغازه‌دار خیلی وقت‌ها مشتری‌های حرفه‌ای یا حتی خود مغازه‌داران هم در این مورد فریب می‌خورند.

موسوی پیشنهاد می‌کند برای خرید گوشی تلفن همراه حتماً به یک مغازه‌دار مورد اطمینان مراجعه شود. نکته دیگر این است که خریدار می‌تواند در فاکتور قید کند که گوشی را تنها به شرط اصل بودن می‌برد و اگر تقلبی باشد، مغازه‌دار باید پس بگیرد.

۵۰ درصد گوشی‌ها قاچاق هستند

معاون بازرسی و نظارت سازمان صنعت، معدن و تجارت استان قم، قاچاق بودن تمامی گوشی‌های تلفن همراه در بازار قم را قبول ندارد.

وی در گفتگو با خبرنگار مهر، با اشاره به دقیق نبودن آمارهای در این زمینه می‌افزاید: بنا بر تجربه من نیمی از گوشی‌های موجود در بازار قاچاق هستند.

احمدرضا سمیعی نسب نرخ تعرفه را یک عامل مستقیم در امر قاچاق می‌داند؛ هر گاه تعرفه پایین باشد، قاچاق صرفه اقتصادی ندارد اما وقتی تعرفه بالا می‌رود و حاشیه سود افزایش پیدا می‌کند، قاچاق هم زیاد می‌شود.

معاون بازرسی و نظارت سازمان صنعت، معدن و تجارت استان هم به سخت بودن تشخیص گوشی تقلبی و اصل اذعان دارد. او با اشاره به اجرایی شدن طرح شبنم در دولت دهم ابراز داشت: در این طرح برچسبی روی کالا نصب می‌شد که با استفاده از بارکد آن مشتری از اصل بودن کالا مطمئن می‌شد اما در حال حاضر این طرح مسکوت مانده است.

وی با اشاره به برخی نواقص در طرح شبنم افزود: قرار است این نواقص برطرف شده و شکل بهتری از کار ارائه شود. وی وجود یک راه برای شناسنامه‌دار کردن محصولات وارداتی برای مردم و صاحبان پیشه‌ها را یک ضرورت دانست.

سمیعی نسب با اشاره به وظایف سازمان صنعت، معدن و تجارت برای مقابله با پدیده قاچاق ادامه داد: بازرسان ما به صورت منظم از مغازه‌ها بازدید کرده و اسناد و مدارک واردات قانونی گوشی‌ها را بازرسی می‌کنند.

وی به معضل تقلبی بودن برخی گوشی‌های خریداری شده اشاره کرد و گفت: کسانی که با چنین مشکلی مواجه می‌شوند باید با دادن گزارش و شکایت از آن مغازه، پیگیر بازگرداندن هزینه‌ای که پرداخت کرده‌اند، باشند.

معاون بازرسی و نظارت سازمان صنعت، معدن و تجارت استان همچنین به مغازه‌داران هشدار داد اگر کارشناسان بتوانند ثابت کنند گوشی که به مشتری فروخته شده تقلبی یا رفرش بوده است، جریمه سنگینی انتظار آن مغازه‌دار را می‌کشد.

وی با اشاره به نقش نظارتی این دستگاه در جلوگیری از معضل قاچاق اظهار کرد: در این راستا در فروردین امسال ۷۲۳ مورد بازرسی انجام شده و ۶۳ پرونده قاچاق تشکیل شده است که از این تعداد یکی از پرونده‌ها به قاچاق گوشی تلفن همراه تعلق دارد.

وی با اشاره به کشف یک محموله شامل ۷۰۰ گوشی‌ قاچاق در سال گذشته گفت: انتظار ما این است که کسبه خود مراعات حقوق مردم را داشته و بر اساس انصاف و اخلاق رفتار کنند.

هر چند سمیعی نسب می‌گوید برای خرید وسایلی مانند گوشی تلفن همراه نکته مهم کسب اطلاعات تخصصی در مورد کالای مورد نظر و دقت در هنگام خرید است اما باز هم خیل عظیمی از جوانان و نوجوانانی که روزها و ساعت‌ها برای خرید گوشی تلفن همراه وقت می‌گذارند، نمی‌توانند با اطمینان کامل در این بازار خرید کنند.
انتهای پیام/126


کد مطلب: 23080

آدرس مطلب :
https://www.qomnews.ir/fa/news/23080/بازار-داغ-گوشی-های-تقلبی-قم-نیمی-قاچاق-هستند

قم نیوز
  https://www.qomnews.ir