کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

نام کوچکی که باعث دوری فرزندان از والدین می‌شود

خبرگزاری مهر , 6 تير 1393 ساعت 20:09

قم نیوز:امروزه اختلال در ارتباط کلامی میان کودکان و والدین به آسانی قابل درک است؛ باورهای کودکان دستخوش تغییر شده و برخی از‌ آن‌ها پدر و مادر را با نام کوچک صدا می‌زنند که این موضوع باعث می‌شود از سطح ارزشی و کمالی جایگاه پدر و مادر کاسته شود.


به گزارش قم نیوز، به سختی سخن می‌گوید. به نظر می‌رسید یکسال و نیم بیشتر نداشته باشد اما پدر و مادر را با نام کوچک صدا می‌زد. این صحنه‌ای بود که در مطب روانشناس کودکان مشاهده کردم.

در جامعه ایرانی کانون مدیریت جامعه در مرحله اول خانواده است. خانواده ایرانی در عصر حاضر دچار بلوغ شده است به نظر می‌رسد بچه‌های امروز کول پشتی ارزش‌ها و فرهنگ‌ها را بر زمین گذاشته‌اند.

امروزه اختلال در ارتباط کلامی بین کودکان به آسانی قابل درک است باورهای کودکان امروزی دستخوش تغییر شده است، دیدن رفتارهای آنها قابل هضم نیست و با مشاهده رفتار کودکان با خود می‌گویی یادش بخیر بچه‌های دیروز حرمت بزرگ‌ترها را نگه می‌داشتند مخصوصا والدین خود را بسیار احترام می‌کردند.

چند سالی می‌شود که به دلایل مختلفی همچون تقلید از غرب، بی‌توجهی والدین، دیالوگ‌های فیلم‌ها یا به قول امروزی‌ترها ارتباط صمیمی با والدین، نام مقدس این دو فرشته زمینی زیر سئوال رفته است و فرزندان به خود اجازه می‌دهند پدر و مادر خود را با اسم کوچک و هم سطح قرار دادن والدین خود با دیگران نامگذاری کنند.

مادر، عزیز، پدر، آقاجان، مامان، بابا و... از نام‌هایی است که می‌توان والدین را با آن خطاب کرد.

در قدیم رسم بر این بوده است که فرزندان والدین خود را با نام «ننه و بابا» صدا می‌کردند زیرا معتقد بوده‌اند صدا کردن والدین با این نام‌ها ثواب بیشتری دارد.

اما در سوئد بچه‌ها از مهد کودک و دبستان عادت مي‌کنند ديگران را با نام کوچک آنها صدا کنند. حتي والدین و معلم خود را با اسم کوچک و ضمير «تو» مورد خطاب قرار می‌دهند و این رفتار را به هیچ عنوان بی ادبی نمی‌دانند.

"مامی و پاپی" هم چند سالی می‌شود با تقلید از کشورهای بیگانه بین جوانان جا افتاده است و والدین خود را از سرغفلت با این نام‌ها صدا می‌زنند.

دیدگاه اسلام

پیامبراکرم(ص) به این مضمون فرمود: چند چیز است که باعث فقر و تهیدستی می‌گردد که صداکردن والدین با نام کوچک آنها از جمله این امور است.

پدر و مادر از الفاظ مقدس هستند که در به وجود آمدن انسان نقش بسزایی دارند و بعد از خدا در پیدایش و تکمیل انسان موثر هستنند.

حجت الاسلام والمسلمین محمدرضا ضمیری در گفتگو با خبرنگار مهر، با اشاره به اصل اولیه در آیات قرآن به تاکید به احترام والدین، اظهار کرد: در قرآن کریم در کنار شکر خداوند، احسان به والدین تأکید شده است.

این استاد حوزه با بیان اینکه کوچک شمردن نام والدین شاید باعث ناراحتی آن‌ها شود، افزود: هرچیزی که با دین منافات داشته باشد مطلوب نیست و امام باقر(ع) می فرماید: اف گفتن به والدین کمترین واژه است و خدای متعال آن و مافوق آن را حرام نموده است.

به عقیده وی صداکردن اسم کوچک والدین باعث می‌شود از سطح ارزشی و کمالی پدر و مادر کاسته شود.

به گفته حجت الاسلام ضمیری با همسنگ قراردادن نام والدین با دیگران ارزش آنها در نظر گرفته نشده و از منزلت مقام بزرگ پدر و مادر کم می‌شود. هر کسی برای خود نامی دارد و با قراردادن پسوندی مشخص می‌شود آن فرد چه منزلتی دارد، وقتی والدین با لفظ پدر و مادر خطاب شود احساس تفاوت بین آنها و دیگران شکل می‌گیرد.

این استاد حوزه، صداکردن نام والدین با اسم کوچک خود، را خلاف اخلاق و دین، دانست و گفت: باید با لفظی محترمانه والدین را خطاب کرد تا مشخص شود والدین ازجایگاه والاتری از فرزندان قرار دارند.

وی کوچک شمردن نام والدین و هم سطح کردن نام آن‌ها با دیگران را یک معضل فرهنگی - اجتماعی، دانست و یادآورشد: این فرهنگ در جامعه اثر می گذارد و احترام ها از بین می رود و باعث مشکلات بعدی از قبیل جواب نه گفتن به پدر و مادر می‌شود.

به دلیل اینکه نام والدین را مانند یک دوست، خطاب می‌کنیم احتمال بروز رفتارهایی چون قهر، بی احترامی و... که در برخورد با دوستمان از خود نشان می‌دهیم با والدین است.

نقش خانواده‌ها

اما به عقیده کارشناس مرکز مشاوره بهزیستی استان قم، مقصر اصلی گسترش این فرهنگ در جامعه، خانواده‌ها هستند زیرا با استقبال و توجه از رفتار کودک به او یاد می‌دهند تا آنها را با اسم کوچک صدا بزند.

صادق سلمانیان در گفتگو با خبرنگار مهر، صدا کردن نام کوچک همسران را یکی از دلایل یادگیری فرزند برای نامگذاری والدین خود دانست و گفت: کودکان رفتار بزرگترها را تقلید و تکرار می‌کنند که این رفتارها به مرور زمان منجر به عادت می‌شود.

وی معتقد است عدم آموزش والدین به فرزندان برای صداکردن نام (بابا و مامان) منجر به آسیب فرهنگی در جامعه و مشکلاتی در آینده می‌شود.

این مشاور، ایجاد فرهنگ سازی در این زمینه را عامل جلوگیری از این معضل دانست و افزود: رسانه‌ها و تقلید از غرب و بی توجهی به دیالوگ‌ها در فیلم‌ها از دلایل تاثیرگذار بر روی رفتار کودکان است.

از بین رفتن روابط سنتی

به گفته داود شعبانیان جامعه شناس، تغییر در روند زندگی و سوغات مدرنیته و از بین رفتن روابط سنتی حاکم بین خانواده‌ها از دلایل اصلی صداکردن نام کوچک والدین توسط کودکان است.

وی این رفتار از سوی کودکان را دارای معایب و محاسن دانست و گفت: احساس نزدیکی به والدین و تلقی کردن آنها به عنوان یک دوست از محاسن و کمرنگ شدن ارزش و احترام والدین از معایب این رفتاراست.

به عقیده این جامعه شناس در حال حاضر جامعه از حالت سنتی به زندگی مدرن گذرپیدا کرده است و تغییرات فرهنگی و اجتماعی و... نسبت به چند سال اخیر بیشتر مشاهده می‌شود.

انتهای پیام/126


کد مطلب: 24781

آدرس مطلب :
https://www.qomnews.ir/fa/news/24781/نام-کوچکی-باعث-دوری-فرزندان-والدین-می-شود

قم نیوز
  https://www.qomnews.ir