قم نیوز: در حالی که فناوری اطلاعات یکی از مزیتهای نسبی اقتصادی استان قم محسوب میشود، احداث شهرک تخصصی این موضوع 10 سال است که معطل قوانین دست و پاگیر مانده است.
انتظار 10 ساله برای ساخت شهرک "آی سی تی"
خبرگزاری مهر , 17 تير 1393 ساعت 10:03
قم نیوز: در حالی که فناوری اطلاعات یکی از مزیتهای نسبی اقتصادی استان قم محسوب میشود، احداث شهرک تخصصی این موضوع 10 سال است که معطل قوانین دست و پاگیر مانده است.
به گزارش قم نیوز، نزدیک به ۱۰ سال از مطرح شدن نخستین وعدهها در زمینه راهاندازی نخستین شهرک آی سی تی در قم میگذرد. در این مدت نه تنها کار احداث این شهرک به جایی نرسیده بلکه اما و اگرها در مسئله واگذاری این کار به بخش خصوصی همچنان ادامه دارد.
هر چند كه اين شهرک از نظر مكانيابي، موقعیت خوبی نسبت به شهر قم و پایتخت دارد اما از سفر اول هيئت دولت كه احداث مجتمع IT مورد تصويب قرار گرفت، تاكنون عملا کار روی زمین مانده و هیچ واحد صنعتی در آن مستقر نشده است.
شهرک فناوری اطلاعات قم که قرار است به یکی از قطبهای بزرگ فناوری اطلاعات در کشور تبدیل شود، بعد از سالها و گذشتن موعد چندین وعده مسئولان، هنوز هم یک تابلو در کیلومتر ۵ اتوبان قم تهران بیش نیست.
عبدالحمید محمدی، رئیس نظام صنفی رایانهای استان قم در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به اینکه از ابتدا برای احداث این شهرک نگاه کارشناسانه وجود نداشت گفت: ساخت شهرک فناوری اطلاعات در قم که بتواند در تمام کشور تاثیرگذار باشد نیاز به یک نگاه آی تی محور دارد که چنین دیدی در شرکت شهرکهای صنعتی دیده نمیشود. همین موضوع موجب شده ساخت این شهرک مدتها در بحث و بررسی برای اینکه چه نقشهای عملی شده یا چه بهرهبرداری انجام شود، معطل مانده است.
وی تاخیر در ساخت این شهرک را به این خاطر دانست که زمینی که برای این کار در نظر گرفته شده در اختیار دولت قرار دارد و دولت توانایی اجرای چنین طرحی را ندارد.
رئیس نظام صنفی رایانهای استان قم میگوید این شهرک را باید فرا استانی دید. افق این شهرک این است که شرکتهای بزرگ در آن سرمایهگذاری کرده و گذرگاهی شود برای توزیع محصولات این حوزه در تمام کشور.
وی میافزاید: نظام صنفی رایانهای استان قم نیز از ابتدا نگاه ویژهای به این طرح داشت و تلاش میکرد تا این شهرک زودتر شکل بگیرد اما با شرایط پیش آمده بخش خصوصی دست بسته است و ما تصمیم گرفتیم برای استان قم یک برج آی تی ساخته و سرمایهگذاران را جذب کنیم.
خبرهای خوب در راه است
سفر محمود واعظی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات دولت یازدهم به قم در یازدهم اردیبهشت بهانهای شد تا باز وعدههای جدیدی درباره حل شدن مشکلات واگذاری این شهرک داده شده و تصمیمات جدیدی گرفته شود. وعدههایی که این بار نظر رئیس نظام صنفی رایانهای استان قم را به خود جلب کرده است.
به گفته محمدی کنسرسیومی از سرمایهگذاران در حوزه آی سی تی برای احداث مجتمعهای فناوری اطلاعات در این مجموعه اظهار آمادگی کردهاند. با این حال وی میگوید هنوز برای قضاوت زود است و باید دید قوانین دست و پاگیر قانونی اجازه شکلگیری این شهرک را خواهد داد یا نه.
اختلاف نظر بر سر یک کلمه
علی رمضانی، مدیرکل فناوری اطلاعات استانداری قم خبرهای جدید درباره جذب یک کنسرسیوم سرمایهگذاری برای راهاندازی شهرک آی سی تی در قم را تائید میکند. وی بااشاره به اینکه تفاهمنامهای برای همکاری با این سرمایهگذار امضا شده افزود: این کنسرسیوم را مجموعهای از سرمایهگذاران از خارج و داخل استان تشکیل دادهاند.
وی علت تاخیر در احداث این شهرک را اختلاف نظر بر سر یک کلمه دانست. این طرح مصوبه هیئت دولت در سال ۱۳۸۴ بود اما آن زمان لغت شهرک در این قانون به کار برده نشد و «مجتمع» فناوری اطلاعات مدنظر دولت بود.
رمضانی میگوید وزارت صنایع و معادن تعریف درستی از مجتمع نداشت و این موضوع موجب شد شرکت شهرکهای صنعتی پیگیری این کار را به عهده نگیرد تا سفر دوم هیئت دولت به قم که لغت «مجتمع» به «شهرک» تغییر کرد.
مدیرکل فناوری اطلاعات استانداری قم میافزاید: در سالهای اخیر شرکت شهرکهای صنعتی اقداماتی برای فراهم کردن زیرساختها در این شهرک انجام داده و امیدواریم با وارد شدن بخش خصوصی این شهرک شکل بگیرد.
شرکت شهرکها وظیفه خود را انجام داده است
مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی استان قم میگوید این شهرک هم از وارد شدن بخش خصوصی برای تکمیل این کار استقبال میکند.
روحالله ابراهیمی در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به امضای تفاهم چند جانبه میان استانداری، وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، شرکت شهرکهای صنعتی و بخش خصوصی اظهار داشت: بر اساس این تفاهم نامه قرار شد برای تکمیل زیرساختهای این شهرک سرمایه گذاران بخش خصوصی وارد میدان شده و کار را به دست بگیرند.
وی افزود: شرکت شهرکهای صنعتی در این مدت با تکمیل شبکه معابر و انتقال خطوط گاز، آب و برق وظیفه خود را انجام داده و ما از حضور بخش خصوصی برای تکمیل این کار استقبال می کنیم.
وی هزینه ایجاد زیرساختها برای این شهرک را که با شهرک چاپ و نشر مشترک برآورد شده، ۱۲ میلیارد تومان عنوان کرد.
مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی استان قم با اشاره به اینکه ایجاد شهرکهای عمومی صنعتی تخصص این شرکت است، گفت: چند سالی است که در دنیا موضوع ایجاد شهرکهای تخصصی مطرح شده است. ما هم تلاش کردیم از این غافله عقب نمانیم. در واقع متولی اصلی این شهرک وزارت فناوری اطلاعات است اما ما به عنوان نهادی که در ساخت شهرکها تخصص داریم، وظیفه خود را انجام دادهایم.
استقبال از حضور بخش خصوصی
وی مانع تراشی در ورود بخش خصوصی به این عرصه توسط شرکت شهرکهای صنعتی را رد کرد و گفت: گاهی اوقات قوانینی که در فضای شهرکهای صنعتی وجود دارد یا برخی مقررات مصوب شده توسط مجلس شورای اسلامی دست ما را برای برخی اقدامات میبندد. با این حال در حد اختیارات استان و حتی اختیارات وزارتخانه از وارد شدن بخش خصوصی به این مقوله بسیار استقبال میکنیم.
شهرک صنعتی آی سی تی ابتدا قرار بود در ۳ کیلومتری شهر قم در اتوبان قم تهران احداث شود اما سه سال پیش جانمایی این شهرک بدون توضیح کافی از سوی مسئولان تغییر کرد. آنطور که ابراهیمی میگوید اعتقاد مسئولان استانی در آن زمان این بوده که کارکرد شهرک فناوری اطلاعات و شهرک چاپ و نشر مکمل یکدیگر هستند و اگر این دو شهرک در کنار هم باشند میتوانند به پیشبرد اهداف یکدیگر کمک کنند.
به گفته وی مجموعه مدیریت استان به این نتیجه رسید که فکر جابه جایی این شهرک فکر درستی است و تا آن زمان نیز هزینهای برای مکان قبلی شهرک صورت نگرفته بود.
این سخن مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی استان قم در حالی بیان میشود که همان موقع این شرکت در پایگاه اینترنتی خود گزارشی مبنی بر هزینههای میلیاردی بابت توپوگرافی، نقشهبرداری، خرید زمین و ... منتشر کرده بود.
گذشته از تمام این مباحث، به نظر میرسد با توجه به ویژگیهای صنعت فناوری اطلاعات و مزیت نسبی استان قم برای سرمایهگذاری در این امر، تعللهایی که تا امروز در راهاندازی این شهرک صورت گرفته، به صلاح استان نیست. وارد شدن بخش خصوصی به این عرصه خود فرصتی است برای حل مشکلات و انجام وعدههای ده ساله که نباید آن را از دست داد.
انتهای پیام/126
کد مطلب: 25158