کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری استان قم:

احیای کاروانسرای دیر گچین نیازمند اعتبار است

خبرگزاری فارس , 10 بهمن 1390 ساعت 14:41

قم نیوز: مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری استان قم گفت: مرمت و احیای کاروانسرای دیرگچین از سال 85 آغاز شده است و اگر اعتبارات به موقع تخصیص پیدا کند اجرای این طرح پنج سال به طول می‌انجامد.


به گزارش قم نیوز، علیرضا ارجمندی با اشاره به مرمت کاروانسرای دیرگچین اظهار داشت: تهیه طرح جامع و مرمت و ساماندهی آن، جمع‌آوری و نظافت نخاله‌ها و فضولات حیوانی، ادامه مرمت جرزها و بام‌ها از جمله اقداماتی است که در این مکان صورت گرفته است.

وی ادامه داد: طرح اسکن لیزر سه بعدی برای نخستین بار در استان قم برای کاروانسرای دیر گچین تهیه شده است.

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری استان قم با بیان اینکه تاکنون پنج میلیارد ریال برای مرمت این بنا هزینه شده است، اذعان داشت: مرمت و احیای این بنا در کل به چهار میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد.

ارجمندی بیان داشت: مرمت و احیای این بنا از سال ۸۵ آغاز شده است و اگر اعتبارات به موقع تخصیص پیدا کند پنج سال به طول می‌انجامد.

به گفته وی مرمت‌های اساسی که مورد نیاز این کاروانسرا است ادامه خواهد یافت.

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری استان قم با بیان اینکه کارونسرای دیر گچین یکی از مناطق نمونه گردشگری استان قم محسوب می‌شود، خاطرنشان کرد: با مشخص شدن سرمایه‌گذار و واگذاری این منطقه به بخش خصوصی، احیا و مرمت آن ادامه خواهد داشت.

ارجمندی گفت: به منظور واگذاری این منطقه به بخش خصوصی در چند مرحله فراخوان داده شده و برخی موارد صلاحیت آنها تایید نشده و بعضی دیگر نیز در حال بررسی است.

بنای فعلی کاورانسرا عبارت است از تلفیق بنای ساسانی تغییر شکل یافته در دوره سلجوقی یا بنایی که در دوره صفویه به شکل کاروانسرای چهار ایوانه بازسازی شده است و ورودی بنا رو به جنوب و پلان کاروانسرا مربع است که طول هر ضلع آن حدود ۱۰۲ متر مربع است.

کاروانسرا دارای شش برج است که چهار برج به قطر شش متر در گوشه‌ها و دو برج نیمه مدرن در طرفین ورودی قرار دارد.

مجموع مساحت این دژ و ملحقات آن در خارج از کاروانسرا شامل بنای مخروبه خشتی کنار کاروانسرا، کوره آجرپزی، آب انبار و قبرستان حدود ۱۹ هکتار است.

کاروانسرای دیر گچین چهار ایوانی بوده که در هر طرف ۱۲ حجره یک طبقه وجود داشته و شترخوان‌ها به صورت دالان‌های طویل به عرض تقریبی شش متر با سقف‌های ضربی در پشت حجره‌ قرار دارد.

یکی از دلالیل نام نهادن کاروانسرای دیر گچین به عنوان مادر کاروانسراهای ایران وجود تمام مایحتاج مسافران در داخل کاروانسرا شامل مسجد، آسیاب، حیات خلوت، حمام و... است.

کاروانسرای دیرگچین در دوره صفویه تغییرات اساسی پیدا کرده و به شکل کاروانسراهای معمول و متداول صفویه از رونق و اعتبار خاصی تا پایان دروه قاجاریه برخوردار بوده است.

انتهای پیام/109


کد مطلب: 4105

آدرس مطلب :
https://www.qomnews.ir/fa/news/4105/احیای-کاروانسرای-دیر-گچین-نیازمند-اعتبار

قم نیوز
  https://www.qomnews.ir