به گزارش قم نیوز، امیر مسروری فعال رسانه ای در یادداشتی نوشت:
یک: ابتدای ماراتن انتخاباتی دور یازدهم ریاست جمهوری، حسن روحانی با شعار بازگشت عزت به پاسپورت کشور وارد صحنه سیاسی شد و سعی کرد مشکلات سیاست خارجی کشور را به بی عزتی پاسپورت ایرانی گره زند. اما مدت کوتاهی نگذشت که این شعار چیزی جز یک وعده باقی نماند و برعکس به پاشنه آشیل دولت یازدهم تبدیل شد. آمارهای جدید منتشر شده موسسه هنلی و همکاران که با همکاری اتحادیه حمل و نقل هوایی نشان می دهد جایگاه پاسپورت ایران به رتبه 98 دنیا نزول کرده و با 12 رتبه کاهش نسبت به قبل از روی کار آمدن دولت یازدهم در کنار سودان، ارتیره، اتیوپی قرار گرفته است. تنها کشورهایی همانند لیبی، سوریه، عراق، پاکستان و افغانستان در رتبه های بعدی قرار دارند. کشورهای جنگ زده ای که حتی یک روز هم امنیتی به سطح و تراز امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران نداشتند.
دو: حوادث رخ داده برای شهروندان ایرانی در دولت یازدهم نیز قابل بیان و توصیف نیست. انگار نه تنها عزت به گذرنامه ایرانی برنگشته بلکه قدرت دفاع از شهروندان ایرانی نیز گرفته شده و قدرت کنسولی ایران نیز نشان داد فاقد پیگیری لازم برای احیای حقوق شهروندان ایرانی در خارج از مرزهای سیاسی کشور است. کشتار مردم ایران در منا و زانو زدن وزیر خارجه کشورمان برای وساطت جهت بازگشت جنازه شهروندان ایرانی به وطن قابل فراموش شدن نیست. روزی که بیش از 460 ایرانی در منا بر اثر بی تدبیری آل سعود به شهادت رسیدند، دولت نتوانست از حقوق شهروندان خود دفاع کند. دولت نشان داد در عرصه دیپلماسی رسمی در حوزه منطقه ای فاقد چانه زنی سیاسی و اقتدار دفاعی است. اگر نبود هشدار و تهدید رهبری معلوم نبود برای بقیه زوار ایرانی در حج چه اتفاقی می افتاد. نکته جالب تر اینکه هنوز دولت نتوانسته از مبانی رسمی بین المللی برای احیای حقوق این جانباختگان کاری کند و حداقل دولت عربستان را مجبور نماید معذرت خواهی نماید. در کنار این تجاوز به کودکان ایرانی در فرودگاه جده در دادگاه های سعودی بی نتیجه مانده و حتی رای دادگاه به محکومیت قضایی متجاوزین منجر نشده است. از سوی دیگر حمایت رسمی عربستان از گروهک تروریستی منافقین بی پاسخ مانده و دعوت از مریم رجوی سرکرده این گروهک تروریستی به مراسم حج در شرایطی است که عربستان از ورود حجاج ایرانی به حج امسال جلوگیری کرد. این ها نشان می دهد علاوه بر سقوط عزت گذرنامه، دولت در عرصه کنسولی و دفاع از حقوق شهروندان ایرانی در خارج از کشور هم به وعده خود عمل نکرد.
سه: در کنار این ضعف نهاد دیپلماسی کشور را بایستی جدی تر دید. دستگاهی که در برجام تمام تلاش خود را کرد تا به سرانجام پرونده هسته ای برسد اما نتوانست مانع از بدعهدی طرف مقابل باشد. دستگاه دیپلماسی تمام انرژی خود را بر سر پرونده هسته ای گذاشت و از مسائل دیگر غفلت کرد. شاید بتوان نمره ای به برجام داد اما نمی شود قبول کرد همه انرژی یک وزارت خانه بر سر یک موضوع هزینه شود و دولت در هیچ مسئله ای نتوانست از خود عزم جدی نشان دهد. اگر نگاه کنیم به اوضاع سیاست خارجی کشور و عزت به جا مانده از گذرنامه نمی توانیم حقوق ضایع شده زندانیان ایرانی در ترکمنستان و مالزی را فراموش کرد. مشکلات حقوقی شهروندان ایرانی در سایر کشور ها و از همه مهمتر تحریم های جدیدی که علیه شهروندان ایرانی وضع می شود همه از عملی نشدن وعده های دولت حکایت دارد.
ایکاش دولت یازدهم شعار بازگشت عزت به گذرنامه ایرانی نمی داد تا کمتر به او فشار وارد شود. ایکاش دولت برای این شعار عمل نشده اش عذرخواهی کند و حداقل تلاشش را برای حمایت از حقوق شهروندان ایرانی نشان دهد. ایکاش مسئولان وزارت خارجه توجهی هم به حقوق شهروندان ایرانی محبوس در زندان های ترکمنستان و مالزی می داشتند و برای پیگیری بین المللی فاجعه منا کاری میکردند. ایکاش نام گذرنامه ایرانی در کنار کشورهایی همانند سومالی و ارتیره قرار نمی گرفت. و هزاران ایکاش دیگری که دولت یازدهم بایستی به آن پاسخ دهد.
انتهای پیام/135