?>?> جلسه اهل بیت(ع) نمی‌تواند سیاسی نباشد | قم نیوز
جمعه ۱۹ آبان ۱۳۹۶ ساعت ۱۳:۰۱
کد مطلب : 55907
منبع : خبرگزاری فارس
در گفت‌وگو با یاسین شیخ زاده مطرح شد

جلسه اهل بیت(ع) نمی‌تواند سیاسی نباشد

نباید مداح از چارچوب فقه خارج شود
قم نيوز : قم نیوز: یکی از مداحان برجسته معتقد است: جلسه اهل بیت نمی تواند سیاسی نباشد. کسی که شمر کربلا را شناخت قطعا شمر زمانه را نیز خواهد شناخت. چراغ هدایت ما اهل بیت هستند و مشعل راهمان ولی فقیه مان.
جلسه اهل بیت(ع) نمی‌تواند سیاسی نباشد/ نباید مداح از چارچوب فقه خارج شود
جلسه اهل بیت(ع) نمی‌تواند سیاسی نباشد/ نباید مداح از چارچوب فقه خارج شود
به گزارش قم نیوز یاسین شیخ زاده را می توان یکی از رویش‌های مداحی دانست، جوانی که به برکت حضور در هیأت خادم الرضا بیش از پیش شناخته شد و نام او بر سرزبانها افتاد.

 

در گفت‌وگو با این مداح جوان، بیشتر با حال و هوای این خادم دستگاه امام حسین(ع) آشنا شدیم.

 

*بسیاری از مردم با چهره و صدای شما آشنا هستند ولی شاید بخواهند بیشتر درباره یاسین شیخ زاده بدانند.

در بهمن در63 یک خانواده بسیار مذهبی و هیاتی متولد و در این خانواده بزرگ شدم و چون پدر و مادرم خادم دستگاه سیدالشهدا بودند و همیشه یا خودمان روضه داشتیم یا در جلسات روضه و عرض ارادت به ساحت مقدس اهلبیت (ع) شرکت می‌کردند، از کودکی در همین خانه بزرگ شدم و از پدر و مادرم آموختم که هر خدمتی از دستم بر می‌آید و در هیأت انجام می‌دهم منتی است که حضرت زهرا (س) بر سر من داشته است. از جفت کردن کفش عزاداران تا پارچه زدن و تبلیغ جلسه تا قرائت قرآن و... همه را همیشه با افتخار انجام می‌دادم.

 

*چه شد که وارد عرصه مداحی شدید؟

یک روز هیأت کوچکمان خیلی شلوغ شده بود و مداح هیئتمان به دلیل مشکلی که برایش پیش آمده بود نتوانست به جلسه بیاید و منبری جلسه داشت سخنرانی خود را خاتمه می‌داد. مسؤول هیئت سراسیمه مرا صدا زد و گفت مداح نیامده و فرصت هماهنگی با مداح دیگر نداریم و خواست که من حتی به چند بیت هم که شده بخوانم. من هم چند بیتی را که در روضه‌ها زیاد شنیده بودم و با آنها اشک ریخته بودم را از حفظ شروع به خواندن کردم.

به کرم حضرت روضه 10 دقیقه‌ای خوبی شد و باب نوکری جدیدی برایم باز شد.

 

*بیشترین تاثیر را چه کسی در زندگی و مداحی شما داشته است؟

در زندگی ام بیشترین تاثیر را حضرت آیت الله میرباقری داشتند و همیشه متاثر از شخصیت نورانی ایشان بودم و در مداحی قطعا حاج حسن خلج. او مرد بی نظیر روضه است و اگر چه توفیق نداشتم از نزدیک از محضرشون کسب فیض کنم ولی همیشه در وجود ایشان ادب و معرفت به خود ذوات مقدسه ائمه طاهرین و اراتمندان اهلبیت را دیده ام و آموخته‌ام.

 

*از نظر خودتان، بزرگترین عیب و حسن شما در مداحی چیست؟

هیچ وقت خودم را مداح ندانستم که در حسن و عیب خودم اندیشه کنم. بلکه همیشه خودم را نوکر دیدم که لیاقت نفس زدن در این خانه را به او داده اند :

هر چند که از داغ تو مرثیه به دوشم

یک آهِ عزا را به دو عالم نفروشم

شور تو شعوری به من آموخت که تا مرگ

در بزم غمت کم نشود جوش و خروشم

با روی سیاه آمده ام نوکری تو

لطف تو به من گفت که چون جون بکوشم

عمری است که روی لب من نام "حسین" است

ذکری به جز این ذکر نرفته است به گوشم

 

* آیا توانسته اید برای امام حسین(ع) کاری کنید؟

هیچ کس نتوانسته در خانه امام حسین(ع) کاری کند که من بتوانم؛ هر کار هست ما برای خودمان می‌کنیم به این معنا که سید الشهدا طریقه بندگی و عاشقی با معبود رو به بشریت آموخت. امام حسین چراغ هدایت بشریت است در تاریکی بزم دنیا که ما راه رسیدن به خدا را گم نکنیم و گرنه حضرت چه نیازی به اشک و عزاداری ما دارد ؟

در زیارت عاشورا می‌خوانیم سیدالشهدا راه اتصال ما به پروردگار هست تا جایی که با امام حسین(ع) می‌شود آنقدر بالا رفت که حتی محبوب خدا شد

 

*دنبال مقبولیت هستید یا شهرت؟

هیچ کدام. مقبولیت و شهرت و... همه امر اعتبار این دنیاست. همیشه آرزویم بوده و هست به چشم حضرت بیایم.

 

*اهل مطالعه هستید؟ چه کتابی را مطالعه می‌کنید؟

خیلی زیاد مطالعه می‌کنم. اغراق نیست که بگویم بالاترین تفریح زندگی ام خواندن کتاب است. به ویژه کتابی در مدح و منقبت و معرفت یا بیان مصائب اهل بیت (ع) باشد.

 

*چند کتاب را اگر بخواهید معرفی کنید، چیست؟

کتاب القطره مرحوم آیت الله مستنبط، ترجمه معالی السبطین، ارشاد شیخ مفید، نفس المهموم محدث قمی و لهوف سید بن طاووس.

 

*بهترین تفریح شما چیست؟

واقعا خواندن و شنیدن از اهل بیت بهترین تفریح من است.

 

*آیا تاکنون کلاس مداحی داشته اید؟

همیشه خود را شاگرد کوچکی دیده ام و در محضر اساتید تلمذ کرده ام. ذاکری اهل بیت واقعا دریاست. گاهی می‌بینی نکته ای را از کودک 10 ساله ای می‌آموزی که حتی در کلاس آداب و فنون استادی با 50 سال ذاکر بودن نیابی. ولی به عنوان ناقل کلام اساتید یا بیان تجربیات اندک سال‌های کم ذاکری به ویژه در شهرستان‌ها جلساتی در خدمت دوستان بودم.

 

*عوامل پیشرفت در مداحی از نظر شما چیست؟

نمی توانم بگویم صدا، چهره دلنشین، فنون اجرا، هنرمندی در بیان و انتخاب سبک و شعر و مطلب، بستر مناسب برای خواندن و ارائه و تبلیغات بی تاثیر است، ولی ممکن است همه این‌ها در کسی جمع باشد ولی پیشرفت ظاهری چندانی صورت نگیرد. اعتقاد راسخ دارم که نظر لطف حضرت بسیار مهم است و به قول نوکران قدیمی امام حسین(ع)، باید نمکش را خود حضرت بدهد تا کسی به اصطلاح گل کند.

 

*فرق بین مداحی دیروز و امروز چیست؟

در محتوا و فرم هر دو تفاوت‌های زیادی ایجاد شده است که به نظرم طبیعی یا شاید لازم باشد. زبان شعر، شکل سینه زنی و حتی ادبیات بیان روضه کلامی همه تغییر کرده است ولی مهم این است که عزاداری از چارچوب فقه نباید خارج شود وگرنه هدف عزاداری و اشک بر سیدالشهدا و شناخت و درک اهداف بلند حضرت و قرار گرفتن در مسیر امام حسین علیه السلام است که ممکن است در شیوه ابراز متفاوت باشند.

 

*شاعرانی که با آن‌ها کار می‌کنید، چه کسانی هستند؟

من شعر بیشتر شاعران گرانقدر آیینی را می‌بینم. این روزها به برکت حضرت زهرا(س) و عنایت ویژه مقام معظم رهبری در برگزاری جلسات مکرر با شاعران و بذل توجه به تاثیر ژرف شعر بر جان مخاطب، باید بگوییم رویش‌های بسیار خوبی داشته است اما نمی شود اسم شاعری از اهل بیت بیاید و اسمی از استاد سازگار نبریم.

 

*دوست دارید مخاطب شما چگونه باشد؟

من همیشه عاشق مخاطب خوش اشک هستم. کسی که دلسپرده سیدالشهداست و پی خلوتی برای سوختن.

 

*اگر مداح نبودید، در هیئت چکاره می‌شدید؟

دوست داشتم چایی ریز روضه باشم.

 

*مداحی سخت است یا آسان؟

مداحی بسیار سخت است، بسیار. اینکه شعر خوب انتخاب کنی و با نوای دلنشین که مخاطب را جذب کند بیامیزی و مطالبی را از کتب معتبر پیدا کنی و با کلمات درست که خدشه‌ای به بیان مطلب وارد نکند بر زبان بیاوری و اقتضای جلسه را در نظر بگیری و توان و علایق مستمع را بشناسی واین همه را به گونه ای بیان کنی که عوام بفهمند و خواص بپسندند و صدا را بتوانی حفظ کنی و هنرمندانه بخوانی و بدانی که همه این‌ها یک بال پرواز تو هستند و بال دیگرت پاکی روح و دلسوختگی است؛ البته اخلاق و نگه داشتن جانب ادب محضر اهل بیت و جلسه و عزاداران حضرت و.... واقعا سخت است.

 

*نظر شما در خصوص مداحانی که بیشتر سراغ شور می‌روند چیست؟

به نظر من روضه خوانی و نوحه خوانی فرقی ندارند. همه ذاکر اباعبدالله هستند. هر کس باید توانایی خود و توان صدایش را در نظر بگیرد و شکل اجرای مداحی خود را تعریف کند ولی باید بداند که چه روضه می‌خواند و چه نوحه، در محضر اهل بیت است و نباید قدم از چارچوب فقه بیرون بگذارد.

 

*نظر شما درباره سیاسی شدن مجالس اهل بیت(ع) چیست؟

سیاست در قاموس ما یعنی تدبیر در راه خدایی شدن جامعه و سیاست ما به فرموده مرجع و رهبر ما دفاع از مظلوم در برابر ظالم است. با این نگاه جلسه اهل بیت نمی‌تواند سیاسی نباشد. کسی که شمر کربلا را شناخت قطعا شمر زمانه را نیز خواهد شناخت. چراغ هدایت ما اهل بیت(ع) هستند و مشعل راهمان ولی فقیه. این اصل اساسی است که باید همیشه در نظر داشته باشیم ولی شخصا از سیاسی کاری به نفع حزب یا گروهی پرهیز کردم. اعتقا دارم باید زیر خیمه سیدالشهدا با عمود ولی فقیه کنار هم برادرانه بشینیم و فرصت جلسات اهل بیت را برای اتحاد و یکپارچگی بیشتر تشیع مغتنم بشماریم و از تفرقه و دامن زدن به سلایق جناحی و... پرهیز کنیم.

 

*نظر شما درباره جوانانی که تازه به این راه پا گذاشته اند، چیست؟

بی پیر مرو تو در خرابات

هر چند سکندر زمانی

واقعا بی‌استاد نمی شود ولی پیشنهاد می‌کنم دو استاد، یک استاد فنون و یک استاد فقیه. یعنی یک مداح با تجربه و مسلط بر سبک و شعر، مطلب و اجرا و یک روحانی عالم عامل که دین شناس واقعی باشد.

 

*تاثیر مداحی در زندگی شخصصی شما چطور است؟

به اعتقاد من همه شئون زندگی فرد را تغییر می‌دهد. نگاه مردم به کسی که مداحی می‌کند به دلیل اتصال به اهل بیت بسیار متفاوت است. مردم باید امام حسین(ع) را نه فقط در سیما و چهره او و نقش بر لب و زبان، بلکه در رفتار و منش یک مداح نیز ببینند و حتی باید بگویم فراتر از این. یعنی نه فقط خودش بلکه خانواده و سبک زندگی او باید بوی امام حسین(ع) بدهد و این وظیفه یک ذاکر سیدالشهدا را خیلی دشوار می‌کند.

 

*آیا برای شما پیش آمده که جایی دعوت شوید و نروید؟

به شرط صحت و سلامت سعی می‌کنم خلف وعده نکنم. بیشتر قبل از وعده دادن سعی می‌کنم نسبت به آن جلسه شناخت داشته باشم. اینکه در تضاد اعتقاداتم نباشد و هم شناخت اجمالی از ذائقه و طبع مستمعین جلسه.

 

*با کدامیک از مداحان بیشتر در ارتباط هستید؟

این روزها بیشتر با آقای جواد مقدم در ارتباط هستبم. بسیار به خواندن ایشان علاقمندم و هم از ایشان خیلی یاد گرفتم. نکته‌های فنی و هم ادب او به دستگاه سیدالشهدا قابل توجه است و خدا را شاکرم که به برکت هیأت خادم الرضا با وی آشنا شدم.

 

*برای جذب جوانان به جلسات اهل بیت(ع) چه می‌کنید؟

به نظر من جوانان امروز ما فوق العاده هستند. امروز این جوانان هستند که خودشان دنبال هیأت و مجلس ارباب می‌گردند. فقط ما باید ذائقه جوان که به نظر من خلوص و سادگی و بیان مطالب به صورت متنوع هست را لحاظ کنیم و به شور جوان و ابراز این احساسات پاک توجه کنیم.

 

*دوست دارید تا چه زمانی به فعالیتتان در عرصه مداحی ادامه دهید؟

همیشه قبل از دعای آخر جلسه می‌گویم

اگر بناست دمی بی تو بگذرد عمرم

هزار بار بمیرم نبینم آن دم را...

 

*برای جوانانی که در دستگاه اهل بیت(ع) فعالیت می‌کنند، چه نصیحتی دارید؟

تو بندگی چو گدایان بشرط مزد نکن

که خواجه خود روش بنده پروری دارد...

 

*چندین سال است که در هیئت معروف خادم الرضا(ع) مداحی می‌کنید، چه شده است که هرسال این هیئت را انتخاب می‌کنید و آیا از این انتخاب راضی هستید؟

در درجه اول لطف آقای رئوفم امام رضا علیه السلام و اینکه مسؤول هیئت در بیش از 20 سال توفیق خدمت در هیات، همیشه توجه به جوانان داشته است. حضور انبوه جوانان در کنار شرکت شخصیت‌های سیاسی و کشوری و مراجع و بیوت علما از ویژگی های این هیأت به شمار می‌رود.

حضور من که زاغی بین بلبلان بودم و قطعا کوچکترین و بی هنر ترین مداح دعوت شده در هیأت بزرگ خادم الرضا، چیزی جز لطف امام رضا(ع) و کرم حضرت معصومه(س) نبوده است.

منت از توست بر سرم ورنه> من که باشم که نوکرت باشم....

انتهای پیام/ 137
https://qomnews.ir/vdcfe1dt.w6dtxagiiw.html
نام شما
آدرس ايميل شما