کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

عضو هیات علمی موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) مطرح کرد

صدور فتاوای متعدد علمای شیعه در طول تاریخ در حمایت از تولید داخل

خبرگزاری فارس , 24 دی 1396 ساعت 21:30

عضو هیات علمی موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) گفت: برخی از علما در گذشته در باب استفاده از کالاهای خارجی احکام و توصیه‌های خاصی را مطرح کرده‌اند؛ برخی از علما حکم حرام صادر می‌کنند و برخی دیگر نیز به توصیه‌های اخلاقی بسنده کرده‌اند که این مباحث باید از نظر فقهی اقتصادی نیز بررسی شود.



به گزارش قم نیوز محمد جواد توکلی در کرسی ترویجی «اقتصاد مقاومتی در اندیشه و سیره علمای شیعه در تاریخ معاصر ایران» که به همت گروه اقتصاد اسلامی موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) برگزار شد، با ذکر این مطلب که مطالعات بین رشته ای بین فقه و تاریخ و اقتصاد و... نقش مهمی در بسط نظریات اقتصاد مقاومتی دارد گفت: زمینه شناسی نسبت به اقتصاد دوران قاجار به مثابه مهم‌ترین دوره ای که علمای معاصر نسبت به مباحث اقتصاد مقاومتی واکنش نشان دادند بسیار مهم است.

عضو هیئت علمی موسسه امام خمینی(ره) تصریح کرد: در دوران قاجار سعی شد، ذائقه ایرانیان نسبت به مصرف برخی کالاها چون قند و شکر و منسوجات تغییر کند؛ در آن زمان 85 درصد واردات ایران مرتبط به قند و شکر و منسوجات بود.

وی گفت: 90 سال پیش از بیانیه علمای اصفهان(1906) صادر شود به عهدنامه گلستان و ترکمانچای بر می‌خوریم که باید در این زمینه ثابت کنیم که چرا در آن زمان چنین واکنشی از سوی علمای آن زمان را شاهده نیستیم که در این زمینه نیز باید زمینه‌های زمانی و مکانی بیان شود.

توکلی اظهارکرد: برخی از علما در گذشته در باب استفاده از کالاهای خارجی احکام و توصیه‌های خاصی را مطرح کرده‌اند؛ برخی از علما حکم حرام صادر می‌کنند و برخی دیگر نیز به توصیه‌های اخلاقی بسنده کرده‌اند که این مباحث باید از نظر فقهی اقتصادی نیز بررسی شود.

وی گفت: همچنین باید ریشه یابی شود که چرا امروز نمی‌توانیم چنین اجماعی در باب تحریم کالاهای خارجی داشته باشیم؛ این مساله می‌تواند از نظر اقتصادی و اجتماعی بررسی شود.

عضو هیئت علمی موسسه امام خمینی(ره) یادآورشد: گاهی اوقات وقتی از مبنا سخن می گوییم به معنی دلیل حکم است؛ یعنی وقتی استفاده از کالای خارجی را حرام می دانیم بحث ممنوعیت تسلط کفار را مطرح می‌کنیم؛ مرز مبنا و دلیل بر حکم باید مشخص شود.

وی گفت: بیانیه علما در سال 1906 در دوره محمدعلی شاه مطرح شده است و در سال 1907 ایران به سه قسمت تقسیم می‌شود و منطقه بیطرف بین روسیه و انگلیس، اصفهان قرار می‌گیرد و به همین دلیل است که علمای اصفهان تلاش بسیاری در مقابله با این جریان داشتند و در حوزه اقتصادی نیز تلاش‌های گسترده ای انجام دادند.

انتهای پیام/ 137


کد مطلب: 58779

آدرس مطلب :
https://www.qomnews.ir/fa/news/58779/صدور-فتاوای-متعدد-علمای-شیعه-طول-تاریخ-حمایت-تولید-داخل

قم نیوز
  https://www.qomnews.ir