این روزها، سالروز آغاز یکی از مهمترین عملیاتهای تاریخ هشت سال دفاع مقدس است، عملیاتی که بیش از دو ماه به طول انجامید و نتایج بیشماری داشت.
والفجر هشت و حکایت تدریس آن در دانشگاههای نظامی جهان
خبرگزاری فارس , 21 بهمن 1396 ساعت 12:15
این روزها، سالروز آغاز یکی از مهمترین عملیاتهای تاریخ هشت سال دفاع مقدس است، عملیاتی که بیش از دو ماه به طول انجامید و نتایج بیشماری داشت.
قم نیوز – مصطفی معصوم زادگان: این روزهای بهمن ماه، نقطه عطفی در تاریخ هشت سال دفاع مقدس و البته تاریخ ایثار و شهادت در طول همه دورانها و زمانهاست؛ ایامی که طولانی ترین عملیات جنگ تحمیلی کلید خورد و تصرف بخشی مهم و استراتژیک از خاک دشمن برای کسب برگ برندهای در جنگ در دستور کار قرار گرفت.
باید گفت که بسیاری از عملیاتهای نظامی رزمندگان اسلام در هشت سال جنگ تحمیلی در فصل زمستان انجام شده تا بیشترین استفاده از اصل غافلگیری دشمن محقق شده باشد.
از جمله این عملیاتها میتوان به عملیاتهای خیبر، کربلای پنج، محمد رسول الله (ص)، تحریر القُدس، مولای متقیان (ع) و بدر اشاره کرد که در فاصله سالهای 1360 تا 1365 طرح ریزی شده است.
یکی دیگر از عملیاتهای این دوره، عملیات والفجر هشت نام دارد که در بین عملیاتهای نظامی جهان، نامی آشنا و البته مهم نشان میدهد، چراکه پس از انجام این عملیات شگفتی آفرین و حتی تا امروز، بسیاری از استادان دانشگاهها و دانشکدههای نظامی، بخشی از درسهای خود را به بیان شیوه انجام این عملیات شجاعانه و دلاورانه اختصاص میدهند و از طرح ریزی با تدبیر فرماندهان ایرانی و اجرای آن طرح به همت رزمندگان ایرانی میگویند.
در عین حال تاریخ دفاع مقدس هشت ساله ملت ایران، به دورههای مختلفی قابل تقسیم است که یکی دیگر از نقاط عطف این تاریخ، عملیات غرورآفرین بیت المقدس و آزادسازی خرمشهر از چنگال بعثیان خون آشام است.
پس از این عملیات بزرگ است که فرماندهان نخبه جنگ و بهویژه غلامحسین افشردی (شهید حسن باقری) بیشتر روی طرحی تمرکز داشتند تا بتوانند ضمن نفوذ به خاک دشمن، ایران را در مذاکرات نظامی و ادامه جنگ، صاحب برگ برنده کنند.
اینچنین بود که با کسب اجازه از فرماندهی معظم کل قوا، طرح ریزی عملیاتی وسیع و بزرگ انجام شد؛ عملیاتی در مانند چنین روزهایی از بهمن ماه و با رمز مقدس "یا فاطمه الزهراء" آغاز شد تا 140 گردان پیاده از رزمندگان اسلام به همراه 16 گردان توپخانه ارتش و سپاه عملیاتی را آغاز کرده باشند که بیش از دو ماه به طول انجامید و بیش از 50 هزار کشته و زخمی و بیش از دو هزار اسیر به دشمن تحمیل کرد.
و این موارد، تنها بخشی از نتایج این عملیات بزرگ است:
تسلط بر جنوب اروند
هم مرز شدن با کویت
انهدام سکوهای مهم پرتاب موشک دشمن
قطع تردّد دشمن به شمال خلیج فارس
والفجر هشت، البته یک نتیجه بسیار مهم دیگر را هم به دنبال داشت، نتیجهای که با عبور غواصان خطّ شکن از عرض رودخانه اروند و شکستن خط دشمن به دست آمد و به آزادسازی فاو منجر شد؛ اتفاقی که حتی در مخیله نیروهای نظامی دشمن و پشتیبانان آنها هم نمیگنجید.
عبور از رودخانه اروند از نظر نیروهای دشمن و بسیاری دیگر از کارشناسان نظامی بین المللی غیرممکن و محال مینمود چرا که این رودخانه، به "رودخانه وحشی" مشهور است و ضمن برخورداری از عرض و عُمق زیاد، شدت جزر و مدّ در آن بسیار بالاست و البته سرعت جریان آب نیز در آن به بیش از 70 کیلومتر در ساعت هم میرسید.
با این حال، فرماندهان و رزمندگان اسلام در بیستم بهمن ماه سال 1364، حماسه ای ماندگار آفریدند و ایمان و عزم راسخ خود را به رخ دشمن و جهانیان کشیدند.
در جریان این عملیات، نزدیک به 52 هزار کشته، زخمی و اسیر بر دشمن تحمیل شد که در میان کشته شدگان، یک فرمانده لشکر و پنج فرمانده تیپ و در میان اسیران، چندین سرهنگ ستاد، سرهنگ دوم، سرگرد و افسر جزء و همچنین چندین خلبان درجه دار هواپیما و هلی کوپتر وجود داشت.
نباید از یاد بُرد که رزمندگان اسلام برای انجام این عملیات بسیار مهم، تمرینهای طاقت فرسایی را در نوبتهای دوره ای مختلف به انجام رساندند؛ چراکه همه چیز با آب و عبور از رودخانه دست به گریبان بود و لازم میبود تا اسلحهها، فشنگها و البته خرج کاغذی آر پی جیها از نفوذ آب در امان باشند و از این رو، همه شرکت کنندگان در این عملیات، از این جنبهها توجیه شده و به شدت تمرین کرده بودند.
این عملیات همچنین به این دلیل در این تاریخ طرح ریزی شد که بتواند ضمن استفاده از غافلگیری دشمن و نزدیکتر شدن به پیروزی نهایی، شادی عمومی مردمی را هم در ایام پیروزی انقلاب اسلامی در پی داشته باشد.
و اینگونه بود که 800 کیلومتر مربع از خاک دشمن در این عملیات، آزاد و اتفاقی شگفت انگیز در تاریخ عملیاتهای نظامی ثبت شد.
کوتاه سخن آنکه عملیات والفجر هشت، یکی از مهمترین عملیاتهای تاریخ جنگهای جهان است که البته برای مردم ایثارگر و متین ایران قهرمان، یادآور نام و خاطره غواصان شهید هم هست؛ آنانکه کمتر از رشادتها و مظلومیتهایشان سخن به میان آمده است، آنانکه در سنگینی و سهمگینی آبهای خروشان و مواج، دل به دریا زدند و حماسه کربلای ایران را رقم زدند.
انتهای پیام/ 138
کد مطلب: 59993