به گزارش قم نیوز حسن عباسی عصر امروز در همایش طلاب نخبه و تمدن سازی در تالار موسسه امام خمینی(ره)، با اشاره به وضعیت مدیریت بخش اقتصادی کشور اظهار کرد: از ابتدای انقلاب اسلامی تاکنون وزارت اقتصاد در دست کسانی بود که دکترای اقتصاد داشتند، در حالی که وزارت امور خارجه دست کسانی بود که تخصصشان سیاست خارجی نبود، اما روسای بانک مرکزی همیشه اقتصاد دان بودند.
وی ادامه داد: در قضیه تنباکو امتیازات ویژه همچون برجام به انگلیس داده شد، میرزای شیرازی از نجف فتوایی داد که حتی قلیانها در منزل ناصرالدین شاه شکسته شد، چنین فتوایی استراتژیک بود، قرارداد تنباکو ناصرالدین شاه با انگلیس یک قرارداد خطرناک بود، به همین دلیل میرزای شیرازی فتوا داد که مصرف تنباکو در حکم محاربه با امام زمان(عج) است.
رئیس اندیشکده یقین افزود: هفت تن از مراجع عظام تقلید در دو سال اخیر 110 بار اعلام کردند که سیستم بانکی کشور، یک سیستم ربوی است، نظام دانشکدههای اقتصادی ضد بنیانهای شرعی است و اساس چنین علمی برخلاف بنیانهای دینی است.
عباسی با اشاره به سند اقتصادی مجمع تشخیص مصلحت نظام اظهار کرد: این سند که در سال 88 تدوین شد، در هیچ جای آن به آیات قرآن و روایات و سخنان امام خمینی(ره) و مقام معظم رهبری اشاره نشده، در سند مجمع تشخیص مصلحت نظام گفته شده است که الگوی توسعه ایران الگوی نئوکینزی است.
وی ادامه داد: فقه حکومتی یعنی فقهی که عملیاتی و استراتژیک باشد، اما این فقه هنوز جای نیفتاده است، در گذشته میرزای شیرازی با یک فتوا ساختار اجتماعی را در کشور تغییر داد، نیاز به فقیهی داریم که در حوزه دیپلماسی کلان، نظریات ارائه بدهد.
رئیس اندیشکده یقین افزود: از جمله قاعدههای اسلامی، قاعده نفی سبیل است، کسانی باید بتوانند قدرت اجتهاد خود را در حوزه دیپلماسی کلان تعمیم بدهند، اکنون وزارت امور خارجه کشورمان، سکولار است.
عباسی تصمیم سازی حرفه ای را ضروری دانست و تصریح کرد: برای اینکه بزرگان جامعه مجبور به تصمیم گیری نشوند، باید تعدادی از تصمیمهای خوب مطرح شود، به عنوان مثال امام خمینی(ره) در زمان قبول توافقنامه 598 گفتند که جام زهر نوشیدم، این حرف نشان از عدم رضایت امام راحل داشت.
وی ادامه داد: مدیران کشورمان معمولا به تصمیم سازی میرسند و تصمیمهای خلق الساعه میگیرند، روزی گفتند که اروپا کاره ای نیست و باید با کدخدا ببندیم، در حالی که اکنون میگویند که آمریکا مزاحم است، در حالی که آن مزاحم با خروج از برجام راحت تر مزاحمت ایجاد میکند.
رئیس اندیشکده یقین افزود: مدیرانی که بر سر کار میآیند، 95 درصد به دنبال نفی مدیران سابق هستند و پنج درصد به ارائه نظریات و کار اجرایی میپردازند، در حالی که باید برای تمدن سازی برنامه ریزی برای چند 10 سال آینده داشته باشیم.
عباسی با اشاره به وضعیت مراکز مطالعات در کشور آمریکا اظهار کرد: حدود دو هزار و 600 مرکز مطالعات در این کشور است و حدود 800 فرد در آمریکا مدیر اصلی هستند، در آنجا برای هر تصمیم گیر، تعداد زیادی تصمیم ساز وجود دارد، در حالی که اندیشکده تصمیم ساز در کشورمان در حد انگشتان دست است.
*تصمیم سازی برای رسیدن به تمدن اسلامی تنها از حوزه علمیه قم برمیآید
وی ادامه داد: ما باید تصمیم سازی کنیم تا مدیران تصمیم مناسب اتخاذ کنند و موفق بشویم، تصمیم سازی برای رسیدن تمدن اسلامی تنها از حوزه علمیه قم برمیآید و دانشگاههای کشورمان براساس نظریات غربی است.
رئیس اندیشکده یقین افزود: در طی پنج سال اخیر اعلام کردم که مذاکرات هسته ای به نتیجه نمیرسد، برجام تاثیر چندانی بر اقتصاد نداشت، حتی اگر نظام حکومتی در کشورمان تغییر کند و ایران با اسرائیل رابطه داشته باشد، باز هم تاثیر این اتفاق بر اقتصاد کشورمان پنج درصد است.
عباسی با اشاره به روند مذاکرات هسته ای اظهار کرد: رهبر معظم انقلاب در زمان مذاکرات تاکید کردند که مذاکره کنندگان به حرف منتقدین گوش بدهند، اما این مساله رخ نداد، پس از امضای برجام به دلیل عدم حذف یوترن یا چرخه دلار، امکان مراوده با دلار برای تجار کشورمان فراهم نشد.
*وزارت خزانه داری آمریکا اتاق جنگ علیه ایران است
وی ادامه داد: باید در زمان مذاکرات هسته ای وزرای اقتصاد و بانک مرکزی، مذاکره میکردند، اما این اتفاق نیفتاد، وزارت خزانه داری آمریکا اتاق جنگ علیه ایران است و این اتاق در طول 23 سال اخیر 200 هزار قرارداد اقتصادی شرکتهای جهانی با ایران را منتفی کرد.
رئیس اندیشکده یقین افزود: از طرف دولت کسی مامور برداشتن تحریمها در مذاکرات بود که اکنون به جرم جاسوسی در زندان است، این فرد اگر هم توان تصمیم گیری برای تحریم داشت، به دلیل جاسوسی چنین کاری را نمیکرد.
عباسی عبرت گیری از برجام را ضروری دانست و تصریح کرد: باید راهبردی بیندیشم تا تصمیم سازی کنیم و مدیران کشور تصمیم گیری کنند، در غیر این صورت حتی امام علی(ع) با مقام عصمت مجبور به پذیرش حکمیت در جنگ صفین شد.
وی ادامه داد: غالب افرادی که اکنون کار علمی میکنند، جزئی نگر هستند و کلی نگری ندارند، کلان نگری یک نوع از ورزش ذهنی است و یک استراتژیست در نخستین مرحله باید به تاریخ اشراف داشته باشد، عمده افراد استراتژیست همچون کیسینجر فارغ التحصیل تاریخ هستند.
رئیس اندیشکده یقین افزود: حوزه باید با تمدن سازی بیشتر درگیر شود، کلان نگری در این زمینه اهمیت زیادی دارد و یک تمدن ساز، جامعه ساز است و زمانی که جامعه شکل گرفت، تمدن شکل میگیرد، بخشی نگری نباید داشته باشیم و باید هر تصمیمی برای یک بخش با نگاه به بخشهای دیگر باشد.
عباسی با اشاره به لزوم داشتن نگاه کلان گر اظهار کرد: داشتن چنین نگاهی به انسان قدرت آینده نگری را میدهد، از سند چشم انداز تنها هفت سال باقی مانده است، یعنی کشورمان تنها برای آینده تنها یک برنامه هفت ساله دارد که آن هم در واقع تنها چشم انداز است، سند چشم انداز در سال 1404 تمام میشود.
وی ادامه داد: جریان انقلابی برای چشم انداز منتظر مجمع تشخیص مصلحت نظام نمانده و این جریان به دنبال تدوین سند 1414 و 1444 کشور است، برای چشم انداز 1444 باید کودکان از هفت سالگی درگیر آموزشها شوند تا بتواند که در سال 1444 به مقام مدیریت برسد.
رئیس اندیشکده یقین افزود: رهبر معظم انقلاب فرمودند که در خصوص اندیشهها نباید تنها به نوشتن کتاب اکتفا شود و اندیشهها باید به گفتمان عمومی تبدیل شود.
*اغتشاشات دی ماه نگرش ایدلوژیک و راس نداشت
عباسی هر قاعده فقهی را یک دکترین دانست و تصریح کرد: علم فقه متاثر از علوم اصول فقه کار میکند، در تفکر استراتژیک از دل دکترینها تصمیمات در حوزههای مختلف گرفته میشود.
وی ادامه داد: در زمان امضای برجام میدانستیم که آمریکا نمیگذارد ما منفعتی از برجام داشته باشیم و این کشور با ما بازی کرد، اکنون هم آمریکا با خروج از برجام تبدیل به پلیس بد شده است و کشورهای اروپایی پلیس خوب هستند، از سال 1377 تاکنون بارها استراتژیهای مختلف توسط آمریکا برای مقابله با ایران مطرح شد.
رئیس اندیشکده یقین افزود: اغتشاشات دی ماه نگرش ایدلوژیک و راس نداشت، دلیل اصلی آن نفرتی بود که در جامعه شکل گرفت و برخی از این نفرت سوء استفاده کردند.
عباسی با اشاره به آینده برجام اظهار کرد: اروپا در آینده برجام گرچه که سود از بازار ایران ببرد، اما اجازه نمیدهد که ایران منفعت ببرد، این سیاست بشقاب لک لک است، حتی ادامه سیاست برجام با تضمینهای اروپا در چند سال آینده منفعتی برای کشورمان ندارد.
وی ادامه داد: افراد استراتژیست دنیا معمولا در سن بالای 50 سال به نتیجه میرسند، چون باید پختگی لازم را برای ارائه اندیشه داشته باشند، البته اکنون سن اشخاص استراتژیست در دنیا کاهش پیدا کرده است.
رئیس اندیشکده یقین افزود: حوزه علمیه باید به نیازهای جامعه و حکومت را پاسخ بدهد، این حوزه منابعی همچون قرآن و سنت را دارد، باید پاسخهای این نیازها در قالب تصمیم سازی داده شود.
عباسی ربا را یکی از مشکلات در جامعه دانست و تصریح کرد: وضعیت مطلوب رسیدن به جامعه اسلامی و تمدن اسلامی است، باید رویکرد ابواب اصول فقه متحول شود، غربیها به طرح ریزی استراتژیک رسیدند، باید به جایی برسیم که برای یک حکم فقهی یک کتاب طرح استراتژی تدوین شود.
وی ادامه داد: نسلی در حوزه علمیه باید تربیت شود که منابع موجود برای نیازهای روز به صورت دارو تجویز کنند، نسل جوان طلبه باید وارد این میدان شوند و تمدن اسلامی در نسل پنجم انقلاب به وجود بیاید.
رئیس اندیشکده یقین افزود: تمدن سازی از دل شرایط بحرانی بیرون میآید، اکنون که بخشهای الهام بخش کشورمان در خارج از کشورمان همچون حزبالله و الحشد الشعبی و انصارالله یمن به وجود آمدند، برجام سه مربوط به نفوذ منطقه ای است، در حالی که حزبالله لبنان در انتخابات اخیر توانست که به لحاظ سیاسی پیروز شود.
عباسی با اشاره به ویژگیهای تمدن سازی اظهار کرد: لایههای نخستین تمدن سازی شکل گرفته است، تا مادامی که اسلام و نظام جمهوری اسلامی قدرت انسان سازی دارد، موفق است، نهاد مترقی ولایت فقیه و سبک زندگی منتهی به شهادت از جمله ویژگیهای نظام جمهوری اسلامی است.
*ایران جزو 5 کشور امن جهان است
وی ادامه داد: با توجه به اتفاقات رخ داده در خصوص برجام تا 10 سال آینده دیگر کسی نمیتواند در کشورمان از مذاکره با آمریکا سخن بگوید، کشورمان یکی از پنج کشور امن به لحاظ داخلی در جهان است.
رئیس اندیشکده یقین افزود: جریان لیبرال در کشورمان به دلیل وقوع برجام بی اعتبار شده است و شکست برجام شکست نظام جمهوری اسلامی نیست، بلکه شکست جریان لیبرال است و بررسی اتفاقات در پنج سال اخیر امکان تدوین یک نظریه در حوزه ارتباطات بین الملل را میدهد.
عباسی با اشاره به وضعیت برجام اظهار کرد: در پنج سال اخیر خسارتهایی را از جانب برجام دیدیم، طرفداران جریان لیبرال در عرصههای سیاسی و فرهنگی دچار افسردگی سیاسی شدند، ترامپ نمیداند که با خروج از برجام چه ضربه ای به لیبرالها در ایران زد.
وی در پایان خاطرنشان کرد: باید انگارهها را به محصول عملی تبدیل کنیم، مردم به دلیل احساس تبعیض، فقر و عدم برابری ناراحت هستند، باید قسط در جامعه برقرار شود، دهه پنجم را دهه قسط و دهه زدودن ظلم میدانیم تا مردم شیرینی اسلام را بچشند، به آینده کشورمان خوش بین هستم.
انتهای پیام/ 137