حجم بالای انتقادات اصحاب رسانه استان قم که برخی از آنان حائز رتبه های کشوری هستند، به نحوهی انتخاب آثار برگزیده در اولین جشنواره مطبوعات و خبرگزاریهای استان نشان می دهد که انتقادات نمیتواند بر اساس منافع شخصی افراد باشد و قطعا بی تدبیری و عدم دقت مسئولین برگزار کننده باعث به وجود آمدن این وضعیت است.
به گزارش قم نیوز مراسم اختتامیه نخستین جشنواره مطبوعات استان قم همزمان با روز خبرنگار در تالار شهر قم برگزار شد، اختتامیه ای که آغاز همهمه و جنجالها بود.
از بحث و جدل پیش آمده بر داوری در بخشهای مختلف خبری جشنواره که بگذریم و آن را به همکاران نگارشگر خود بسپاریم، به عکس و عکاسان خبری استان خواهیم رسید. هیأت داوران هیچ یک از آثار در بخش گزارش تصویری را شایسته رتبه یک و دو ندانسته و تنها یک گزارش به عنوان رتبه سوم معرفی شد...
عکاس خبری خبرگزاری ایسنا در 22 خردادماه سال جاری و در روز اعلام فراخوان نخستین جشنواره مطبوعات استان قم در اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی هنگامی که نسبت به نحوه فراخوان در بخش عکس اعتراض کرد این گونه پاسخ گرفت که موضوعات بر طبق چارت وزارتخانه در سایت تعبیه شده و امکان جدا سازی حرفه ای عکس در بخش های تک عکس(خبری و مستند) و گزارش تصویری(خبری و مستند) وجود ندارد و علاوه بر این در قم فقط20 عکاس خبری و 200 خبرنگار داریم و باید این نسبت را نیز در نحوه انتخاب جوایز لحاظ کنیم.
جای بسی تاسف است که علاوه بر اینکه پیش از آغاز داوری جشنواره، نگرانی عکاسان خبری در خصوص تفکیک بررسی و داوری بخش عکس از خبر، به معاونت مطبوعاتی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی و دبیر جشنواره و همچنین مدیر کل این اداره توسط مسئول دفتر وی منتقل شد و او قول بر مرتفع شدن این نگرانی داد، اما متاسفانه همانی شد که نباید...
عکاسان خبری قم که علاوه بر اینکه در کشور شناخته شدهاند بعضا در جهان نیز تصاویر و آثار آنان بازنشر داده می شود و تمام توان خود را با کمترین دستمزد برای پوشش تصویری خبر، کمک به بالا بردن فرهنگ اجتماعی، رفع مشکلات مردم و بسیار مسائل جامعه دینی شهر قم صرف کردهاند.
متاسفانه در این جشنواره آثار این عکاسان توسط استاد خبری(و نه خبره عکاسی) داوری شد که حداقل سررشته و تخصصی در عکاسی را داشته و انتخاب غلط وی، موجب دلگیر شدن عکاسان استان قم شد.
این در حالی است که مسئولین برگزاری نخستین جشنواره مطبوعاتی استان قم با اعلام اینکه داوری آثار خبری و تصویری در تهران انجام می شود می توانستند با مشورتی ساده با پیشکسوتان عکاسی در استان قم از بزرگان و عکاسان شناخته شده کشور که بعضا بارها در این استان ورکشاپ های عکاسی نیز برگزار کرده اند برای داوری این آثار استفاده کنند و یا حداقل از انجمن عکاسان مطبوعاتی کشور درخواست معرفی داور کنند.
خبرنگار ایسنا نظر برخی از عکاسان خبری و برجسته استان را جویا شد، که در ادامه آمده است.
فراخوان جشنواره حرفهای نبود
امیر حسامی نژاد از عکاسان خبری پیشکسوت استان قم در گفتوگو با خبرنگار ایسنا گفت: برگزاری این جشنوارهها علی رغم نواقص و حاشیهها کار پسندیده و مفیدی است که موجب شناخت بیشتر عکاسان و خبرنگاران با نحوه انتخاب آثار و داوری آن میشود.
حسامینژاد در ادامه با بیان اینکه فراخوان این جشنواره حرفه ای نبوده است، تاکید کرد: جشنواره ها باید در ارائه فراخوان آنقدر قدرتمند و حرفه ای وارد شوند که موجب جلب نظر حداکثری مخاطبان برای ارسال بهترین آثارشان شود.
وی ادامه داد: اعتبار هر جشنواره به وجود داوران قدرتمند و شناخته شده است که باید در فراخوان جشنواره آنها را معرفی کند تا موجب جلب نظر مخاطبان باشد.
این پیشکسوت عکاسی قم ادامه داد: اعلام دقیق جوایز هر بخش و اهداف برگزار کننده جشنواره از برگزاری آن نیز از مهمترین نکات یک فراخوان حرفه ای است.
حسامی نژاد در پایان با اشاره به اینکه در برگزاری نخستین جشنواره مطبوعاتی استان قم مشورت با پیشکسوتان هر بخش از بایدها و حداقل های مورد انتظار است، گفت: متاسفانه این مشورت در بخش عکس صورت نپذیرفت و عدم انتخاب داور مناسب بخش عکس موجب حواشی شد که بررسی این حواشی، نقصانها و جمع بندی بازخوردهای برگزاری این جشنواره از اهداف اولیه برگزاری مجدد آن در سالهای آینده باید باشد.
پتانسیل عکاسی خبری استان قم این نبود
محمد اخلاقی از دیگر پیشکسوتان عکاسی خبری در استان قم گفت: استان قم عکاسان معتبر و شناخته شدهای را به کشور معرفی کرده است که همچنان مشغول کار در عرصه های مختلف کشور هستند.
وی ادامه داد: در صورت نشر عمومی نتایج داوری بخش عکس، نتیجه ای جز استهزاء عکاسان قم به بار نخواهد آمد.
اخلاقی تاکید کرد: بخش عکس قم پتانسیل بالایی دارد و خود به تنهایی قادر به برگزاری جشنواره مستقل عکس در استان است.
داوری حرفه ای حداقل توقع عکاسان حرفه ای قم
محمد علی مریزاد عکاس خبری نیز در گفتگو با خبرنگار ایسنا گفت: اصول برگزاری جشنواره مطبوعات مخصوصا در حوزه عکس، اصول خاص خود را می طلبد همانند صدها و هزاران جشنواره عکسی که در کشور برگزار میشود.
وی ادامه داد: این اصول و قوانین مبتنی بر موضوع، سایز عکس و بخصوص در حوزه خبر، تک عکس و مجموعه عکس و گزارش تصویری است که رعایت دقیق آن لازمه برگزاری یک جشنواره منسجم است.
مریزاد با تاکید بر فراخوان ضعیف نخستین جشنواره مطبوعات استان قم گفت: داوران بخش عکس در جشنواره مطبوعات باید حرفه عکس و عکاسی خبری داشته باشند تا بتوانند به صورت صحیح و دقیق این امر خطیر را انجام دهند.
توهین به عکاسان قمی
حمید عابدی عکاس خبرگزاری صدا و سیما نیز در گفتگو با خبرنگار ایسنا گفت: عکاسان خبری استان قم در سطح کشور کاملا شناخته شده و جایگاه والایی دارند و این امر از آثار و گزارش های آنان و بازخورد آنها در رسانه های کشور مشخص است.
وی با اشاره به نحوه داوری بخش گزارش تصویری و اعلام اینکه در این بخش هیچ یکی از آثار شایسته رتبه یک و دو نبوده گفت: این حرف با توجه به اشاره ای که در بالا شد، از سوی داور این بخش و مسئولین برگزار کننده توهینی به عکاسان خبری استان قم است.
عابدی تاکید کرد: در بخش موضوعی و نسبت به سیاست های برگزار کننده جشنواره ممکن است از داوران حرفه ای استفاده نشود که این بحث با توجه به سیاست گذاری و نگاه ویژه برگزار کننده تا حدی قابل قبول و دفاع است. ولی در بخش حرفه ای و اصلی عکس(تک عکس و مجموعه عکس) باید داور حرفه ای متخصص همان بخش انتخاب شود و نمی توان سلیقهای و نسبت به سیاست جشنواره رفتار کرد و با این ناآگاهی اعلام شود که هیچ یک از گزارش ها و تک عکس ها حائز رتبه اول و دوم نشدند.
داور بخش عکس، داور کشوری وزارتخانه است
محمد جواد محرابی، سرپرست معاونت مطبوعاتی و تبلیغاتی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی و دبیر نخستین جشنواره مطبوعاتی استان قم نیز در پاسخ به سوال خبرنگار ایسنا در خصوص نحوه داوری بخش عکس در این جشنواره گفت: مطابق با اعلام و نگرانی عکاسان در خصوص بررسی آثار در بخش گزارش لازم به ذکر است که در این بخش گزارش های متنی و گزارش های تصویری به صورت مجزا توسط داور مربوطه داوری شده است و تمامی داوران برای بخش های مختلف داوران کشوری و منتخب وزارتخانه در داوری جشنواره های مطبوعات هستند.
اعتراض عکاسان بخشی از انتقاداتی بود که به این جشنواره وارد شد و انتخاب نادرست برخی آثار در حوزه خبر خود بحثی جداگانه دارد که در آن قسمت نیز خبرنگاران به شدت ناراضی بودند.
این حجم از انتقادات اصحاب رسانه که برخی از آنان حائز رتبه های کشوری هستند، نشان دهنده این موضوع است که این انتقادات نمیتواند بر اساس منافع شخصی افراد باشد و قطعا بی تدبیری و عدم دقت مسئولین برگزار کننده باعث به وجود آمدن این وضعیت است.
لازم است اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی به شفاف سازی در خصوص نتاج و داوری این جشنواره بپردازد.
قطعا جشنواره ای که به نام اصحاب رسانه به انجام میرسد، باید مورد رضایت این قشر قرار بگیرد و در غیر این صورت، ضعف و بی تدبیری مسئولان برگزار کننده را نشان میدهد و باید فکری به حال آن کنند.
در هر صورت اولین جشنواره مطبوعات استان قم، موجب نارضایتی و دلخوری خبرنگاران و اصحاب رسانه شد. اولین جشنواره مطبوعات و خبرگزاریهای استان قم با نارضایتی اصحاب رسانه به پایان رسید؛ امیدواریم مسئولین امر به جای توجیه تراشی، پذیرای انتقادات باشند و درصدد رفع مشکلات و دلخوری های پیش آمده برآیند.
انتهای پیام/ 138