کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

امام کاظم(ع)، آینه تمام نمای حلم و بردباری

ایسنا , 10 شهريور 1397 ساعت 14:00

یک کارشناس مذهبی با تاکید بر لقب "کظم غیظ" موسی بن جعفر(ع) گفت: حلم، بردباری و فرو بردن خشم از ویژگی‌های بارز و شاخص ایشان بود.


به گزارش قم نیوز حجت الاسلام رضا محمدی در خصوص دوران ویژه زندگی امام موسی کاظم(ع) گفت: این دوران، اوج قدرت حکومت بنی عباس بود و منصور دوانقی در این زمان تصمیم بر ریشه کن کردن مسئله‌ی امامت داشت و در تحقق این هدف تمام تلاش خود را انجام می‌داد، تا جایی که طی حکمی، به حاکم مدینه دستور داده بود که وصیت نامه امام صادق(ع) را از خانه آن حضرت بیرون بیاورد و در ملاعام، هر آن کس که امام صادق(ع) او را به عنوان جانشین معرفی کرده است گردن بزنند که این توطئه خنثی شد.

**پیش برد چند جبهه به صورت همزمان توسط امام کاظم(ع)
وی افزود: امام موسی کاظم(ع) در این دوران چند جبهه‌ی مختلف را همزمان پیش می‌برد که یکی از مهم ترین آن، جبهه‌ی فرهنگی بود که ادامه انقلاب فرهنگی زمان امام صادق(ع) به شمار می‌رفت؛ پاسخگویی به شبهات مردم، گروه‌های انحرافی از جمله متصوفه، خوارج و مرجئه از دیگر جبهه‌هایی بود که امام موسی کاظم(ع) با تمامی قوا پیش می‌بردند.

این کارشناس مذهبی با تاکید بر اینکه، امام کاظم(ع) در جبهه‌ی سیاسی یک مبارزه تمام عیارکردند گفت: بعد از مبارزه مثبت نظامی امام حسین(ع)، یکی از بهترین مبارزات، مبارزه امام کاظم(ع) در رفع شبهات و صدماتی بود که حکام آن زمان درصدد وارد کردن به اسلام بودند؛ تثبیت امر امامت در زمان بنی عباس توسط موسی بن جعفر(ع) خود موید این مطلب است.

**سخاوت، ویژگی بارز امام کاظم
محمدی درخصوص شخصیت خاص موسی بن جعفر(ع) تاکید کرد: یکی از تلاش‌های آن حضرت، الگو سازی اخلاقی در جامعه بود؛ بخشندگی، کظم غیظ، برخورداری از اخلاق علوی و حلم امام کاظم(ع) تا حدی در میان مردم جامعه آن زمان شهرت پیدا کرد که طبق روایات حتی مخالفان حضرت نیز به دارا بودن ویژگی و محسنات اخلاقی ایشان اقرار می کردند.

وی در خصوص بخشندگی امام کاظم(ع) تصریح کرد: صفت جود و بخشندگی آن حضرت آن چنان در جامعه مشهور شده بود که مردم آن روزگار هنگامی که می‌خواستند از الگوی بخشندگی صحبت کنند، کیسه‌های زر امام موسی بن جعفر(ع) را مثال زدند؛ زیرا که ایشان هیچ نیازمندی را از در خانه‌ی خود نا امید نکرده و درخواست همه را اجابت می کردند.

**"کظم غیظ" لقب امام موسی کاظم(ع)
این کارشناس مذهبی با تاکید بر لقب" کظم غیظ" موسی بن جعفر(ع) گفت: حلم، بردباری و فرو بردن خشم از ویژگی های بارز و شاخص ایشان بود؛ تا جایی که در دوران حصر و زندان امام کاظم(ع)، نگهبانان زندان نیز شیفته‌ی اخلاق حسنه‌ی آن حضرت شده بودند و از هارون الرشید درخواست می‌کردند تا دستور آزادی امام را صادر کند و در غیر این صورت ایشان را به مردم تحویل داده و موسی بن جعفر(ع) را آزاد می‌کنند.

محمدی بیان کرد: پاسخگویی به نیاز معنوی مردم، از جمله مهم ترین فعالیت های فرهنگی امام کاظم(ع) در آن دوران بود؛ به طوری که در زمان امام رضا(ع)، آن حضرت در نامه ای به مامون فرمودند: " من در مدینه نشسته بودم و حکم من در سرتاسر اسلام پذیرفته می‌شد" که این امر نتیجه ی انقلاب فرهنگی و معنوی زمان امام کاظم(ع) بود و درواقع قلب ها و اذهان مردم جهت پذیرش احکام ائمه(ع) از قبل کاملا آماده شده بود.

**ادعای هارون مبنی بر انتساب خود به پیامبر(ص)
وی با اشاره به داستانی دررابطه با اثبات امام کاظم(ع) در خصوص امامت گفت: در زمان امام کاظم(ع) هنگامی که هارون الرشید همراه ایشان به زیارت پیامبر در مدینه رفته بود که به جهت منتسب کردن خود به حضرت محمد(ص) رو به مضجع شریف پیامبر(ص) این گونه گفت: " السلام علیک یا رسول الله، السلام علیک یابن عم" و درهمان لحظه، حضرت جواب این ادعا را دادند و رو به قبر نورانی حضرت محمد(ص) فرمودند: " السلام علیک یا ابا"(سلام برتو ای پدر)،  در این لحظه هارون الرشید خشمگین شد و پرسید چگونه خود را فرزند پیامبر می دانید در حالی که شما فرزند علی بن ابی طالب (ع) هستید؟".
این کارشناس مذهبی ادامه داد: امام موسی کاظم(ع) در پاسخ به این سوال فرمودند: " فاطمه زهرا(س) فرزند پیامبر بودند و من فرزند آن بزرگوارم" و فرمودند: " اگر پیامبر از دختر تو خواستگاری می‌کردند آیا تو با این امر موافقت می کردی؟" هارون الرشید ادعا کرد:"قطعا" و موسی بن جعفر(ع) پاسخ دادند: " اما اگر این درخواست از سوی پیامبر برای من مطرح می شد من این کار را نمی‌کردم زیرا که دخترمن، فرزند پیامبر (ص) و محرم ایشان است و این وصلت امکان پذیر نبود".

وی تاکید کرد: این گونه مبارزات در زمینه سیاسی، فرهنگی و علمی امام کاظم(ع) به نوبه ی خود بی نظیر بود و تلاشی که ایشان جهت تثبیت امامت کردند در ادوار بعد تاثیر به سزایی گذاشت و در واقع راه را هموار کرد.

**موسی بن جعفر(ع)، باب الحوائج عالم در زمان حیات و پس از آن
محمدی خاطر نشان کرد: صفاتی چون باقرالعلوم، کاظم، رضا و جواد که هر کدام از امامان به یکی از آن شهرت یافته اند به این معنا نیست که آن امام از دیگر صفات بهره‌ای نداشته است؛ چراکه هر کدام از امامان با توجه به حساسیت‌ها و اقتضای زمانه خود یکی از این القابشان مشهورتر و شاخص شده است، بنابراین امام کاظم(ع) نیز تمامی صقات حسنه‌ی امامان را دارا بوده است اما به اقتضای شرایط آن روزگار صفت کاظم و باب الحوائج برای ایشان مطرح شده است.

وی در پایان گفت: امام کاظم(ع) از آنجا که هیچ نیازمندی را در زمینه مالی و معنوی در زمان حیات نا امید نکرده و پس از حیات نیز، همچنان واسطه‌ی فیض پروردگار و رابط میان شیعیان و خداوند است، این بزرگوار، باب الحوائج لقب گرفتند و در زمان حیات خود نیز به دلیل عبادات و جهاد در راه خدا به "زین المجتهدین" (زینت مجاهدان) مشهور شدند.

انتهای پیام/138


کد مطلب: 68570

آدرس مطلب :
https://www.qomnews.ir/fa/news/68570/امام-کاظم-ع-آینه-تمام-نمای-حلم-بردباری

قم نیوز
  https://www.qomnews.ir