به گزارش قم نیوز، حجتالاسلام احمد مبلغی در دیدار جمعی از وکلا و قضات وزارت عدلیه کشور افغانستان اظهار کرد: باید با فعال کردن سه مکانیزم نظریهپردازی فقهی، قاعدهسازی فقهی و شناخت قواعد به صورت شبکهای و کشف و فعال کردن روحالشریعه تواناییهای درون نهفته فقه و ناگفتهها و ناشناختههای آن را در مصاف با حقوق فعال کنیم.
وی ادامه داد: فقه اسلامی یک فقه غنی است، فقهای شیعه و سنی در طول تاریخ تلاش بسیار گستردهای در راستای شناخت، معرفی، تحکیم و تثبیت آن انجام داده تا این فقه امروز در اختیار ما قرار گرفته است ولی در عین حال، فقه ابعادی بیشتر از آنچه نشان داده است دارد.
ریثیس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس تاکید کرد: با تقویت و توسعه این سه مهارت و مکانیزم، فقهی غنیتر، نیرومندتر و برجستهتر سر بر خواهد آورد.
مبلغی ضمن اظهار این نکته که قواعد فقهی یعنی مجموعههای نظم یافتهای از احکام کلی که ذیل آنها موارد و اصناف بسیاری از احکام جزئی قرار میگیرند گفت: درست است که کتابهای زیادی در زمینه قواعد فقهی تالیف شده، ولی آیا ما همه قاعدههای فقهی را کشف کردهایم؟ و آیا ما بخشهایی از فقه که قابلیت فرمولیزه شدن را دارند منسجم کردهایم؟
وی با اشاره به اینکه در حقوق و تفسیر قوانین، به روح قوانین تمسک میشود اضافه کرد: شریعت الهی که روح منسجمتر و منطقیتری در ورای مجموعههای آن وجود دارد، چرا نباید با مکانیزم روحالشریعه شناخته شود؟
رییس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس افزود: وقتی قوانین بشری دارای روح است، شریعت که کار خداوند حکیم و علیم است، قطعا درون آن روح موج میزند و هر مجموعهای از آن دارای روح و محتوایی است، ولی ما کجا مهارت و صنعت روحشناسی و استفاده از روحهای مجموعه احکام را فعال کردهایم؟
وی افزود: برای دستیابی به انعطاف، قدرت و هدفگیریهای فقه باید با دنیای روحهای نهفته در شریعت آشنا شویم.
انتهای پیام/ ۱۰۳