در وبینار «فرشتگان رحمت» سقط جنین یکی از موضوعات چالش برانگیز اخلاق پزشکی مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
«سقط جنین» موضوعی چالش برانگیز در اخلاق پزشکی
خبرگزاری فارس , 3 دی 1399 ساعت 9:01
در وبینار «فرشتگان رحمت» سقط جنین یکی از موضوعات چالش برانگیز اخلاق پزشکی مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
به گزارش قم نیوز وبینار «فرشتگان رحمت» به منظور تبیین ابعاد گوناگون سقط جنین از سوی معاونت فرهنگی تبلیغی جامعه الزهرا برگزار شد.
حجتالله حاجی کاظم عضو کارگروه جمعیت معاونت تبلیغ حوزه علمیه قم در این نشست مجازی با اشاره به روند تاریخی شکل گیری سقط جنین اظهار کرد: جنبش فمینیسم در دوران معاصر این امر را تشدید کرد که به زنان و بشریت آسیب زد.
وی خاطرنشان کرد: سقط جنین در دوران پهلوی قابل بررسی و پیگیری است که پژوهشهای مفصلی در این زمینه مورد نیاز است به طوری که در دوره پهلوی آسانسازیهای قانونی صورت گرفت.
این پژوهشگر با اشاره به جنبشهای ضد اسقاط جنین در ایران و راهبردهای شناسایی شده گفت: آسیبهای اجتماعی، پزشکی و تکوینی به طور عمیق باید تبیین شود به طوری که با این عمل جان انسان بیگناهی گرفته میشود که آسیبهای زیادی به اجتماع وارد میکند.
وی خاطرنشان کرد: قتل دانستن سلب حیات جنین در جنبشهای ضد سقط جنین در ایران مورد توجه بوده که در قالب پژوهشهای فقهی، پزشکی و اجتماعی پیگیری میشود.
حاجی کاظم مشاوره و گفتگو را به عنوان بخشی دیگر از فعالیتهای جنبشهای ضد سقط جنین ذکر کرد و گفت: کسانی که میخواهند به این امر بپردازند در شبکههای اجتماعی به آنها مشاوره و راهکار ارائه میشود.
وی با اشاره به جنبشهای ضد سقط جنین در جهان و راهبردهای آن گفت: قتل دانستن سلب حیات جنین، مبارزه حقوقی در دادگاهها برای کاهش قتل و گفتوگو با کسانی که میخواهند اقدام به قتل فرزندشان کنند از جمله موارد راهبردی در این زمینه است.
عضو کارگروه جمعیت معاونت تبلیغ حوزه علمیه قم با اشاره به فیلم سینمایی «unplanned» گفت: داستان این فیلم پیرامون زنی است که به سقط جنین میپردازد و با فرارسیدن نوبت خودش پشیمان میشود. مستند «فریاد خاموش» نیز از برنامههای کاربردی در این زمینه است.
وی خاطرنشان کرد: جنبشهای ضد سقط جنین خود را پرولایف lifeـpro با معنی مدافع زندگی معرفی میکنند و در مقابل جنبشهای مدافع سقط جنین، خود را مدافع انتخاب زندگی یا choiceـ pro میدانند.
حرمت سقط در مباحث فقهی
افتخار یوسفی استاد و پژوهشگر جامعه الزهرا نیز در این نشست مجازی با اشاره به مسئله سقط جنین از منظر فقه اظهار کرد: حرمت سقط در بحث فقهی مطرح شده و فقها آن را مصداقی از قتل فرزند میدانند.
وی خاطرنشان کرد: اگر بقای جنین جان مادر را به خطر بیندازد و تهدید باشد در صورتی که پیش از ولوج روح در جنین باشد؛ سقط جایز است.
استاد و پژوهشگر جامعه الزهرا با اشاره به مسئله ناقص الخلقه بودن جنین گفت: اگر نقص خلقت در حدی است که نگهداری این فرزند توسط مادر مایه حرج باشد، در زمینه سقط جنین اختلاف بین فقها وجود دارد.
وی به تعیین دیه برای ولوج روح در جنین اشاره کرد و افزود: فقها زمان دقیقی برای این امر مشخص نکردند به طوری که با دمیده شدن روح پیش از چهار ماهگی دیه متفاوت میشود بنابراین امکان دمیده شدن روح پیش از چهار ماهگی وجود دارد.
سقط جنین موضوع چالش برانگیز اخلاق پزشکی
دکتر محسن رضایی آدریانی، عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی قم همچنین در این نشست با بیان اینکه سقط جنین یکی از موضوعات چالش برانگیز اخلاق پزشکی است، گفت: سقط جنین در مکاتب اخلاقی دارای سه رویکرد است، گروهی با سقط جنین مخالف هستند، گروه دوم مالکیت جنین را مربوط به مادر میدانند بنابراین می گویند او میتواند درباره آن تصمیمگیری کند.
وی خاطرنشان کرد: گروه سوم کسانی هستند که جنین را انسان بالقوه میدانند به طوری که در زمان لقاح جنین روح دارد و حق سقط جنین را رد میکنند.
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی قم با اشاره به مباحث مطرح در حوزه اخلاق پزشکی، گفت: احترام به اختیار بیمار، سودمندی، ضرر نرساندن و عدالت چهار اصلی است که موضوعات پزشکی بر اساس آنها تحلیل میشود.
وی خاطرنشان کرد: سود و زیان مادی در غرب مطرح میشود در حالی که سود و زیان بر اساس تحلیل ما شامل سود دنیوی و اخروی است.
آدریانی با بیان اینکه سلامت معنوی در پزشکی امروز مطرح است، گفت: نگرانی و هیجان از جمله مواردی است که جامعه با آن مواجه است. بسیاری از افراد در سنین بارداری کمتر از سن خطر سندروم داون هستند.
وی خاطرنشان کرد: بسیاری از بیماریهایی که به عنوان حرج معرفی شده، بیماریهای ساده هستند و جزو بیماریهای عامل حرج نیستند که باید این امر و معضل در جامعه برطرف شود.
حساسیت روی حفظ جان در زمینه سقط جنین
حجتالاسلام والمسلمین رسول مزروعی، استاد حوزه و دانشگاه در این نشست به ایراد سخنرانی پرداخت و اظهار کرد: بر اساس روایات، حیات انسان قبل از انعقاد نطفه نیز وجود دارد بنابراین قتل برای سلب حیات از جنین حتی پیش از ولوج روح مصداق دارد.
وی خاطرنشان کرد: برخی ولوج روح را چهار ماهگی میدانند بنابراین پیش از این زمان سقط جنین صورت میگیرد در حالی که این گونه نخواهد بود و زمان ولوج روح بین فقها اختلاف است. مردم باید نسبت به این امر آگاه شوند که نسبت به حفظ جان باید حساسیت روی دهد.
استاد حوزه و دانشگاه خاطرنشان کرد: قتلهای جنین که صورت میگیرد، قتل نفس است و هر قتل نفسی به فرموده خداوند در قرآن کریم بر اساس آیه «مَنْ قَتَلَ نَفْسًا بِغَیْرِ نَفْسٍ أَوْ فَسَادٍ فِی الْأَرْضِ فَکَأَنَّمَا قَتَلَ النَّاسَ جَمِیعًا»، گویی همه انسانها را کشته است.
انتهای پیام / 106
کد مطلب: 93549