کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

گام به گام در مسير فرهنگ شهروندي:

تفكيك زباله از مبداء كم هزينه و سود آور

25 تير 1392 ساعت 14:33

قم نیوز: مديريت شهري قم تلاش مي كند تا با فرهنگ سازي تفكيك زباله از مبداء بين شهروندان، از هدر رفت منابع ارزشمند اقتصادي پيشگيري كرده و آن را بار ديگر به چرخه اقتصاد و توليد وارد كند.


به گزارش قم نيوز به نقل از روابط عمومی شهرداری قم، سال‌ها از طرح نظريه طلاي كثيف توسط برخي كارشناسان محيط زيست در خصوص زباله مي‌گذرد و شايد در آن زمان قبول اين نظريه كه زباله مي‌تواند نقش به سزايي در كسب درآمد در اقتصاد كشورها داشته باشد كمي دشوار و دور از ذهن به نظر مي‌رسيد. 

در واقع نگاه مردم و مسئولين شهري به زباله، پسماند‌هايي بود كه بايد به هر نحو جمع آوري و معدوم می‌شد و اين موضوع هزينه‌هاي زيادي را براي مديران شهري رقم می‌زد.

اما با گذشت زمان اين نظريه به تكامل رسيد و به تدريج در كشورهاي پيشرفته زباله‌ها از پسماندهاي آلوده و بي مصرف به منابع درآمد و ايجاد اشتغال و همچنين منبعي براي توليد مواد اوليه برخي صنايع مبدل شدند، بر اين اساس بازيافت زباله‌ها در بسياري از كشورهاي جهان به سرعت آغاز و گسترش يافت و کارخانه‌های بزرگي نيز در اين زمينه در جهان تاسيس شد.

در ادامه مسير كارشناسان امر به اين نتيجه رسيدند كه اگر زباله‌ها از مبداء اوليه آن تفكيك شود هم هزينه‌هاي بازيافت كاهش مي‌يابد و هم درصد بازيافت پسماندها بيشتر مي‌شود و بر اين اساس طرح تفكيك زباله‌هاي خشك و تر از مبداء مطرح شد و مديران شهری را بر آن داشت كه براي رسيدن به حداكثر بهره‌وري از پسماندها به فرهنگ سازي ميان شهروندان بپردازند و امكانات و لوازم تحقق آن را نيز فراهم آوردند. 

طبق گفته كارشناسان طرح تفكيك و بازيافت زباله علاوه بر آن كه می‌تواند شهر را از آلودگي‌هاي زيست محيطي نجات دهد، در رونق بخشيدن به اقتصاد شهري هم اثر گذار خواهد بود، چرا كه از سويي گفته مي‌شود اجراي كامل طرح تفكيك زباله از مبدا میلیاردها تومان درآمدزايي به دنبال دارد. چون از هزينه‌هاي جمع‌آوري زباله كاسته مي‌شود و نيز در ايجاد اشتغال و ايجاد توسعه پايدار موثر است.

نكته مهمي كه اين چرخه عظيم را تكميل مي‌كند مشاركت شهروندان در تفكيك زباله‌ها از مبداء است، شهرداری‌ها باید با اجرای برنامه‌های مقطعی و بلند مدت، زمینه جلب مشارکت مردم و سازمان‌ها را در این زمینه فراهم کنند و از سرمایه‌گذاری بخش خصوصی برای انجام فرایند جمع آوری، تفکیک و دفن زباله حمایت کنند.

طبق آمار‌ها در شهر مقدس قم با جمعيت بيش از يك ميليون نفر، روزانه بيش از 700 تن زباله توليد مي‌شود كه اگر بازيافت آن با فرهنگ سازي صحيح بين خانواده‌ها و با مديريت صحيح انجام شود می‌تواند سرمايه قابل توجهي را از اين طلاي كثيف استخراج كرده و آن را به چرخه توليد و اقتصاد استان وارد كند.   

شهروندان قمي مدتي است كه با شكل جديدي از سطل‌های زباله در برخي خيابان‌هاي شهر مواجه شده‌اند كه براي تفكيك زباله‌ها توسط شهرداري در سطح شهر تعبيه شده است. براي آگاهي بيشتر از برنامه شهرداري كلانشهر قم در خصوص فرهنگ سازي و بستر سازي مناسب براي تفكيك زباله‌ها از مبداء به سراغ سید سیف‌الدین موسوی مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری قم رفتيم و با وي به گفتگو پرداختيم.

موسوي با اشاره به جديت شهرداري كلانشهر قم در اجراي طرح تفکیک زباله از مبداء به تشريح فعاليت‌هاي سازمان مديريت پسماند شهرداري قم پرداخت و اظهار داشت: اين سازمان با تلاش و پيگيري مستمر طرح تفكيك زباله از مبداء را در چهار منطقه از شهر مقدس قم آغاز کرده و تصمیم دارد در فاز دوم اجراي آن تمام مناطق شهر را تحت پوشش قرار دهد.

وي با بيان اينكه ۱۳۶ دستگاه خودرو، کار جمع آوری، انتقال و دفن ۷۰۰ تن زباله شهر قم را به صورت ۲۴ ساعته بر عهده دارند ابراز داشت: نكته مهمي كه در اجراي اين طرح به ان توجه شده فرهنگ سازي تفكيك زباله از مبداء بين شهروندان قمي است، براي اين كار نيروهاي آموزش ديده سازمان با مراجعه به درب منازل مردم، به شهروندان آموزش‌های لازم را در خصوص طرح تفکیک زباله می‌دهند.

وی اضافه کرد: خودروهای پسماند هفته ای یک بار در زمان مشخص به درب منازل مراجعه می‌کنند و پسماندهای خشک را تحویل می‌گیرند که در ازای آن کارتی را به مردم می‌دهند که دو مرحله قرعه کشی بین دارندگان آن کارت صورت می‌گیرد.

موسوی کیوسک‌های سازمان پسماند را یکی دیگر از محل‌های جمع آوری پسماند دانست و افزود: اگر فردی احیانا در زمان مراجعه خودروهای پسماند در منزل نبوده است، می‌تواند با مراجعه به نزدیک ترین کیوسک بازیافت، مواد بازیافتی را تحویل دهد.

نكته اي كه بايد مد نظر شهروندان قرار گيرد اين است كه با تفکیک زباله‌های تر از خشک، بازیافت مواد آسان تر می گردد. از زباله‌های تر می توان در تولید (کود آلی) کمپوست و از زباله‌های خشک برای تولید مجدد بسیاری از محصولات استفاده کرد.

دكتر حسن الماسي استاد دانشگاه و كارشناس مديريت شهري طرح تفکیک زباله از مبدا و بازیافت و استفاده از آن در چرخه تولید مواد مصرفی، سوختی و انرژی الکتریکی را بهترین راه رسيدن به اصلاح الگوی مصرف دانست و در اين باره اظهار داشت: در مقايسه دو روش تفکیکی در مقصد و مبدأ در می‌یابیم كه روش تفکیک زباله از مبدأ دارای هزینه کمتر و سلامت بیشتری است که نیاز به تکنولوژی پیشرفته و خاصی هم ندارد و موجب کاهش 50 درصدی وزن و حجم زباله شده و منافع اقتصادی حاصل از فرايند بازيافت را افزايش می‌دهد. 

وی تولید روکش‌های لاستیکی، کف پوش‌های پارکت و انرژی الکتریکی از زباله را نمونه‌ای بارز از استفاده مجدد، بازیافت و بازگرداندن زباله در طرح تفکیک زباله از مبدأ و بازیافت آن برشمرد.

دکتر الماسی اطلاع رسانی و آموزش همگانی در خصوص بازیافت و اجرای طرح تفکیک زباله از مبدأ به شهروندان را از بسترهاي لازم براي اجراي اين طرح بيان كرد و گفت: آموزش چهره به چهره به شهروندان، سخنان ائمه جماعات در مساجد و مدارس مناطق مختلف شهر و توزيع بروشورهاي آموزشي بين شهروندان تأثیر بسزایی در اجرای این طرح خواهد داشت.

مشخصاً بايد گفت که پیشرفت یک جامعه در وهله نخست به عملکرد شهروندان آن و در ادامه به همت مديران شهري بستگی دارد، برای این که بتوانیم تغییری در دیگران ایجاد کنیم باید از خودمان شروع کنیم، طبق گفته متخصصين تقریباً همه زباله‌ها قابليت بازيافت دارند، بنابراين همه بايد دست به دست هم داده تا از هدر رفت سرمايه‌هاي ملي پيشگيري كرده و با تفكيك صحيح زباله، اين طلاي كثيف را بار ديگر به چرخه اقتصاد و توليد بازگردانيم.


انتهای پیام/122
 


کد مطلب: 15281

آدرس مطلب :
https://www.qomnews.ir/fa/report/15281/تفكيك-زباله-مبداء-كم-هزينه-سود-آور

قم نیوز
  https://www.qomnews.ir