قم نیوز: نان در فرهنگ ایرانی از اهمیت زیادی برخوردار است تا جایی که از پدر و سرپرست خانواده به عنوان نان اور خانواده یاد می شود و رزق و روزی در مثل های قدیمی ایرانی با نان نمایان می شوند. به عنوان مثال از قدیم الایام گفته اند:"هر آن کس که دندان دهد نان دهد" که ر این مثل قدیمی مفهوم نان با رزق و روزی برابری می کند.
به گزارش قم نیوز، نان در فرهنگ ایرانی از اهمیت زیادی برخوردار است تا جایی که از پدر و سرپرست خانواده به عنوان نان اور خانواده یاد می شود و رزق و روزی در مثل های قدیمی ایرانی با نان نمایان می شوند. به عنوان مثال از قدیم الایام گفته اند:"هر آن کس که دندان دهد نان دهد" که ر این مثل قدیمی مفهوم نان با رزق و روزی برابری می کند.
به این ترتیب می توان گفت نان برای سفرهای ایرانی از اهمیت ویژه و به سزایی برخوردار است و حذف آن از سفرهای مردم به نوعی به معنایی بی برکتی سفره هاست.
نانوایی ها آزاد پز می شوند
بعد از گرانی نان در راستای فاز دوم هدفمنمدی یارانه ها که در آذر ماه سال گذشته رخ داد، زمزمه های آزاد پز شدن نانوایی ها رنگ و بوی جدی تر ی به خود گرفت تا اینکه در فروردین ماه سال ۹۴، رئیس اتاق اصناف ایران از برنامهریزی برای حذف یارانه نان خبر داد.
علی فاضلی در آن روزها گفت : چون نان قوت غالب مردم بهویژه قشر آسیبپذیر است، به دنبال راهکاری هستیم که با کمترین آسیب یارانه نان را در آیندهای نزدیک حذف کنیم. او از احتمال حذف یارانه نان تا سه ماه آینده خبر دادو تاکید کرد: باید به این سمت حرکت کنیم، تا نان بهصورت غیریارانهای در کل جامعه توزیع شود، چراکه یارانه در این بخش به نانواییها جز ایجاد رانت غیرمعقول چیزی در پی ندارد. مضاف بر آنکه دولت بودجهای را برای کاهش قیمت نان درنظر میگیرد، اما در این بین برخی نانواییها با فروش آرد یارانهای به قنادیها و نانواییهای آزادپز تمام این زحمات را هدر میدهند تا به این ترتیب آزاد پز شدن نانوایی ها رسما کلید بخورد.
آزاد پز شدنی که به نانوایی ها اجازه میدهد نان را بر اساس کیفیت و کمیت گرانتر بفروشند اما نکته اینجاست که تجربه آذر ماه نشان داد، گرانی هم نمیتواند از دادن نان سوخته و خمیر به مردم جلوگیری کند.
در این میان روز به روز به تعداد نانوایی های آزاد پز اضافه می شود و این در حالی است که مجتبی خسروتاج، معاون بازرگانی داخلی وزارت صنعت در پاسخ به اینکه به نظر میرسد، تعداد نانواییهای آزاد پز در سطح شهر تهران به ویژه با آغاز سال جدید افزایش داشته است، آیا تصمیم جدیدی برای افزایش تعداد نانواییهای آزاد پز گرفته شده ، اعلام کرده: تا به امروز تنها مصوبهای که در رابطه با ساماندهی نظام گندم آرد و نان دادهایم، همان مصوبه ۱۰ آذر ماه است که سال گذشته دولت تصویب کرد که برای هر استان با صلاحدید کارگروههای هر استان و در زیرمجموعه استاندار حداکثر تا سقف ۳۰ درصد افزایش قیمت داشته باشیم.
وی با تاکید بر این که برای ایجاد فضای رقابتی در بخش دیگر مصوبه دولت بنا شده تا اجازه داده شود ۲۰ درصد نانواییهای سنتی، صنعتی، حجیم و غیر حجیم به سمت آزاد پزی حرکت کنند، افزود: قرار شد تا این نانواییها سهمیه آرد یارانهای دریافت نکنند و خودشان با کارخانجات آرد قرارداد ببندند. در عین حال اگر چه این نانواییها مشمول قیمتگذاری نمیشوند، ولی این بدان معنی نیست که رها شوند بلکه سازمان حمایت طبق چارچوبی که برای صنوف مختلف دارد، بر هر رسته صنفی نظارت میکند.
معاون بازرگانی داخلی وزارت صنعت در پاسخ به این که به نظر میرسد، تعداد نانواییهای آزاد پز نسبت به پایان سال افزایش یافته گفت: آنچه در سراسر کشور تا پایان سال گذشته انجام شد، به طور میانگین ۹ درصد نانواییهای سنتی و حجیم آزاد پز شدند و حتی به ۲۰ درصد هم نرسید و تنها استان تهران بود که به این عدد دست یافت.
آزاد پزی نان و تاثیر آن بر زندگی مردم
اما نگاه میدانی به بازار نان در داخل کلانشهر تهران نشان از آزاد پز شدن تعداد زیادی از نانوایی ها تا امروز دارد اما کیفیت نانی که به مردم می رسد هنوز هم همان است که بود و تغییر چندانی نکرده است و فقط افزایش قیمت وجود داشته است.
در این میان نکته اینجاست که هر چند اقتصاد آزاد و رسیدن به آن راهی دشوار برای کشورهایی است که اقتصاد تک بعدی دارند، مانند ایران که سال هاست با اقتصاد نفتی ارتزاق میکند، اما در هر حال نمیتوان منکر این امر شد که این راهی است که دیر یا زود باید طی شود و در این میان بیتردید فشارهایی نیز به مردم وارد میشود اما نکته اساسی اینجاست که اقتصاد آزاد بر اساس بازارهای رقابتی رقم میخورد و از آنجایی که در صورت آزاد سازی قیمت نان نه تغییری در تعداد نانواییها ایجاد میشود و نه از نیازهای مردم برای خرید نان کم میشود، به این ترتیب نانواها نیازی نمیبیند که برای فروش بیشتر، کیفیت و کمیت را افزایش دهند ودر نتیجه همان نانهای سوخته، خمیر، بیکیفیت و کوچک شده نصیب مردم خواهد شد کما اینکه این اتفاق با گرانی نان سنتی در آذر ماه نیز رخ داد.
در این میان به نظر می رسد دولت به بهانه اقتصاد آزاد به دنبال رفع مسئولیت خود در بازارهای مختلف اقتصادی از جمله نان است و به این وسیله می خواد تخلفات در حوزه بازارهای اقتصادی را از گردن خود باز کند و بازار نان نیز از این قضیه مستثنی نیست و به این ترتیب به نظر می رسد آزد پز شدن نانوایی ها بیشتر به نفع دولت است تا مردم!
از سوی دیگر، نکته اینحاست خانوارهای پر جمعیت شهری و روستایی که غذای اصلی آنها با توجه به گرانیهای سبد غذایی نان است، با گرانیهای اینچنین بیحساب و کتاب با مشکلات جدی اقتصادی رو به رو خواهند شد .مشکلاتی که می رود نان را نیز از سفرهای بسیاری از مردم حذف کند و بسیاری از مردم قشر ضعیف مجبور خواهند شد نان را نیز در سبد غذایی خود جیره بندی کنند حتی اگر بسیار با کیفیت تر عرضه شود که البته نمی شود!
انتهای پیام/۱۳۲