قم نگار: امروزه آمار از وضع اسف بار نفوذ قلیان در بین جوانان کم سن و سال خبر میدهد و ضروری است که اجرای قانون کنترل و مبارزه ملی با دخانیات بیش از پیش مورد توجه مسئولین قرار گیرد.
گزارش/
پکهایی که جوانی و سلامتی را دود میکنند/پناه جوانان قمی به قلیانسراها
خبرگزاری فارس , 13 مهر 1394 ساعت 18:33
قم نگار: امروزه آمار از وضع اسف بار نفوذ قلیان در بین جوانان کم سن و سال خبر میدهد و ضروری است که اجرای قانون کنترل و مبارزه ملی با دخانیات بیش از پیش مورد توجه مسئولین قرار گیرد.
به گزارش قم نگار، از دیربازان قهوه خانهها در بین جوامع محبوبیت خاصی داشتهاند، در زمانهایی نه چندان دور این مکانها تنها برای استعمال قلیان و دخانیات نبوده بلکه بسیاری از فعالیتهای فرهنگی نظیر شعر خوانی، انتقال مفاهیم فرهنگی و... از آنجا نشأت میگرفته است.
اما امروزه اگر گذرتان به قهوهخانهای بیفتد برخلاف اسم آن، قلیانهای رنگارنگ در طرحها و مدلهای متنوع روی میز چیده شده و خودنمایی میکند. به هر گوشه از سفرهخانه که نظر اندازی چند جوان هم سن و سال در انتظار آماده شدن قلیان به خوش و بش نشسته، آن طرفتر یک خانواده به بهانه تفریح خانوادهاش را برای کشیدن قلیان و صرف غذا به سفره خانه آورده است. اما این تنها نیم نگاهی به سفره خانهای مجاز در سطح شهر است.
همین قلیان که به عقیده اکثر جوانان وسیله تفریحی کم خرج و بیخطر محسوب میشود به مراتب خطرات ناگوارتری نسبت به سیگار برای مصرف کننده به بار میآورد و غفلت از مضرات آن موجب شده نقش اصلی را در تفریح خانوادههای ایرانی ایفا کند.
اگرچه امروزه قلیان در کشورهای خاورمیانه و آسیای مرکزی فراگیرتر گزارش شده و جزیی از زندگی مردم محسوب میگردد اما در کشور ایران نیز سابقه کوتاهی ندارد و به زمان شاه طهماسب صفوی باز میگردد.
رشد قارچ گونه قلیان سراهای غیر مجاز
در طول چند سال اخیر همواره اخبار زیادی پیرامون پلمب اماکن غیر مجاز همانند سفره خانهها به گوشمان رسیده و بارها شاهد جمع آوری قلیانها و پلمب قهوه خانهها بودهایم اما با وجود این باز هم آمارها نشان از گرایش روز افزون جوانان به استعمال قلیان میدهد.
این میزان تا حدی است که در استان قم هم اگرچه همواره کارشناسان بهداشت و متخصصان آسیبهای اجتماعی مضرات ناشی از مصارف قلیان را به جوانان گوشزد میکنند اما روز به روز بر مشتریان پر و پا قرص قهوهخانهها افزوده میشود.
در مصاحبهای با جوانان این شهر متوجه شدیم که هنوز هم هستند مصرف کنندگانی که به علت نداشتن آگاهی کافی، به این عقیده غلط پایبندند که ضرر قلیان از سایر مواد دخانی کمتر است و تنها به خیال اینکه یک عامل تفریحی بدون عارضه به حساب میآید در تفریحات خود از آن استفاده میکنند.
در حالی که سخن متخصصین بهداشت خلاف این عقیده است و میگویند اگر فردی یک مرتبه قلیان مصرف کند به سان این است که ۴۰ تا ۸۰ نخ سیگار دود کرده و حتی فردی هم که در معرض دود ناشی از آن قرار گیرد وضع مناسبتری ندارد.
یک کارشناس آسیب اجتماعی در استان ضمن اشاره به وضع قهوهخانههای امروزی قم گفت: با گسترش وسایل ارتباط جمعی از نقش و اهمیت قهوهخانههای استان نسبت به گذشته کاسته شد و به صورت واحدی کم اهمیت درآمد و از بار فرهنگی اجتماعی نیرومند گذشته تهی شده و تنها به دکهای برای عیش و نوش مبدل گشته است.
مهدی محمدیان ضمن اشاره بر اینکه استعمال قلیان به مرور زمان آثار زیانبار خود را بروز میدهد اظهار کرد: افرادی هم که به قول خود تفننی قلیان میکشند به مرور زمان با مشاهده آثاری نظیر تیرگی زیر چشم و لبها، بوی بد دهان، زردی و پوسیدگی دندانها، چروکیدگی پوست صورت و پیری زودرس متوجه مضرات قلیان خواهند شد.
وی ادامه داد: علاوه بر این بیش از ۱۲ درصد بیماریهای قلبی عروقی، بیش از ۵۰ درصد سرطانها و بیماریهای حاد تنفسی در اثر مصرف دخانیات تشدید شده و مرگ زود رس را منجر میشود.
این کارشناس مسائل اجتماعی با اشاره به اینکه تعداد سفرهخانه و قهوه خانههای دارای مجوز بسیار اندک است بیان کرد: علاوه بر این تعداد سفره خانه، دهها سفره خانه دیگر هم در قم مشاهده شده که در زیر زمین استقرار یافته و بدون مجوز فعالیت دارند. حتی برخی از این مکانها پاتوق سارقان و محل فروش مواد مخدر هستند که موجب انحراف جوانان استان میشود.
محمدیان در خصوص علت اصلی گرایش جوانان استان به قهوه خانهها اضافه کرد: جوانان به علت بیکاری و ناامیدی از شرایط جامعه نیازمند آرامشی مطلق هستند و در این میان قم فاقد امکانات و مراکز فرهنگی، تفریحی و ورزشی مناسب متمرکز در هر محله است و این امر موجب جذب جوانان به سفره خانهها میشود.
وی گفت: انتظار میرود مسئولان نظارتی ویژه به این موضوع داشته و ضمن ایجاد اشتغال پایدار در استان با فراهم کردن اماکن تفریحی و توزیع عادلانه در سطح شهر مصرف قلیان را ریشه کن سازند.
*لزوم توجه مسئولان به وضع قهوه خانهها
اگر چه قم در مقایسه با سایر کلانشهرها به علت وجود مراجع و بزرگان دینی کمتر مورد هجوم آسیبهای اجتماعی قرار گرفته اما آمار امروز از وضع اسف بار نفوذ قلیان در بین جوانان کم سن و سال خبر میدهد و ضروری است که اجرای قانون کنترل و مبارزه ملی با دخانیات بیش از پیش مورد توجه مسئولان قرار گیرد.
از طرفی قلیان سراهای قم با رشد قارچ گونه خود به مرکز اصلی بروز جرم در سطح استان مبدل شده و تمام نهادهای مرتبط از جمله نیروی انتظامی استان تمام هم وغمشان حذف چنین اماکنی از سطح شهر شده تا بدین وسیله استان قم فرهنگ اسلامی خود را حفظ کرده و در تمام زمینهها الگو باشد.
محمدرضا فرحبخش رئیس اداره نظارت بر اماکن عمومی فرماندهی انتظامی استان ضمن اشاره به برگزاری جلسهای مبتنی بر نظارت همه جانبه بر چنین اماکن غیرمجازی اظهار کرد: سفره خانههایی که اقدام به ارائه قلیان به بانوان میکنند و فعالیتشان غیر قانونی است پس از برخورد جدی پلمب میشوند که در اجرای این طرح مجموعه دادستانی استان حامی خواهد بود و این امر هر چه سریعتر محقق میشود.
جوانان قم نیازمند مکان تفریحی سالم
هدف از نوشتار هشدار به مسئولان است که با وجود مشکلات پیش رو، از گسترش این غده سرطانی که تیشه به ریشه نسل آینده میزند، غافل نشوند.
مسئولان امر باید هوشیار باشند و اجازه ندهند جوانان استانی مانند قم از فرط بیکاری و برای پرکردن اوقات فراغت به این مکانها مراجعه کنند و با ایجاد فضاهای تفریحی سالم و شاد، نیرویی تازه به جوانان این مرزو بوم تزریق کنند.
پلمب کردن قهوه خانهها تنها راهکارها مقابله با آسیب اجتماعی نیست و لازم است به جای اینکه با این شیوه مالکان آن را به سمت ورشکستگی سوق دهیم و باری دیگر بر دوش کشور و مسئولین اضافه کنیم، با دادن طرحهای جدید و ارائه تسهیلات مناسب از این اماکن مخرب تفرجگاههایی سالم بسازیم و به مرور زمان با آموزش صحیح فرهنگ حذف قلیان را در بین جوانان و خانوادهها همگانی کنیم تا در آیندهای نزدیک با اجرای این طرحها رنگ و بوی ایرانی اسلامی را در بیشتر ببینیم.
انتهای پیام/۱۳۲
کد مطلب: 32973