قم نيوز : قم نیوز: صنعتیشدن یکی از الزامات قم برای رسیدن به توسعه پایدار است از این رو تاکنون بیش از 2 هزار واحد صنعتی در استان ایجاد شدهاند تا هر کدام از آنها در چرخه تولید، اشتغال، افزایش ثروت و درآمدهای مالیاتی سهیم باشند.
به گزارش قم نیوز، صنعت قم در مسیر رشد و شکوفایی علاوه بر پیامدهای مثبتی که ضرورت توسعه آن را انکارناپذیر کرده، پیامدهای منفی هم برای جامعه و شهروندان داشته است که برای رفع این مشکلات و بهره وری بیشتر، شرکتهای صنعتی ایجاد شدهاند.
با وجود اینکه روند صنعتی شدن قم با تاخیر زیادی آغاز شده، اما پیوستن این شهر به جمع استانهای کشور و به دنبال آن ایجاد شرکت شهرکهای صنعتی رهاورد نسبتا خوبی برای استان داشته که ایجاد شهرکهای بزرگ و تخصصی از جمله آنهاست.
در این زمینه جعفر فرشچی مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی توضیح بیشتری در مورد نحوه شکل گیری و اداره این شهرکها ارائه میدهد.
در حال حاضر چند شهرک صنعتی در چه مساحتی در استان ایجاد شدهاند؟
فرشچی: شرکت شهرکهای صنعتی دارای ۷ شهرک صنعتی مصوب و یک مجتمع فناوری اطلاعات IT است که شهرکهای صنعتی شکوهیه، سلفچگان، محمودآباد، شهاب (چاپ و نشر) و قنوات فعال هستند اما شهرکهای صنعتی نمونه کشوری الغدیر و تخصصی صنایع ICT در حال آماده سازی برای واگذاری هستند. مساحت شهرکهای مصوب و اجرا شده نیز ۶ هزار هکتار است.
چه تعداد واحدهای صنعتی در این شهرکها مستقر هستند؟
در حال حاضر حدود ۱۳۰۰ قرارداد با واحدهای صنعتی انعقاد شده و حدود ۴۰ درصد واحدهای صنعتی استان در شهرکهای صنعتی مستقر هستند.
قم از نظر قرارگرفتن در نقطه اتصال و شاهراه استانهای مختلف کشور و بهرهمندی از موقعیت خاص اقتصادی از ظرفیتهای مناسبی برخوردار است، وجه تمایز توسعه شهرکهای صنعتی در این استان با سایر استانها در چیست؟
ممکن است این سئوال در ذهن شهروندان ایجاد شود که مثلا در یکی دیگر از استانهای کشور ۴۰ شهرک صنعتی ایجاد شده و چرا تعداد شهرکهای صنعتی قم اینقدر کم است؟
شهرکهای صنعتی استانهای دیگر در مساحت ۳۰ الی ۴۰ هکتار ایجاد شدهاند اما کوچکترین شهرک فعال قم ۳۵۰ هکتار مساحت دارد. یا در استان قم ۶ هزار هکتار برای توسعه شهرکهای صنعتی مصوب شده است اما استانهای بزرگتر و صنعتیتر از قم این مقدار زمین مصوب ندارند.
همچنین اولین شهرک صنعتی چاپ و نشر کشور در قم ایجاد شده است، یا شهرک صنعتی قنوات اولین شهرک صنفی صنعتی در کشور است.
علاوه بر اینها اولین شهرک نمونه کشوری الغدیر در مساحت ۲ هزار هکتار در قم ایجاد میشود که در این شهرک، صنایع نوین استقرار خواهند یافت. اینها از امتیازات شهرکهای صنعتی قم نسبت به شهرکهای سایر استانها است.
شهرک الغدیر چه زمانی به بهرهبرداری میرسد؟
فاز اول این شهرک در ۸۶۴ هکتار در حال آماده سازی است و امیدواریم در شش ماهه دوم سال آینده شاهد بهرهبرداری از این شهرک باشیم.
طرح واگذاری شهرکهای صنعتی به بخش خصوصی در چه مرحلهای است؟
خوشبختانه تاکنون مجمع عمومی شرکت خدماتی در دو شهرک سلفچگان و محمودآباد تشکیل شده و اعضای هیئت مدیره این شرکتها انتخاب شده و اداره شهرکها به آنها واگذار شده است.
علاوه بر این، مجمع عمومی شرکت خدماتی شهرک شکوهیه هم روز چهارشنبه ۲۲ آذر ساعت ۱۰ صبح در محل مجموعه ورزشی شهرک صنعتی شکوهیه برگزار خواهد شد.
این اقدام در راستای عمل به اصل ۴۴ قانون اساسی صورت میگیرد و امیدواریم تمامی واحدهای مستقر در شهرکهای صنعتی توسط این شرکتهای خدماتی اداره شوند.
این واگذاریها چه ویژگیهایی دارد و چه امور به این شرکتها واگذار میشود؟
وارد شدن واحدهای صنعتی مستقر در شهرک صنعتی به امور جاری آن شهرک، دارای نتایج مثبت فراوانی است که میتواند در آبادانی آن موثر باشد.
یکی از ویژگیهای مهم حضور صنعتگران در شرکت خدماتی شهرکهای صنعتی، شناخت دقیق از شهرک و نیازها و توانمندیهای آن است. به نحوی که میتوانند با برنامهریزی، مدیریت، همکاری یکدیگر و پشتیبانی شرکت شهرکها بسیاری از مشکلات موجود را برطرف و در راستای افزایش سطح کیفی و کمی شهرک گامهای اساسی بردارند.
شرکت خدماتی شهرک صنعتی برای کسب درآمد در راستای تأمین هزینههای جاری و آبادانی شهرکها اقدامات و فعالیتهایی میتوانند انجام دهند که تاکنون از عهده شرکت شهرکها خارج بود.
تعیین پرداختی شارژ واحدهای صنعتی و دریافت هر نوع تسهیلات بانکی بخشی از وظایف شرکتهای خدماتی است که میتوانند با مدیریت، سرمایهگذاری و جذب سرمایههای دیگر نسبت به کاهش و به حداقل رساندن حق شارژ اقدام کنند.
از سوی دیگر با تشکیل شرکتهای خدماتی در شهرکهای صنعتی کلیه امور اجرایی و مدیریتی شهرکها به خود واحدهای صنعتی واگذار میشود.
مدیران برخی از واحدهای صنعتی که در شهرکهای صنعتی استقرار دارند از نبود زیرساختهای مورد نیاز گلایه دارند، چرا به مشکلات آنها رسیدگی نمیشود؟
در حال حاضر شهرکهای صنعتی فعال در زمینه تامین آب، گاز و تلفن مشکلی ندارند. مشکل برق شهرک محمودآباد هم با ایجاد پست موقت حل شده است. البته اگر مشکلی از نظر تامین برق وجود داشت مربوط به قبل نبوده است چون بعضی از این واحدها اقدام به توسعه تجهیزات میکنند در حالی که پیش بینی آنها برای نیاز به برق مربوط به طرح اولیه آنها است.
اگر مشکلی وجود ندارد پس چرا مدتهاست شهرک صنعتی چاپ و نشر راهاندازی شده ولی هنوز هیچ واحد در آن مستقر نشده است؟
ما در شهرک چاپ و نشر مشکل عدم رغبت فعالان این حوزه را نداریم چون تا الان ۸۸ نفر برای استقرار در این شهرک ثبت نام کردهاند و ما نگران هستیم که شاید پاسخگوی نیاز فعالان چاپ و نشر نباشیم.
مگر این شهرک ظرفیت استقرار چند واحد را دارد؟
شهرک چاپ و نشر ظرفیت استقرار ۱۵۵ واحد را دارد اما به خاطر اینکه این شهرک جزو اولین شهرک تخصصی چاپ و نشر کشور است و تعداد فعالان این حوزه هم زیاد است تقاضاهایی از بیرون استان برای استقرار در این شهرک داریم که ما اولویت را به استقرار فعالان بومی اختصاص دادهایم.
چرا توسعه شهرکهای صنعتی آن گونه که باید پیش نمیرود؟ اصولا شهرکهای صنعتی در مسیر توسعه با چه مشکلاتی مواجه هستند؟
مهم ترین مشکل توسعه شهرکهای صنعتی مشکل کمبود اعتبار است. اگر اعتبارات استانی افزایش یابد زیرساختهای این شهرکها را افزایش میدهیم. البته در حال حاضر شهرکهای فعال ما از امکانات زیرساختی همچون آب، برق، گاز و تلفن برخوردار هستند اما برای توسعه شهرکهای صنعتی با توجه به اقبال فعالان صنایع نیاز به اعتبار بیشتری داریم.
اعتبار امسال شرکت شهرکهای صنعتی چقدر بود؟
امسال برای اختصاص یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان اعلام نیاز کردیم ولی برای تکمیل و توسعه شهرکهای صنعتی به بیش از ۱۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز داریم.
البته اعتبار محدودی از سوی سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران اختصاص یافت که برای ایجاد تصفیه خانه و استحصال آب صنعتی از فاضلاب هزینه شده است اما امیدواریم مدیریت استان نگاه ویژهای به توسعه شهرکهای صنعتی داشته باشد.