قم نيوز : قم نیوز: معاون بهرهبرداری آب و فاضلاب استان قم از پیشرفت ۳۰ درصدی احداث شبکه فاضلاب در استان قم از محل اعتبارات بانک توسعه اسلامی خبر داد.
به گزارش قم نیوز، مهدی نظرزاده با اشاره به اینکه فاضلابها یکی از مهمترین مخاطرات زیستمحیطی است، اظهار داشت: فاضلاب هم محیطزیست و هم منابع آبی را آلوده میکند.
معاون بهرهبرداری آب و فاضلاب قم با اشاره به اینکه فاضلاب باید هم به عنوان آلاینده منابع آب زیرزمینی و سطحی موردتوجه قرار بگیرد و هم آلاینده محیطزیست، افزود: فاضلاب در بحث بهداشت و سلامت جامعه هم تأثیر دارد.
وی با اشاره به اینکه در مناطق ۲ و ۶ قم مشکلات فاضلاب مشهود است، خاطرنشان کرد: در این مناطق فاضلابها از چاه خارجشده و به خیابانها هدایتشدهاند.
نظر زاده با اشاره به اینکه وقتی چاههای جذبی پر میشوند باید با تانکر تخلیه کنند، تصریح کرد: این تردد زیاد تانکرها در سطح شهر هم مشکل را بغرنجتر میکند.
نظر زاده با اشاره به اینکه سازمانهای نظارتی و حاکمیتی مثل سازمان محیطزیست در بحث فاضلاب الزام دارند و بر لزوم اجرای شبکه فاضلاب تأکید میکنند، گفت: یکی از مهمترین وظایف شرکت آب و فاضلاب جمعآوری تصفیه فاضلاب است.
معاون بهرهبرداری آب و فاضلاب قم با اشاره به اینکه در دنیا سطح رفاه و سلامت بالا رفته است، خاطرنشان کرد: شبکه فاضلاب قبلاً جزء مطالبات اولیه مردم نبود اما در چندین سال اخیر در استان قم اکثر مناطق بسیاری مطالبات بسیار جدی در جهت ایجاد شبکه فاضلاب از نمایندگان مجلس، شرکت آب و فاضلاب و شورای شهردارند.
وی با اشاره به اینکه که حتی شهرهای کوچک و برخی روستاها هم خواهان احداث شبکههای فاضلاب هستند، تأکید کرد: مردم درک کردهاند که فاضلاب یک مخاطره است و همچنین هم جزء وظایف شرکت آب و فاضلاب است هم جز مطالبات و هم جز خواستههای شرکتهای حاکمیتی است و از این نظر مشکلی وجود ندارد.
نظر زاده با اشاره به اینکه در دنیا ضرورت شبکه فاضلاب دیگر حلشده و اثباتشده است، اظهار داشت: دیگر در دنیا در مورد ضرورت اجرای این طرح بحث نمیشود و بیشتر راجع به روش اجرا بحث میشود که چگونه این کار را انجام دهند.
معاون بهرهبرداری آب و فاضلاب قم با اشاره به اینکه دستگاههایی هم در سازمانهای بینالمللی مثل بانک جهانی و بانک توسعهی اسلامی اصلا برای اجرای این کار وام میدهند، تأکید کرد: حدود ۱۹ سال است که این طرح در استان قم اجراشده و ۷۰ میلیون یورو از اعتبارات تسهیلات بانک توسعه اسلامی در شبکه جمعآوری و تصفیهخانه فاضلاب در حال استفاده است.
نظر زاده با اشاره به اینکه اختلاف نظر بین مسئولان و صاحبنظران در این است که وقتی شبکههای فاضلاب اجرا شود تغذیه سفرههای آب زیرزمینی کمتر میشود، اظهار داشت: یکی از مباحث این است که وقتی شبکه فاضلاب احداث میشود از تزریق مستقیم آب سطحی به منابع آب زیرزمینی جلوگیری میشود اما این مسئله هم راهکار خود را دارد.
معاون بهرهبرداری آب و فاضلاب قم با اشاره به اینکه باید این آبها جمع و تصفیه شود، افزود: دو راه برای حل این مشکل وجود دارد که اولین راه این است که همین آب تصفیهشده که آب پاکتری است، به منابع آب زیرزمینی اضافه شود.
وی افزود: دومین راهحل این است که با این آب تصفیهشده با منابع آبی دیگر که کشاورز یا صنعت در اختیار داشته است جایگزین شود.
نظر زاده با اشاره به اینکه پساب باید به کشاورز یا صنعتگر اهدا شود، تصریح کرد: کشاورز یا صنعتگر باید اگر قبلاً از آب چاه یا آب شبکه استفاده میکرده دیگر از آن استفاده نکند و پساب اهداشده باید جایگزین آن شود.
معاون بهرهبرداری آب و فاضلاب قم با اشاره حجم آبی که در شبکه شهری استفاده میشود اصلاً قابلمقایسه با حجم آب مورداستفاده در مصارف کشاورزی نیست، خاطرنشان کرد: شبکههای فاضلاب بر سفرههای آب زیرزمینی بیتأثیر نیست ولی انقدر که بزرگشده است نگرانکننده نیست.
نظر زاده با اشاره به اینکه در قم بیش از ۹۰ درصد برداشت آب زیرزمینی برای کشاورزی است، تأکید کرد: ۶ درصد برداشت آبهای زیرزمینی برای آب مصارف شرب و شهری و ۲ درصد برای صنعت مورداستفاده قرار میگیرد.
معاون بهرهبرداری آب و فاضلاب استان قم با اشاره به اینکه از این ۶ درصد ۳۰ درصد توسط شبکه فاضلاب جمعآوری میشود که حتی اگر بخواهد کل آن هم جمعآوری شود، در مقایسه با ۹۰ درصد کشاورزی عدد قابلمقایسهای نیست.
نظر زاده با اشاره به اینکه شبکههای فاضلاب بسیار پرهزینه است، تصریح کرد: در اجرای طرح شبکه فاضلاب استان قم تنها ده درصد قیمت تمامشده در اجرای شبکه فاضلاب برمیگردد.
معاون آب و فاضلاب قم با اشاره به اینکه در اجرای شبکه فاضلاب استان قم هزینه هر مترمکعب ۱۰۰۰ تومان برای دولت و اداره آب و فاضلاب تمام میشود، تأکید کرد: درحالیکه کارمزد دفع فاضلابی که از مردم دریافت میشود، کمتر از ۱۰۰ تومان است.
وی با اشاره به اینکه اجرای این طرح برای دولت هیچ سودی ندارد، گفت: فقط برای کم کردن مخاطرات زیستمحیطی و رضایت مردم و همچنین به دست آوردن بسیاری از اصولی که با خود به همراه میآورد مثل بهداشت و کاهش هزینههای درمان این طرح لازم است اجرایی شود.
نظرزاده با اشاره به اینکه حدود ۳۰ درصد مشترکان تحت پوشش شبکه فاضلاب قرارگرفتهاند، تأکید کرد: با اعتباراتی که دریافت شده است امید است که امسال حجم بیشتری از مشترکان این خدمت را دریافت کنند.
معاون آب و فاضلاب قم با اشاره به اینکه چون اجرای طرح بسیار پرهزینه است با تأمین اعتبار بسیار ارتباط دارد، افزود: اگر تأمین اعتبار شود سریعاً برای احداث شبکه و تصفیهخانه اقدام میشود؛ از طریق وامهای بینالمللی ۳۰۰ میلیارد تومان تأمین اعتبار شده که چندین سال است شبکه خطوط انتقال و تصفیهخانه از طریق آن در حال اجراست.
وی با اشاره به اینکه شبکه فاضلاب در مناطق فرسوده چون در ارتفاع بسیار پایین حفر میشود مخاطراتی به همراه دارد، اظهار داشت: احداث شبکه فاضلاب در مناطق محروم استان قم همزمان با پروژه موسسه اسلامی خصوصاً مناطق ۲ و ۶ به جهت مشکلات زیستمحیطی بهوجود آمده در این مناطق همچون هدایت فاضلاب به خیابانها، بیش از ۳ سال است که از محل اعتبارات دفتر مقام معظم رهبری در حال اجراست.
نظرزاده تأکید کرد: در بافت فرسوده ما به سختی جلو میرویم، چون ترجیح میدهیم که بافت فرسود اصلاح شود و معبر بزرگتر شود تا انجام شبکه فاضلاب راحتتر انجام شود.