قم نيوز : قم نیوز: بر اساس بخشنامه جدید بانک مرکزی، انتقال آنی وجه از حساب خریدار به حساب فروشنده به صورت کارتی متوقف شده و واریز به حساب مقصد در ۷ مقطع زمانی صورت میگیرد.
به گزارش قم نیوز، «توانا» فعالیت شبکه الکترونیکی پرداخت کارتی با نام اختصاری «شاپرک» در چهاردهم مرداد ماه سال جاری افتتاح شد. این سامانه قرار است با ایجاد تحول اساسی در صنعت پرداخت الکترونیک کشور، کنترل و نظارت متمرکز بر شبکه پرداخت کشور و گسترش بازار ابزارهای کارتی، خدمات پرداخت را تسهیل کند.
اما به نظر می رسد این شبکه هم اکنون خود تبدیل به عامل نارضایتی کسبه و مردم شده است و مردم را از استفاده پول الکترونیک فراری می دهد. کارشناسان معتقدند این مساله نه به خاطر خود شبکه بلکه به خاطر استفاده نادرست بانک مرکزی و سیاست های غلط به کار گرفته شده توسط این نهاد حاکمیتی است.
شاپرک یک ابزار حاکمیتی است که رابط میان بانک مرکزی، شبکه بانکی و شرکتهای ارائه دهنده خدمات الکترونیک(PSP) بوده و استانداردسازی پرداختهای کارتی، کنترل و نظارت متمرکز در شبکه پرداخت، باز توزیع سرمایهگذاریهای انجام شده و هدایت منابع بانکها به سمت امور بهینه، گسترش بازار کارتی و نظارت بر عملکرد پایانهها از مزایای آن ذکر شده است.
یک مدیر شبکه بانکی در اینباره گفته است با توجه به برنامه بانک مرکزی در حال حاضر تمام پرداختها و مبادلات بانکی مشتریان بانکی در قالب شبکه «شاپرک» صورت میگیرد. اما از هفته گذشته با ابلاغ بخشنامه بانک مرکزی تمامی پرداختهای کارت به کارت یا حواله تنها در ۷ زمان مشخص از شبانهروز به حساب مقصد واریز شده و امکان انتقال آنی وجوه وجود ندارد. بازه زمانی انتقال کارتی وجوه زمان آغاز واریز وجوه به حساب مقصد به شرح زیر است. بازه ای که باعث نارضایتی و ایجاد ترافیک زیاد در شبکه انتقالات بانکی نیز شده است. از ساعت ۱۸ روز قبل تا ۴ صبح ساعت ۶ و ۵ دقیقه صبح ۴ تا ۸ صبح ساعت ۹ و ۳۵ دقیقه ۸ تا ۱۰ صبح ساعت ۱۱ و ۳۵ دقیقه ۱۰ تا ۱۲ ظهر ساعت ۱۳ و ۳۵ دقیقه ۱۲ تا ۱۴ ساعت ۱۵ و ۳۵ دقیقه ۱۴ تا ۱۶.۳۰ ساعت ۱۸ و ۵ دقیقه ۱۶.۳۰ تا ۱۸ ساعت ۲۰ و ۵ دقیقه
این مسئله همچنین موجب نارضایتی مردم قم نیز شده است زیرا علاوه بر نبود امکان انتقال آنی وجوه، خرید و فروش کالا را با مشکل مواجه کرده و عدم اطمینان دو طرفه را به دنبال داشته است.
یکی از پذیرندگان کارت بانکی با اعلام نارضایتی از زمان بندی شدن واریز وجوه گفته است: من برای این از خدمات کارتی استفاده می کنم که بتوانم به سرعت وجه خریداری شده را در حسابم داشته باشم تا جنس فروخته شده را سریعا جایگزین کنم اما از دو روز پیش عدم انتقال وجه فروش به صورت آنی مشکلات زیادی را برای من بوجود آورده و مشتریان زیادی را از دست دادهام.
وی افزود: از امروز از قبول کارت بانکی خودداری کرده ام زیرا مطمئن نیستم که وجه به حساب من می رود یا اینکه با خطای بانکی ممکن است برگشت بخورد.
این در حالی است که بانک مرکزی در سال های اخیر با راه اندازی شبکه انتقالات آنی، باعث جلب اطمینان مردم به خرید الکترونیک شده است. حال اگر این خصوصیت شبکه بانکی از بین برود، اعتماد مردم که دیر به دست آمده است، به سرعت از دست می رود.
از سوی دیگر برخی هم با این کار موافق هستند و استدلال می کنند که این مساله باعث خلوتی شبکه الکترونیک و توزیع انتقال وجه در ساعات مختلف شبانه روز می شود. همچنین امکان کنترل گردش حساب و مبارزه با پول شویی نیز بهتر می شود.
در پاسخ به این گفته باید گفت که ضعف زیر ساخت های بانک مرکزی یا بانک ها باعث شلوغی شبکه می شود. این در حالی است که چنین مساله ای در بانک های خارجی که بعضا با میلیاردها تراکنش در ساعت مواجه هستند، وجود ندارد. همچنین انتقال وجه در بانک های خارجی به علت رعایت قوانین مبارزه با پول شویی، به شدت کنترل می شود اما در عین حال به صورت آنی نیز به حساب منتقل می شود. لذا به نظر می رسد این گفته بهانه ای برای سر پوش گذاردن بر ناتوانی بانک ها به ویژه بانک مرکزی است و درست نیست.
شاید بهتر باشد نهادهای نظارتی، جلوی اقداماتی از این دست از سوی بانک مرکزی را در ماه های پایانی دولت دهم بگیرند زیرا این اقدامات شتابزده در نهایت به این منجر خواهد شد که بار دیگر شاهد برگشتن پول های مردم به درون بالش هایشان باشیم!
در تنظیم این گزارش از این مطلب خبرگزاری توانا استفاده شده است انتهای پیام/115/