قم نيوز : مراسم بزرگداشت مرجع فقید تقلید آیت الله صافی گلپایگانی دیشب در مسجد اعظم قم برگزار شد.
به گزارش قم نیوز مراسم بزرگداشت آیت الله العظمی شیخ لطف الله صافی گلپایگانی(ره) از سوی دفتر آیت الله علوی بروجردی پنجشنبه شب پس از نماز مغرب و عشا در مسجد اعظم برگزار شد.
در این مراسم نمایندگانی از بیت رهبر انقلاب اسلامی و همچنین بیوت مراجع حضرات آیات نوری همدانی، جوادی آملی، سعیدی، فاضل لنکرانی و همچنین اعضای جامعه مدرسین حوزه علمیه قم و طلاب و شخصیتهای حوزوی و دانشگاهی و مسئولین استان حضور داشتند.
آیت الله رضا استادی، سخنران این مراسم گفت: مرحوم آیت الله صافی گلپایگانی در طول عمر ۱۰۰ ساله خود متوجه بودند که کجا صحبت از دین است و اظهارات انحرافی را به خوبی تشخیص میدادند.
او گفت: زندگی آیت الله گلپایگانی را اگر یک کتاب در نظر بگیریم، متوجه میشویم که این کتاب عنوانهای مختلف دارد و هر عنوان را میتوان در جلسات مختلفی بیان کرد. یکی از این عناوین خاندان ایشان بود؛ ایام تحصیل مرحوم آیت الله صافی در گلپایگان در زمان رضاخان که نسبت به حوزه فشارهای زیادی وجود داشت از دیگر عناوین زندگی ایشان است.
آیت الله استادی گفت: زمانی که ایشان وارد قم شدند، ۲۳ ساله بودند؛ در این زمان درس سطح ایشان تمام شد و به درس خارج راه پیدا کرد؛ اینکه ایشان در این همه اذیت و عدم اقبال مردم به روحانیت به اسلام خدمت کرده اند، برای ما طلاب درس است.
او گفت: مرحوم آیت الله صافی قریب به ۴ سال در قم بودند و سپس راهی نجف شدند؛ آیت الله صافی ۱۶ سال در درس آیت الله بروجردی حضور داشتند و به نوعی معتمد ایشان به حساب میآمدند.
استاد درس خارج فقه حوزه علمیه قم گفت: آیت الله صافی در همان دوران جوانی دارای فضائل و فقه قوی بودند که در آن دوران توجه آیت الله بروجردی را به خود جلب میکنند؛ بعد از وفات آیت الله بروجردی، ایشان در محضر آیت الله گلپایگانی بودند؛ ۳۰ سال هم دوران مرجعیت ایشان بوده است. در همه این دورهها شایسته است توجه و بحث شود؛ چرا که تمام این دوران برای علما و فضلا آموزنده است.
آیت الله استادی با بیان اینکه آیت الله صافی ۸۰ سال قلم به دست داشتند، گفت: مقاله، رساله و کتابهایی که از ایشان در دست است، تماما هدفمند بود. در کنار احکام و استفتائات، نوشتههای دیگر ایشان هم بسیار ارزشمند است. تشیع و شیعه بودن بستگی به این دارد که انسان معتقد به ۱۲ امام و حضرت حجت (عج) باشد؛ در آن دوران کسانی زندگی میکردند که منحرف بودند؛ آیت الله صافی در کتاب «منتخب الاثر» که منتسب به دوران جوانی ایشان است به مباحثی درباره ائمه شیعه پرداخته و این کتاب را در دوران جوانی خود نوشته اند و تاریخ کتاب نشان میدهد که حدودا ۳۰ سال داشتند.
وی اضافه کرد: در این کتاب از ۴۰۰ کتاب نیمی از شیعه و نیمی از اهل تسنن روایاتی درباره اهلبیت (ع) استخراج شده و تمام این روایات ثابت میکنند که بعد از رسول خدا (ص)، دوازده امام حق بودند. برای ۱۲ امام ۳۰۰ روایت و برای امام زمان (عج) هزار روایت در کتاب منتخب الاثر وجود دارد؛ ایشان در جوانی این کتاب را با زحمت فراوان نوشته اند و من تصور میکنم که ایشان دوست داشتند همه آن را بخوانند. برخی از علمای بزرگ بیان کرده اند که خوب است که در خانه تمام شیعیان و علما این کتاب وجود داشته باشد.
استاد درس خارج فقه حوزه علمیه قم ادامه داد: مرحوم حاج آقا بزرگ وقتی این کتاب را دید، اینگونه نوشت که «من تا به امروز کتابی به این جامعیت ندیدم». شهید مطهری هم در یکی از کتابهای خود، مفصل از کتاب «منتخب الاثر» تعریف کرده است. کدام با انصافی است که این ۱۳۰۰ روایت را ببیند و اهلبیت (ع) را انکار کند؟
آیت الله استادی یادآور شد: ۲۰ سال گذشته در یک نوشتهای تالیفات آیت الله صافی را جمع کرده اند که بعدها هم به تعداد این تالیفات اضافه شده است. اگر نگاهی به این تالیفات بیندازیم، میبینیم که عمدتا درباره امام شناسی بوده است. به غیر از منتخب الاثر آثاری همچون امامت و مهدویت در دو جلد، اصالت مهدویت، تجلی توحید در نظام امامت، نظام امامت و رهبری، پیرامون معرفت امام، به سوی دولت کریمه، تفسیر آیه تطهیر، انتظار عامل مقاومت و حرکت و دیگر آثار از ایشان به جای مانده و انصافا یکی از روشنفکرانی که باید همیشه نامش برده شود، ایشان بوده و فقیهی روشنفکر به حساب میآمد. وابستگی جهان به امام زمان، گفتمان مهدویت و ولایت تشریعی و تکوینی از آثار دیگر ایشان است.
او با اشاره به حمایت آیت الله صافی گلپایگانی از نظام اسلامی گفت: از همان روزهای نخست که نظام اسلامی تاسیس شد، یکی از حامیان این نظام ایشان بودند و به امور ورود کردند و در جاهای حساس رفتند و بسیار مراقبت میکردند. ایشان عالم به زمان بودند و میدانستند در ایران و غیر از ایران چه میگذرد.
استاد درس خارج فقه حوزه علمیه قم با تاکید بر این که حمایت به معنای راهنمایی و تعریف و انتقاد به جا است، گفت: ایشان همواره این حمایتها را از نظام اسلامی داشتند؛ کسانی که در مقاله حرفهای درست میزدند مورد تشویق و کسانی که اشتباه میکردند مورد تذکر ایشان قرار میگرفتند؛ حمایت از مردم از جانب یک عالم، حفظ کردن دین آنها بوده و ایشان حقیقتا وزنه سنگینی برای دینداران بودند.
آیت الله استادی گفت: ممکن است برخی از اهل علم بگویند ما به جامعه چه کاری داریم. ایشان، اما همواره مسائل را دنبال میکردند و روزنامه میخواند؛ اگر کسی راجع به اهلبیت (ع) حرف خوبی میزد، ایشان از او حمایت میکردند.
استاد درس خارج فقه حوزه علمیه قم گفت: یکی از کارهای مهم آیت الله صافی گلپایگانی، دنبال کردن استقلال حوزه بود؛ برخی این استقلال حوزه را بد معنا میکنند؛ استقلال به این معنا نیست که کمکی به حوزه صورت نگیرد. مستقل بودن حوزه به این معنا است که به این حزب و آن حزب و دولت خاصی متمایل نباشد. در یکی از جلسات ایشان صریحا فرمودند که اگر ما به حزب خاصی بستگی نداشته باشیم، مردم حرف ما را میپذیرند؛ اما اگر وابسته به حزبی شدیم، حرف ما خریدار نخواهد داشت؛ بنابراین باید از کارهای مسئولین کشور در جای خود نقد و در جای خود حمایت کرد.