قم نيوز : یکصد و دومین جلسه نقد عکس انجمن عکاسان استان قم، با عنوان «حضور لحظهها؛ حضور خلاق» با موضوع «نقد و بررسی دهمین دوسالانه عکس هنرمندان قم» با حضور جمعی از عکاسان این استان در نگارخانه فرهنگ شهر قم برگزار شد.
به گزارش قم نیوز ابراهیم سلیمانی دبیر این دوسالانه در ابتدای جلسه گزارشی از فرآیند برگزاری دوسالانه مذکور ارایه داد.
در ادامه، وی به همراه امیرمسعود عربشاهی و حجتالله عطایی به نمایندگی از شورای سیاستگذاری، هیات انتخاب و داوری دهمین دوسالانه عکس هنرمندان قم، پاسخگوی پرسشهای حاضران بودند.
عکاسی کردن با «تلفنهای همراه» حرفهایتر شده است
دبیر دهمین دوسالانه عکس هنرمندان قم در این نشست، با اشاره به اینکه اگر عکسی در این دوسالانه پذیرفته نشده، دلیل خاصی نداشته است؛ گفت: داوران هر جشنواره بر اساس معیارهایی که در نظر دارند، آثاری را که دارای شرایط خاصی هستند، برمیگزینند.
ابراهیم سیمانی با بیان اینکه در دورههای پیشین این دوسالانه عکس های موبایلی نیز داشتهایم، افزود: درحال حاضر عکاسی کردن با «تلفنهای همراه» (موبایل) نسبت به گذشته حرفهایتر شدهاست.
وی با اشاره به ویژگیهای عکاسی با تلفن همراه افزود: با توجه به اینکه تلفن همراه در دسترس عموم، برای عکاسی کردن قرار دارد؛ به همین علت در بعضی از جشنوارهها بخش عکس موبایلی نیز در نظر گرفته میشود.
رییس انجمن عکاسان استان قم خاطرنشان کرد: مهم، اثر هنری تولید شدهاست؛ گاه یک اثر هنری که با یک ابزار ساده تولید شده است، تاثیر بسیار زیادی دارد.
وی همچنین به بخش «مجموعهعکس» این دوسالانه اشاره و بیان کرد: شرکت در این بخش، به ویژه از سوی «عکاسان خبری»، نسبت به گذشته بیشتر مورد توجه قرار گرفته است.
وی با بیان اینکه دربخش «مجموعهعکس» عکاسان استانهای گوناگون ضعف دارند، ادامه داد: درچند جشنواره عکس اخیر، بیشتر مجموعه عکسهای ارایه شده، ویژگیهای یک مجموعهعکس را نداشته اند و در این زمینه نیازمند «آموزش» هستیم.
سلیمانی با بیان اینکه در دوسالانه های گذشته عکس هنرمندان قم، درصدی از آثار رسیده مربوط به استادان و پیشکسوتان این رشته بود؛ گفت: در این دوره حدود ۵۰ عکاس پیشکسوت شرکت نداشتند که از آنها دعوت کردهایم تا آثار خود را در بخش غیررقابتی شرکت دهند.
وی با تاکید بر اینکه امسال توقع ما نسبت به ۱۰ سال پیش افزایش یافتهاست، گفت: قضاوت درباره سطح آثار رسیده، زود است و در حال حاضر «نمایشگاه بخش آزاد» در معرض دید عموم قرار گرفته است و باید منتظر «نمایشگاه بخش قم» باشیم که پس از عید سعید فطر برگزار می شود. در دهمین دوره دوسالانه عکس هنرمندان قم عدم حضور عکاسان باتجربه مشهود بود
حجتالله عطایی یکی از داوران دهمین دوره دوسالانه عکس هنرمندان قم نیز در این جلسه گفت: عکاسی را می توان به سه دسته کلی کاربردی، مستند و هنری تقسیم کرد.
وی همچنین با بیان محدودیت ها در عکاسی گفت: در عکاسی محدودیت «کادر عکس» داریم، ضمن اینکه عکس همچون فیلم، صدا و حرکت ندارد؛ از این رو هنگامی که عکاس ایده ای در ذهن دارد، با یک قطعه عکس نمی تواند ایده و تفکر خود را بیان کند، به همین علت نیازمند گرفتن عکسهای بیشتر و ارایه آن در یک «مجموعهعکس» است.
وی افزود: در مجموعهعکس، اینکه چه تعداد عکس و به چه صورتی گرفته شود و نیز نوشتن «کَپشِن» اهمیت دارد و در انتقال پیام موثر است.
این مدرس عکاسی ادامه داد: برای ارایه یک مجموعهعکسِ خوب، نیازمند صرف زمان هستیم.
وی حضور عکاسان باتجربه را در جشنواره های عکاسی با اهمیت دانست و گفت: بیشترین نقد در این زمینه، عدم حضور عکاسان باتجربه در دوسالانه عکس هنرمندان قم است.
وی در زمینه «عکاسی موبایلی» نیز گفت: «تلفن همراه» عکس نمی گیرد، بلکه عکاسی با دوربین انجام می شود و در عکس موبایلی نیز در واقع عکاسی با وسیلهای به نام «تلفن همراه» که دوربین عکاسی دارد، انجام می شود.
یکی از سیاستهای هر جشنواره، نوآوری است
همچنین امیرمسعود عربشاهی از اعضای شورای سیاستگذاری و از اعضای هیات انتخاب دوسالانه عکس هنرمندان قم، با سپاسگزاری از حضور عکاسان در این جلسه گفت: یکی از برنامه های ما در نشست «نقد عکس روزهای سهشنبه انجمن عکاسان استان قم» در آینده، نشان دادن عکسهایی است که روی دیوار نمایشگاه قرار نگرفتهاند.
وی افزود: در هر جشنواره ای خواسته یا ناخواسته یک سری عکس خوب حذف می شود و یکی از مشکلات، انتخاب تعداد محدودی عکس برای راهیابی به نمایشگاه و در معرض دید عموم قرار گرفتن است.
وی با اشاره به اینکه عکس های به نمایش در آمده در نمایشگاه بخش آزاد دوسالانه عکس هنرمندان قم، شامل سه بخش این دوسالانه است؛ گفت: به خاطر محدودیت انتخاب، مجبور بودیم که یک سری از عکسها را کنار بگذاریم.
عربشاهی با بیان اینکه یکی از سیاستهای هر جشنواره، نوآوری است؛ گفت: گاه برخی از عکس های خوب که کنار گذاشته می شوند، به خاطر تکراری بودن آنان و دیده شدن آن عکسها در دورههای پیشین است.
عضو شورای سیاستگذاری دوسالانه عکس هنرمندان قم خاطرنشان کرد: دستاورد دوسالانه این است که عکاس گامی به جلو بردارد.
عربشاهی تاکید کرد: مجموعهعکس خوب؛ مستلزم صرف زمان، سناریونویسی، کار میدانی، پژوهش و تکرار است.
وی با بیان اینکه در بخش مجموعهعکس نیازمند آموزش هستیم؛ اضافه کرد: مجموعهعکس دارای سلسله مراتبی است و در این زمینه ضروری است که از استاد راهنما استفاده کرد؛ چرا که استاد راهنما میتواند در ایدهپردازی به عکاس کمک کند.
وی با بیان اینکه عکاسی موبایلی با توجه به پیشرفت فناوری، هر روز قوی تر می شود، گفت: عکاسی با «تلفن همراه» در قم دارد جا میافتد و لازم است که عکاسان به این زمینه نیز توجه داشته باشند.
این مدرس عکاسی، به چشم آمدن آثار موبایلی را نشان از قوت این عکس ها دانست.
وی همچنین درباره تغییر یکی از داوران این دوسالانه توضیح داد: آقای کریم متقی از تبریز (استان آذربایجان شرقی) یکی از داوران معرفی شده در این دوسالانه بودند که به علت مبتلا شدن به ویروس کرونا، هنگام داوری آثار نتوانستند حضور داشته باشند، از اینرو با توجه به شرایط زمانی، تصمیم گرفته شد که از حضور آقای سید عباس میرهاشمی از تهران بهره ببریم.
نمایشگاه آثار «بخش آزاد» دهمین دوسالانه عکس هنرمندان قم، با ۴۵ اثر از ۲۵ هنرمند عکاس در نگارخانه فرهنگ شهر قم واقع در خیابان شهیدان فاطمی (دورشهر) تا ۱۱ اردیبهشتماه امسال از ساعت ۱۵:۳۰ تا ۱۹:۳۰ برای بازدید عموم دایر است.
نهمین دوره دوسالانه عکس هنرمندان قم در سال ۱۳۹۷ برگزار شد.