قم نيوز : مدیر حوزههای علمیه کشور با بیان اینکه در کنار حفظ ظرفیت سنتی، حوزه علمیه باید به سمت رویکردهای جدید امتداد یابد گفت: یکی از حرکتهای عملی در این راستا، راهاندازی دفتر فقه معاصر است.
به گزارش قم نیوز آیتالله اعرافی در نشست صمیمانه با نخبگان جوان و استعدادهای برتر حوزه گفت: در دعای چهل و پنجم صحیفه سجادیه معارف بسیار بلندی وجود دارد که فهم عمیق آنها برای ما دشوار است حضرت زین العابدین(ع) در این دعا به مخاطبه با ماه رمضان پرداخته و درودهای خود را نثار این ماه شریف میکنند.
آیتالله اعرافی خاطرنشان کرد: اگر خطا و اشتباهی در کار نخبگان باشد عقاب و پیامدهای آن هم نسبت به خطاهای سایر افراد جامعه دوچندان است.
وی اخلاق فرزانگی را از لوازم نخبگی دانست و گفت: این موضوع فصل مهمی است که باید از سوی نخبگان مورد توجه قرار گیرد، چرا که اگر کسی بخواهد به وظایفی که از سوی خداوند به او واگذار شده است جامه عمل بپوشاند، باید اخلاق فرزانگی را در وجود خود پرورش دهد.
مدیر حوزههای علمیه با بیان اینکه نخبه هم پیشاهنگ و هم نقاد است گفت: فرد فرزانه در عین حال که نقاد است متواضع، فعال، پرکار و جهادی است.
عضو شورای عالی حوزههای علمیه، بیان کرد: همه ما و نهادهایی که دارای امکاناتی هستند وظیفه ریلگذاری برای اثربخشی نخبگان را برعهده داریم اما وظیفه اصلی بر عهده خود این عزیزان است تا رسم فرزانگی را در وجود خود رشد دهند.
وی با اشاره به اینکه در سال های اخیر راهبردها و رویکردهای کلانی در حوزه جهت حمایت از نخبگان در پیش گرفته شده است خاطرنشان کرد: تلاش ما این است که با بهرهگیری از اندیشههای امامین انقلاب رویکرد نظاممند، جامع و راهبردی داشته باشیم.
وی با تأکید بر لزوم تاکید بر میراث گرانبهای حوزه عنوان داشت: وسواس در مراقبت از این میراث و در عین حال نوآوری و نواندیشی در حوزه های علمیه از لوازم امروز این نهاد علمی و فرهنگی است.
مدیر حوزههای علمیه گفت: مردمی و انقلابی بودن حوزه های علمیه در طول تاریخ همواره مورد توجه بزرگان حوزه بوده و هست، خروجی محور بودن حوزه و رویکرد جهانی و بینالمللی داشتن نیز از دیگر اصول حوزه پویا و فعال است.
وی ادامه داد: نخبهگرایی و اعتماد به میدان و اقشار پیشگامی که کمتر درگیر حواشی و امور دست و پاگیر هستند از دیگر راهبردهای محوری در حوزههای علمیه است.
عضو شورای عالی حوزه، وجود زیرساختهای مناسب برای حضور حوزه در عرصههای مختلف را از مسائل مهم امروز حوزه برشمرد و خاطرنشان کرد: در طراحی اسناد و در برنامه پنج ساله حوزه حدود 200 برنامه تحولی وجود دارد که بخش مهمی از آنها معطوف به زیرساخت هایحضور در صحنه است.
وی گفت: درختواره دانشی حوزه با تمام نقدهایی که بر آن میتواند وجود داشته باشم شاهراهی برای تحول در علوم حوزه است.
آیتالله اعرافی بیان داشت: ظرفیت سنتی حوزه در عین حفظ آن باید به سمت رویکردهای جدید امتداد یابد؛ راه اندازی دفتر فقه معاصر یکی از حرکتهای عملی در این راستا است.
وی ضمن تأکید بر لزوم نقدپذیری مدیران حوزوی، افزود: ما می باید از نقد و انتقادات استقبال نماییم تا بتوانیم در انجام مسئولیتها موفقتر عمل کنیم.
در ادامه این نشست رئیس مرکز نخبگان و استعدادهای برتر حوزههای علمیه، گفت: بر پایه دغدغه سالیان درازی که از سوی مراجع عظام تقلید بویژه مقام معظم رهبری مطرح میشد مرکز نخبگان و استعدادهای برتر حوزههای علمیه راه اندازی و یکی از قلمروهای اجرایی این مرکز شناسایی نخبگان و تکریم مفاخر حوزوی است.
حجتالاسلاموالمسلمین سیدعلی عماد خاطرنشان کرد: تاکنون بیش از سه هزار نفر استعداد برتر در حوزههای علمیه مورد شناسایی واقع شدهاند؛ در بخش برگزیدگان که شامل افراد فعال بالای 40 سال در عرصههای تحصیل، تدریس و مدیریت نیز افرادی زیادی شناسایی شدهاند که در سال جاری مورد تکریم واقع میشوند.
وی ورود جدی و انگیزهمند معاونتهای مختلف و دستگاههای پیشران در افزایش انگیزه نخبگان را امری لازم دانست و گفت: خوشبختانه امروز برای ایجاد وحدت رویه و اجرای برنامههای منسجم آمادگی معاونتهای مختلف حوزه وجود دارد.
رئیس مرکز نخبگان و استعدادهای برتر حوزههای علمیه تصریح کرد: شناسایی رویدادهای نخبگانی یکی دیگر از قلمروهای فعالیت مرکز امور نخبگان و استعدادهای برتر حوزه است.
وی با اشاره به لزوم بهرهگیری از ظرفیتهای جامعه نخبگانی در حل مسائل روز جامعه اسلامی افزود: در این زمینه فعالیتهایی انجام گرفته است اما همچنان با حد مطلوب فاصله داریم؛ خوشبختانه از سوی مراکزی همچون مرکز الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت و دفتر تدوین متون درسی حوزه همکاریهایی را شاهد بودهایم و زمینههایی نیز در عرصههای بینالملل و رسانه برای استفاده از ظرفیت نخبگان حوزوی ایجاد شده است.
در این نشست همچنین حجت الاسلام بهاری مدیر دفتر امور نخبگان و استعدادهای برتر حوزههای علمیه اظهار داشت: نشست امروز در مقایسه با نشستهای مشابه قبلی دارای تفاوتهایی بوده و با رویکرد مسئلهمحوری تشکیل شده است.
وی افزود: اسنادی که در امور نخبگان تنظیم شده را برای اثرگذاری به شکل نمایشگاهی در معرض دید مسئولین حوزه تنظیم کردهایم.
بهاری خاطرنشان کرد: نزدیک به یک دهه از تنظیم آیین نامهها و اسناد بالادستی مرتبط با امور نخبگان حوزه میگذرد و این اسناد نیازمند بازنگری و اصلاح هستند.
مدیر دفتر امور نخبگان و استعدادهای برتر حوزههای علمیه داشتن رویکرد حمایتی نسبت به تولید علوم اسلامی را از الزامات بنیاد ملی نخبگان کشور دانست و گفت: باید برای انگیزهبخشی به نخبگان این عرصه استعدادهای برتر در تولید علوم اسلامی نیز مورد حمایت بنیاد ملی نخبگان کشور قرار گیرند.