دوشنبه ۱۶ خرداد ۱۴۰۱ ساعت ۱۲:۰۴
کد مطلب : 104635
منبع : قم نیوز

تربیت مبلغ برای جوامع مختلف وظیفه حوزه علمیه است

قم نيوز : مدیر حوزه‌های علمیه سراسر کشور گفت: تربیت مبلغ برای جوامع مختلف یک ضرورت بوده و وظیفه حوزه‌های علمیه است.
به گزارش قم نیوز ​​مدیر حوزه‌های علمیه سراسر کشور گفت: تربیت مبلغ برای جوامع مختلف یک ضرورت بوده و وظیفه حوزه‌های علمیه است.
 آیت‌الله علیرضا اعرافی مدیر حوزه‌های علمیه با حضور در حوزه علمیه هامبورگ با طلاب این حوزه دیدار و در جمع آنان سخنرانی کرد.
 
آیت الله اعرافی در این مراسم با اشاره به جایگاه اخلاق و تهذیب نفس در حوزه‌های علمیه گفت: سنت‌های نانوشته اخلاقی در حوزه بسیار بیشتر از سنت‌های نوشته شده است.
 
مدیر حوزه‌های علمیه سراسر کشور گفت: به تعبیر آیت الله اراکی به نقل از آیت الله حاج شیخ عبدالکریم حائری باید دربان و نگهبان قلب خود باشیم.
 
مدیر حوزه‌های علمیه گفت: هیچ کاری به تراز و جایگاه معرفت آموزی در حوزه نمی‌رسد. حوزه همیشه در فرار و فرود و سختی‌ها بوده، اما گوهری در حوزه وجود دارد که در هیچ جای عالم نیست.
 
آیت الله اعرافی با تاکید بر اینکه باید قدر نعمت حضور در حوزه را دانست گفت: شرط اول این کار مبارزه با شیطان و پیشرفت معنوی است.
 
مدیر حوزه‌های علمیه سراسر کشور با بیان اینکه حوزه از امتیازات فراوانی برخوردار است می گوید: البته از منظر نقد و بررسی ضعف‌ها هم می‌توان سخن گفت، ولی مجموعه‌ای از امتیازات در تاریخ بیش از هزار سال حوزه وجود دارد که هر انسانی در برابر آن حتماً تعظیم می‌کند.
 
آیت الله اعرافی گفت: حوزه یک پدیده زنده، تاریخی، متصل و ناگسسته است و انقطاعی در تاریخ آن نداریم. حوزه در طول تاریخ در مکان‌های مختلفی بوده، قرن‌ها در نجف بوده است و امروز عمده آن در قم است. یک زمانی بغداد بسیار قوی بوده و یک زمانی ری یا حله.
 
آیت الله اعرافی با اشاره به دیگر ویژگی‌های حوزه علمیه گفت: حوزه همیشه (علیرغم همه قبض و بسط‌ها) محل علم، تولید فکر و اندیشه است. در ادواری از تاریخ، حوزه و مدارس دینی ما سرپرست همه علوم و دانش‌ها بوده‌اند. ابن‌سینا‌ها هم در حوزه تعریف می‌شوند.
 
مدیر حوزه‌های علمیه گفت: برای پیشرفت‌های علمی غرب احترام قائل هستیم، اما درون‌مایه کتاب جواهرالکلام می‌تواند با همه نظام‌های حقوقی هماوردی کند. مکاسب شیخ انصاری هم همینطور است.
 
ایت الله اعرافی با اشاره به قوت علمی اصول فقه شیعه گفت: اصول ما با هرمنوتیک و مباحثی که واقعاً غرب روی آن کار کرده برابری می‌کند. دو سه جلد کتاب اصول حاشیه کفایه مرحوم اصفهانی می‌تواند در فلسفه‌های تحلیلی خودنمایی کند.
 
مدیر حوزه‌های علمیه گفت: من نمیگویم همه فلسفه مشاء یا فلسفه اشراق و حتی حکمت متعالیه با عظمتی که دارد درست است؛ اما نکته مهم این است که حوزه علمیه شیعه، حوزه عقل است و سازنده مکاتب مهم عقلی بوده است.
 
آیت الله اعرافی گفت: در غربی که در گذشته فلسفه یونان را تولید کرد و در حال حاضر کانت‌ها و دکارت‌ها را پرورانده باید امثال آیت‌الله جوادی‌آملی‌ها را داشته باشیم که بومی خود غرب باشد و اندیشه عقلی اسلامی را در اینجا نمایندگی کند، اما متأسفانه فعلاً نداریم.
 
آیت الله اعرافی می گوید: تربیت مبلغ برای جوامع مختلف یک ضرورت بوده و وظیفه حوزه‌های علمیه است؛ باید از همین حوزه قله‌هایی پیدا شوند که در فقه، فلسفه و تفسیر در ترازی باشند که بتوانند حرف‌های اندیشمندان غرب را با زبان، فرهنگ و ادبیات خودشان به چالش بکشند.
 
آیت الله اعرافی قوام و ارزش روحانیت شیعه را بیش از هرچیز به دانش و عظمت فکری و معرفتی او دانست و گفت: هرکدام از شما که می‌بیند ظرفیت این کار را دارد باید کمر همت ببندند تا تبدیل به آن قله‌ها شوند.
 
مدیر حوزه‌های علمیه گفت: ما فکر می‌کنیم آن علم و دانش و آن تراث عظیم معارف اسلام و شیعه که در قرآن و سنت آمده و بزرگان دین ما آن را استخراج کرده‌اند می‌شود توسط کسی که در قلب غرب زیسته است، رشد کند، بازخوانی و بازسازی گردد و به مردم این منطقه عرضه شود.
 
آیت الله اعرافی با اشاره به ارزشمندی گفتگو با اندیشه اسلامی برای جهان غرب گفت: گفتگو با این اندیشه که با قرائت حوزه‌های علمیه ما شکل گرفته و بزرگترین متفکران بشری راجع به آن کار کرده‌اند، خارج از هرگونه بحث سیاسی نیاز رشد و بالندگی تمدن‌های بشری است؛ اگر تمدنی آسیب‌های خود را معالجه نکند، سقوط خواهد کرد.
 
آیت الله اعرافی خطاب به مدیر حوزه علمیه هامبورگ گفت: جناب آقای خوش نویس دو وظیفه دارند؛ یکی آنکه مبلغان، خطیبان، امامان و افراد گفتمان ساز تبلیغی و ارتباطی را تربیت کنند و وظیفه دوم ایشان تعریف راهبرد برای دهه‌های آینده در جهت پرورش افراد متفکر در این مرکز است.
 
او گفت: امام در بعد علمی به اندازه ۱۰ متفکر بزرگ است؛ اگر کسی بخواهد در آن تراز و متناسب با غرب نقش آفرینی کند باید علوم را اجتهادی بیاموزد.
 
مدیر حوزه‌های علمیه گفت: سنت‌های حوزه باید صیانت شوند و افزون بر آن باید صاحب نظران و متفکرانی حوزوی برای عصر حاضر پرورش یابند؛ علامه طباطبایی و شهید مطهریِ غرب باید امروز در میان شما پرورش پیدا کنند و شک نکنید که این امر شدنی است.
 
آیت الله اعرافی با تأکید بر گران بها بودن تراث و سنت‌های حوزه گفت: روشنفکری و بازسازی اندیشه‌ها و شیوه‌ها به جای خود، اما سنت پایدار اجتهاد حوزوی و اندیشه ورزی کلامی، عقلی، فلسفی، حدیثی و تفسیری را با خون دل‌ها و تلاش مستمر به آن‌ها رسید و وظیفه این حوزه پایه ریزی این امر است.
 
مدیر حوزه‌های علمیه گفت: ما امیدواریم روزی بیاید که بگوییم یک علامه طباطبایی‌داریم که در فرهنگ غرب بزرگ شده است و می‌تواند عَلَم تفکر اسلامی در غرب باشد.
 
آیت الله اعرافی گفت: ما به خواهرانی هم در این تراز نیاز داریم؛ متأسفانه قرن‌ها در آموزش‌های خواهران تأخر داشته‌ایم و خوشبختانه با پیروزی انقلاب اسلامی در قم این بنا نهاده شد. اما هنوز هم این تأخر به طور کامل برطرف نشده است.
 
در ابتدای این مراسم مدیر حوزه علمیه هامبورگ حجت الاسلام خوشنویس ضمن خوشامدگویی گزارشی از وضعیت کنونی حوزه علمیه هامبورگ ارائه کرد و دو تن از طلاب سخنانی بیان کردند.
 
در ادامه رئیس حوزه علمیه و مدیر مرکز اسلامی هامبورگ حجت الاسلام و المسلمین مفتح در سخنانی حوزه علمیه هامبورگ را مصداق آیه شریفه «کَلِمَةً طَیِّبَةً کَشَجَرَةٍ طَیِّبَةٍ أَصْلُها ثابِتٌ وَ فَرْعُها فِی السَّماءِ تُؤْتِی أُکُلَها کُلَّ حِینٍ بِإِذْنِ رَبِّها» خواند و گفت: این حوزه که فعالیتش بر پایه تقوی و معنویت به پیش می‌رود، ان‌شاءالله درخت پرثمری خواهد بود که میوه‌های علم و معنویت را در سراسر منطقه اروپا منتشر خواهد کرد.

انتهای پیام / 106 
https://qomnews.ir/vdcgwt9qnak9z34.rpra.html
نام شما
آدرس ايميل شما