قم نيوز : رئیس مرکز ملی فرش ایران، با بیان اینکه جامعه بزرگ فعالان در عرصه فرش، در حدود یکدهم جمعیت کل کشور را تشکیل میدهند، گفت: در این دولت مردمی در حوزه زیرساختهای هنر صنعت فرش حرکتهای بزرگ و مثبتی شروع شده است.
به گزارش قم نیوز فرحناز رافع روز شنبه در جلسه کارگروه فرش ذیل شورای برنامهریزی و توسعه استان قم که در تیمچه بزرگ بازار قم برگزار شد، گفت: رییس جمهور نیز بر این مساله اهتمام دارد تا بستری فراهم شود و ضمن تثبیت این اکوسیستم، زیستبوم فرش دستباف ایران را گستردهتر کنیم، چرا که دستاندرکاران فرش دستباف در اقصی نقاط کشور فعالیت دارند.
رئیس مرکز ملی فرش ایران، با تاکید بر ورود جوانان به عرصه فرش دستباف در کل کشور گفت: ۱۹۱ هزار نفر در صنایع جانبی فرش مشغول به فعالیت هستند.
رافع با بیان اینکه فرش دستباف صنایع جانبی متعددی دارد، با اشاره به نامگذاری امسال با عنوان «تولید؛ دانشبنیان، اشتغالآفرین» توسط رهبر معظم انقلاب گفت: میتوان از شرکتهای دانش بنیان در عرصههای گوناگون مرتبط با فرش دستباف بهره برد.
رئیس مرکز ملی فرش ایران گفت: برای نخستین بار روز ملی فرش (۲۰ خرداد) در تقویم رسمی جمهوری اسلامی ایران به همت و تلاش دولت مردمی و همه دست اندرکاران عرصه فرش ثبت شده است.
رافع با اشاره به اینکه فرش دستباف قم، فرشی جهانی است، گفت: از مسئولان استان قم میخواهم که نوع نگاهشان به این کسب و کار، نسبت به سایر کسب و کارها متفاوت باشد.
رئیس مرکز ملی فرش ایران،گفت: بسیاری از بافندگان و تولید و صادرکنندگان فرش دستباف ابریشم قم در ۲۰ استان دیگر کشور، درگیر فرش دستباف قم هستند، از این رو لازم است که مسئولان استان قم، نگاه ملی نسبت به این هنر صنعت (فرش دستباف) داشته باشند.
رافع با تاکید بر افزایش کیفیت فرش دستباف ایران گفت: فرش دستباف، سفیر فرهنگی ایران در خارج از کشور است، اِلمانهایی در فرش دستباف کار شده که بیانگر اعتقادات دینی و مذهبی ماست.
رئیس مرکز ملی فرش ایران گفت: برای ارتقای جایگاه رفیع فرش دستباف ایران در جهان همه باید تلاش کنند.
رافع گفت: به دنبال این هستیم که دیپلماسی فرهنگی ـ اقتصادی فرش دستباف ایران برای صلح جهانی با کمک دست اندرکاران این هنر صنعت که در راستای دین مبین اسلام است، نهادینه کنیم.
رئیس مرکز ملی فرش ایران، با قدردانی از اتحادیه بافندگان تولیدکنندگان و فروش فرش دستباف استان قم به خاطر مسئولیت پذیری اجتماعی گفت: یکی از سنتهای دیرینه ما وقف و زکات است و این اتحادیه حدود ۴۰۰ میلیون تومان به جمعیت هلال احمر هدیه کرده است.
رافع با بیان اینکه فرش دستباف ایران، پس از نفت ناجوانمردانه مورد تحریم قرار گرفته است؛ گفت: تحریم فرش، نه به خاطر ارزش دلاری آن، بلکه به خاطر میزان و گستره اشتغال آن در سراسر ایران است.
رئیس مرکز ملی فرش ایران گفت: در هیچ کجای دنیا، هنرمند و هنردوست را تحریم نمیکنند، اما هنرمندان فعال در حوزه فرش دستباف را تحریم ظالمانه کردند.
استاندار قم نیز، در رابطه با نمایشگاه فرش استان قم گفت: اصرار داریم که از این نمایشگاه در حوزه فرش استفاده شود و در سفر رئیسجمهوری به استان نیز تلاش شد و به عنوان یک مصوبه آمد.
سید محمدتقی شاهچراغی با تاکید بر اینکه این نمایشگاه متعلق به صنف فرش است و لاغیر گفت: چون این مکان توسط دولت ساخته شده است، باید یک مدل مالی برای آن تعریف و یک جلسه برای رفع مسایل آن تشکیل شود.
استاندار قم با بیان اینکه در حوزه تامین اجتماعی نیز مشکلات استانی آن را حل میکنیم، خواستار تشکیل جلسهای برای رفع مشکلات مرتبط با آن شد و گفت: برای پیشرفت امور نیازمند مطالبه گری از یکدیگر هستیم.
استاندار قم با اشاره به جلسهای که با بانک قرض الحسنه مهر ایران و صندوق کارآفرینی امید تشکیل شده است، گفت: در صحبت با مدیران کشوری این دو موسسه مالی، اولویت پرداخت وام در رابطه با فرش بوده که لازم است پیگیریهای لازم در این زمینه صورت بگیرد.
شاهچراغی با تبریک روز ملی فرش (۲۰ خرداد) و تقدیر از فعالان این عرصه، از فرش به عنوان نماد هویت ایرانی یاد کرد و گفت: ان شاءالله با تلاش اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی و صاحبان غرفه در «تیمچه بزرگ بازار قم»، وضعیت ظاهری این مکان نیز بهبود یابد.
استاندار قم با تاکید بر اهمیت رفع موانع و مشکلات پیشِ روی فعالان صنعت فرش استان گفت: برای این منظور، کارگروه ویژه فرش در ذیل شورای برنامه ریزی و توسعه استان تشکیل میشود.
استاندار قم در بخش دیگر سخنان خود اعلام کرد: درصدد هستیم تا فرودگاه قم راه اندازی شود.
همچنین رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و بافندگان فرش دستباف ابریشم استان قم گفت: تولید و اشتغال در هنر صنعت فرش دستباف قم، حدود یک قرن با تلاش فعالان این عرصه انجام شده است.
ابوالفضل صادقی با اشاره به نقش موثر فرش در اشتغالزایی گفت: حدود ۴۰ هزار نفر در بخشهای گوناگون (بافنده، تولیدکننده، تاجران و صنوف وابسته) این هنر صنعت در استان قم مشغول فعالیت هستند.
صادقی با بیان اینکه در دنیا نام فرش و ایران با هم عجین شده اند، گفت: استان قم، بزرگترین و با کیفیتترین تولیدکننده فرش دستباف ابریشم در جهان است.
صادقی با بیان اینکه از مسئولان میخواهیم که به هنر صنعت فرش نگاه اشتغالزایی داشته باشند، خواستار تکمیل و بهره برداری از نمایشگاه فرش استان قم شد و گفت: با توجه به اینکه قم در راه مواصلاتی ۱۷ استان کشور و در نزدیکی فرودگاه بین المللی امام خمینی (ره) تهران قرار دارد، این مساله حایز اهمیت است.
رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و بافندگان فرش دستباف ابریشم استان قم همچنین درخواست کرد تا نام قم به عنوان پایتخت فرش ابریشم جهان ثبت شود و همچنین نام یکی از معابر شهر قم به اسم «فرش» نامگذاری شود.
استاندار قم در پایان این جلسه با تعدادی از دست اندرکاران صنف فرش استان قم و تعدادی از بافندگان قالی که در این مکان مشغول بافت فرش دستباف بودند، گفتگو کرد و آنها نیز به صورت مستقیم دیدگاه ها، پیشنهادها، درخواستها و مشکلات خود را با استاندار در میان گذاشتند.
نخستین بزرگداشت روز ملی فرش دستباف با هدف، شناسایی پیشینه تاریخی، ابعاد و ویژگیهای منحصربهفرد فرش دستباف ایران به نسل جدید و استفاده از ظرفیت جوانان، تشویق و ترغیب تولیدکنندگان و فروشندگان به تولید و عرضه فرشهای بااصالت و باکیفیت، از ۲۰ تا ۲۷ خردادماه جاری برگزار میشود.
امسال روز ۲۰ خردادماه همزمان با روز جهانی صنایعدستی برای نخستین بار به عنوان روز ملی فرش دستباف در تقویم رسمی جمهوری اسلامی ایران نامگذاری شد.
صادرات فرش دستباف ایران با وجود تحریمها و محدودیتهای ناشی از شیوع ویروس کرونا؛ در سال ۱۴۰۰ هجری خورشیدی در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته آن، ۱۴ درصد افزایش داشته است.
از بین بیش از دو میلیون نفر شاغلان در حوزه فرش دستباف، ۶۰ درصد را قالیبافان مستمر، ۳۱ درصد را قالیبافان غیرمستمر (فصلی) و ۹ درصد دیگر را مشاغل جانبی حوزه فرش دستباف تشکیل میدهند.
در سال ۱۳۹۹ تعداد ۱۰ هزار و ۱۴۰ واحد تولید فرش دستباف در کشور فعال بودند که مشتمل بر هفت هزار و ۲۵۶ واحد غیرمتمرکز قالیبافی، ۲ هزار و ۷۸۷ کارگاه متمرکز قالیبافی و ۹۷ مجتمع بزرگ قالیبافی بود و تا سال ۱۳۹۹، تعداد بیمهشدگان تامین اجتماعی در فرش دستباف به بیش از ۲۶۱ هزار نفر رسید.
همچنین در مجموع پنج هزار و ۸۹۹ نفر در ۱۹ دانشگاه و ۱۱۵ هنرستان در سطح ۱۹ استان کشور، در رشته فرش مشغول به تحصیل هستند که ۲ هزار و ۵۳۹ نفر آنها را دانشجویان و سه هزار و ۳۶۰ نفر را هنرجویان هنرستانهای فرش تشکیل میدهند.