قم نيوز : مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی قم گفت: پرونده حرم مطهر حضرت معصومه(س) برای ثبت جهانی تکمیل و به عنوان گزینهای برای ثبت و انجام شدن فرآیند تصویب به یونسکو فرستاده شد.
به گزارش قم نیوز علیرضا ارجمندی به مناسبت هفته گردشگری در دهکده صبا شهر دستجرد قم ابراز داشت: اخیرا ثبت جهانی کاروانسرای دیرگچین قم را شاهد بودیم که اولین اثر جهانی استان است.
وی بیان کرد: کاروانسرای دیرگچین مربوط به دوره ساسانی است و تا اوایل قاجار از آن استفاده میشد.
وی ادامه داد: اختیار کاروانسرای دیرگچین در واگذاری به صندوق حفظ و احیای آثار تاریخی کشور سپرده شدهاست که مشکل سند آن نیز بزودی حل میشود.
دِیرِ گچین کاروانسرایی بر سر راه جاده تاریخی ری به قم در مرکز پارک ملی کویر قرار دارد.
دیر گچین یکی از بزرگترین کاروانسراهای ایران است و ویژگیهای منحصربهفرد این اثر باعث شده آن را «مادر کاروانسراهای ایران» بنامند. دیر گچین در بخش مرکزی شهرستان قم، ۸۰ کیلومتری شمال شرقی شهر قم (کیلومتر ۶۰ بزرگراه گرمسار)، و ۳۵ کیلومتری جنوب غربی ورامین واقع شدهاست.
این بنا را به خاطر داشتنِ گنبدی از جنس گچ دیر گچین نامیدهاند، اما اکنون چنین گنبدی در بنا وجود ندارد. بنای کاروانسرا مربوط به دوره ساسانی است و آن را در دوران سلجوقیان، صفویان، و قاجاریان مرمت و بازسازی کردهاند.
این کاروانسرا مهرماه سال ۱۳۸۲ با شماره ثبت ۱۰۴۰۸ به فهرست آثار ملی ایران افزودهشد.
ارجمندی با اشاره به ظرفیتهای تپه تاریخی قلیدرویش قم در جذب گردشگر داخلی و خارجی اظهار داشت: این تپه هفت هزار ساله ۴۰ سال پیش توسط یک مستشرق آلمانی به عنوان شهری تاریخی در قم کشف شد که در آن سههزار سال سکونت دائم وجود داشته و هویت بزرگی برای قم است.
محوطه قلی درویش در حاشیه جنوبی شهر قم، ابتدای بزرگراه قم ، جمکران در کیلومتر نخست جاده قدیم قم ، کاشان واقع شده است.
وسعت محوطه بیش از ۱۰۰ هکتار بوده که امروزه حدود ۳۰ هکتار آن، به شکل مسطح برجای مانده است.
ارتفاع محوطه در ابتدا حدود ۲۰ متر در ضلع جنوبی و ۱۰ متر در ضلع شمالی بوده که اکنون فقط پنج متر از ضخامت لایه های فرهنگی ، استقراری محوطه در بخش جنوب شرقی بالاتر از سطح زمین های اطراف بر جای مانده است.
بزرگراه قم، جمکران از عرصه مرکزی محوطه عبور کرده و آنرا به دو بخش غربی، شرقی تقسیم کرده است.
کاوشهای باستان شناسی در تپه تاریخی قلی درویش نشانگر نشیمنگاهی در منطقه قم مربوط به هزاره چهارم پیش از میلاد است.
تاکنون هفت فصل کاوش در محوطه قلی درویش صورت گرفته و در این کاوش ها از متخصصان علوم مختلف چون استخوان شناس، گیاه شناس، زمین شناس و نقشه بردار استفاده شدهاست.
وی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: شهر دستجرد ظرفیتهای زیادی برای گردشگری دارد و تاسیساتی که در این شهر با جنبه پذیرش عمومی وجود دارد بهترین ظرفیت در حوزه خدمات تفریحی و پذیرایی است.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی قم ابراز داشت: ۲ منطقه نمونه گردشگری در دستجرد جزو بهترین مناطق گردشگری کشور است و مناطق نامه و دهکده صبا جزو بهترین مناطق نمونه گردشگری در کشور است.
وی تاکید کرد: در مورد مناطق گردشگری باید ظرفیت پذیرش مسافران خارجی ایجاد شود و در استان قم مناطق مانند کهک و خلجستان باید مقصد قرار گیرد و خلجستان این ظرفیت را دارد که مقصد گردشگری شود.
ارجمندی با اشاره به این که اگر مکمل گردشگری وجود داشته باشد ماندگاری زائران در قم زیاد میشود که در این بین وجود مناطق هدف گردشگری تفریحی مانند خلجستان تاثیرگذار است.
بخش خلجستان با وسعت یکهزار و ۱۰۰ کیلومتر مربع و جمعیتی بالغ بر ۱۰ هزار نفر در شرایط عادی و ۵۰ هزار نفر در فصول خاص، به مرکزیت شهر دستجرد یکی از بخشهای پنج گانه قم است که با مرکز استان حدود ۷۵ کیلومتر فاصله دارد. این بخش دارای ۲ دهستان دستجرد و قاهان و ۵۲ روستا است.
بخش خلجستان دارای آب و هوای معتدل کوهستانی است و به لحاظ داشتن محیط زیستی سرشار از لطافت و زیبایی و گردشگاههای طبیعی و بکر، منطقهای ممتاز برای گردشگری به حساب میآید.
وی عنوان کرد: اولین مجوز موزه دفاع مقدس در قم صادر شده و امید است بتوانیم در محتوا و استانداردهای موزه با بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش های دفاع مقدس همکاری لازم را داشته باشیم.