قم نيوز : مدیرکل حفاظت محیط زیست قم گفت: دستکاری غیراصولی در دریاچه نمک قم باعث گسترش کانونهای گرد و غبار دراین استان میشود.
به گزارش قم نیوز محمدحسین بازگیر با اشاره به قانون حفاظت، احیاء و مدیریت تالاب های کشور بیان کرد: تخریب غیرقابل جبران تالاب ها ممنوع است و یک واحد صنعتی بهره بردار بر خلاف ضوابط زیست محیطی اقدام به حفر ترانشه به طول ۱۵ کیلومتر و عرض ۳ متر در دریاچه و برداشت شورابه کرده است.
به گفته وی دستکاری غیراصولی در دریاچه نمک در نهایت منجر به مرگ قطعی این دریاچه خواهد شد.
وی با اشاره به صدور پروانه بهره برداری معدنی در دریاچه نمک بدون کسب مجوز از این سازمان، گفت: بر اساس قانون، صدور هرگونه پروانه بهره برداری در عرصه های تالابی، باید با هماهنگی و اخذ مجوز از محیط زیست باشد.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان قم بر جبران و اصلاح خسارات وارده، از ارجاع درخواست رسمی جهت ابطال مجوز بهره برداری این واحد صنعتی به شورای عالی معادن تاکید کرد.
این مقام مسوول گفت: ستاد ملی مقابله با گرد و غبار کشور هرگونه دستکاری در دریاچه نمک که باعث افت سطح آب زیرقشری و از بین رفتن رطوبت خاک شود را عامل گسترش کانون های فعال گرد و غبار در منطقه عنوان کرده است.
وی اضافه کرد: دریاچه نمک و دیگر تالاب های استان قم به دلیل قرار گرفتن در انتهای حوضه آبریز، دارای اکوسیستم حساس و شکننده ای بوده و باید مورد توجه بیشتری قرار گیرند.
بازگیر تصریح کرد: اراضی پیرامون این دریاچه با قطع حقابه ها، خشکسالی مستمر و برداشت بی رویه از منابع آب زیرزمینی، به یکی از کانون های فعال القاء گرد و غبار تبدیل شده است.
به گفته وی با پیگیری های انجام شده، احیای این تالاب ارزشمند و مدیریت کانون های گرد و غبار در استان در دستور کار دستگاه های ملی قرار گرفته است.
وی ادامه داد: مراقبت از تالاب های قم به ویژه تالاب مره و دریاچه نمک، نقش بسیار مهمی در پیشگیری از بروز پدیده گرد و غبار در مرکز کشور دارند.
وی خاطرنشان کرد: اگر این مناطق بر اثر غفلت و بی توجهی کاملا خشک شوند، ۲۵ درصد از جمعیت کشور با این بحران جدی مواجه خواهند شد.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان قم نسبت به آینده دریاچه نمک با وجود بارگذاری های صنعتی و تخلفات زیست محیطی در این تالاب اظهار نگرانی کرد.
وی گفت: در بازدیدهای گروهی، بروز برخی تخلفات از سوی واحدهای صنعتی در بستر دریاچه نمک محرز بوده و پیگیری های لازم برای برخورد با آن ها انجام خواهد شد.
بازگیر خواستار همکاری، هماهنگی و مشارکت استان های مجاور دریاچه نمک قم در جهت احیاء این زیست بوم آسیب دیده در قلب کشور شد.
وی تصریح کرد: دریاچه نمک و دیگر تالاب های استان قم به دلیل قرار گرفتن در انتهای حوضه آبریز، دارای اکوسیستم حساس و شکننده ای بوده و باید بسیار مورد توجه قرار بگیرند.
تالابهای قم میزبان پرندگان مهاجر
مدیرکل حفاظت محیط زیست همچنین با اشاره به آغاز فصل مهاجرت پرندگان به تالاب های استان قم گفت: با شروع روزهای سرد سال، تالاب های مره و بهشت معصومه و بعضی دیگر از آبگیرهای استان، تا فصل بهار میزبان دسته های بزرگی از پرندگان مهاجر آبزی، کنارآبزی و شکاری هستند.
وی با بیان اینکه وسعت تالاب ها در استان قم بیش از چهار برابر میانگین کشوری است، خاطرنشان کرد: این تالاب ها با توجه به شرایط ویژه اکولوژیکی و زمین شناختی و قرار گرفتن در مسیر مهاجرت پرندگان، دارای گونه های غنی گیاهی و جانوری است. مدیرکل حفاظت محیط زیست استان قم گفت: تالاب های قم همه ساله شاهد حضور حدود ۵۰ هزار قطعه انواع مرغابی، غاز، کاکایی، حواصیل، فلامینگو، خروس کولی، کفچه نوک، گاوچرانک و همچنین انواع عقاب، سارگپه و کرکس مصری است.
وی همچنین از گشت و پایش ویژه یگان حفاظت محیط زیست در تالاب های استان قم در فصول پاییز و زمستان به منظور پیشگیری از تخلفات شکار و صید خبر داد و گفت: در حال حاضر هیچ گونه پروانه شکار برای پرندگان آبزی و خشکی زی صادر نمیشود و با متخلفان و شکارچیان غیرمجاز در این حوزه قاطعانه برخورد می شود.
استان قم دارای ۶ تالاب فصلی و دائمی شامل «حوض سلطان»، «مره»، «بهشت معصومه»، «کوه نمک»، «غدیر» و «دریاچه نمک» است که در مجموع با وسعت حدود ۱۰۰ هزار هکتار، حدود ۱۰ درصد از وسعت جغرافیایی استان را تشکیل داده و بر همین اساس، قم یکی از تالابی ترین استان های کشور و دارای ظرفیت های عظیم زیست محیطی است.