قم نيوز : قم نیوز: تابلو فیروزه ای این پارک سر در نخستین مجتمع آپارتمانی پردیسان خود نمایی میکند و در ذهن برخی از کودکان همین کلمه پارک کافی است تا احساسات بچگانه آنها را تحریک کند و چشمانشان در جست و جوی وسایل بازی حریص باشد.
به گزارش قم نیوز، در شلوغی بیلبوردهای تبلیغاتی شهر خبری از اسم برخی از نهادها نیست. در شهر نهادهایی وجود دارد که شاید برای اولین بار اسم آنها را میشنویم و حتی بعضی مواقع شنیدن اسم آنها برای ما ایهام دارد. یکی از از این نهادهای گمنام استان پارک علم و فناوری است. تابلو فیروزهای این پارک سر در اولین مجتمع آپارتمانی پردیسان خود نمایی میکند و در ذهن برخی از کودکان همین کلمه پارک کافی است تا احساسات بچگانه آنها را تحریک کند.
وارد مجتمع که میشوی انتظار داری با فضای سبز، چند نیمکت و وسایل بازی بچهها مواجه شوی؛ اما انتهای این مجتمع یک بلوک با ظاهری متمایز از بقیه خودنمایی میکند. سنگ نوشته دیوار نشان دهنده وجود پارک علم و فناوری است. ساختمانی کوچک و محدود. حتی قابل مقایسه با دیگر پارکهای علم و فناوری کشور نیست.
پارکهای علم و فناوری (Science park) به عنوان یکی از نهادهای اجتماعی و حلقهای از زنجیره توسعه اقتصادی مبتنی بر فناوری، در برخی از استانهای کشور که ظرفیت لازم را دارا باشند، شکل گرفتند.
در تعریفی دیگر، پارک علم و فناوری سازمانی است که با هدف افزایش ثروت در جامعه توسط متخصصان حرفهای مدیریت میشود و جریان دانش و فناوری را میان دانشگاهها، موسسات تحقیق و توسعه، شرکتهای خصوصی و بازار به حرکت میاندازد.
فضای این مجتمعها، پارک مانند است و محوطه آنها بسیار زیبا، ساختمانها معمولاً با ارتفاع کم و مجهز به انواع امکانات تفریحی و خدماتی میباشد. تراکم ساختمانها نیز کم است. اما وضعیت پارک علم و فناوری شهر ما تفاوت دارد. یکی از ملزومات پارکهای علم و فناوری داشتن حداقل 30 هزار متر زمین است. اما پارک علم و فناوری قم، انگار خیلی بیبضاعتتر از آن است که به زندگی آپارتمانی تن داده است.
نقش پارکهای علم و فناوری در پیشبرد اقتصاد کشور
وحید احمدی معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم در افتتاحیه این پارک، شاید از دیدن این فضای محدود غافلگیر شده بود که صراحتا گفت: باید این فضا بزرگتر شود چون یکی از استانداردهای ما این است که اگر فضای پارک از 30 هکتار کمتر شود مجوز پارک لغو میشود و در حال حاضر مسئولان استانی باید این خطر را جدی بگیرند که اگر فضا توسعه داده نشود امتیاز لغو میشود.
امروزه پارکهای علمی، تحقیقاتی و فناوری نقش بسیار عمدهای در پیشبرد اقتصاد جهان ایفا میکنند. پارکهای علم و فناوری علاوه بر امکان فعالیت شرکتهای کوچک و متوسط دانش محور و کارآفرین در یک محیط اقتصادی، بستر لازم را جهت انتقال و توسعه فناوری، تولید با ارزش افزوده بالا، جذب سرمایهگذاری خارجی و ورود کارآفرینان و واحدهای صنعتی به بازارهای جهانی را فراهم میکند.
امیر حمزه محرابی رئیس دانشگاههای علمی کاربردی قم، با استقبال از همکاری پارک علم و فناوری و دانشگاه علمی کاربردی، گفت: این دو نهاد میتوانند برای توسعه پایدار و متکی بر فعالیتهای دانش محور رابطه تنگاتنگی داشته باشند و به پیشرفت استان نیز کمک کنند.
وی با تاکید بر اینکه قم در زمینه تاسیس این مجموعه دیر اقدام کرده است، تصریح کرد: قم با وجود ظرفیت بالای علوم انسانی دیر شروع به کار کرده است، اما با این حال شاهد پیشرفت چشمگیری در این زمینه هستیم و نمونه کارهای موجود در این پارک، نشان دهنده تلاش و همت این مجموعه است. این پارکها موجب میشود تا جوانان صاحب اندیشه شناسایی شوند و ایدههای آنها به پدیده تبدیل شود.
اختراعاتی که ثبت میشود باید با واقعیتهای بومی ما سازگار باشد
از جمله اهداف ایجاد پارکهای فناوری، افزایش نوآوری تکنولوژیک، توسعه اقتصادی و اشتغالزایی متخصصان است و بسیاری از سیاستگذاران از پارکهای فناوری به عنوان بخشی از یک راهبرد اندیشمند و هماهنگ برای توسعه ملی یا منطقهای نام میبرند.
اگرچه هر شهر یا کشوری ممکن است دلایل متفاوتی برای ایجاد پارکهای فناوری داشته باشد، ولی عموما هدف اولیه از تشکیل یک پارک فناوری افزایش تعداد شرکتهای کوچک و متوسط دانشمحور است تا در یک محیط اقتصادی به فعالیت بپردازند. از این شرکتها به عنوان پشتوانه بخش خصوصی برای کمک به تنوع اقتصادی نام برده میشود.
حجتالاسلام محمد صادق صالحی منش در بازدید از این پارک، با اشاره به سطح انتظاری که از این پارک دارد، تاکید کرد: اگر چیزی به عنوان اختراع بخواهد ثبت شود باید از جهت کمی، کیفی و تامین انرژی با واقعیتهای بومی ما سازگاری داشته باشد ومهمترین کارها و اولویت ما حمایت از این گونه فعالیتها است که و در این رابطه هر گونه حمایتی که لازم باشد را نیز انجام میدهیم.
حوزه های علمیه و رشته های علوم انسانی در ایجاد مرکز رشد علوم انسانی موثر است
برای تاسیس هر پارک علم و فناوری باید به ظرفیتهای لازم آن استان پرداخته شود. قم به لحاظ وجود حوزههای متعدد علمیه و وجود دانشگاهها و تنوع رشتههای تحصیلی از ظرفیت بالای علوم انسانی برخوردار است. بنابراین باید از این ظرفیت برای شکوفایی استعداد و اقتصاد استان بهره گرفت.
مصطفی ملایی مدیر مرکز رشد علوم انسانی قم، با تاکید به اهداف مرکز رشد علوم انسانی، خاطرنشان کرد: در این مرکز دنبال این هستیم که مبانی فکری اسلامی و دینی را از صفحات کتاب به صورت عینی و ملموس به صورت کالا و خدمت در اختیار مردم قرار دهیم.
وی تصریح کرد: در حال حاضر 25 واحد فناور مستقر در این مرکز وجود دارد که قریب به 70 درصد اعضای آن حوزوی هستند و بقیه شامل دانشگاهها میشود. بنابراین باید از ظرفیت حوزه استفاده کرد و فقه و جامعهشناسی را نیز به صنعت سوق داد و این مرکز را به یک مرکز پژوهشی حوزوی تبدیل کرد.
برف شادی بر سر مردم قم میبارد و بچههای کوچک در حیاط این پارک، برف بازی میکنند. از پارک علم و فناوری که بیرون میآیی چشمان نگران مسئولین پارک تو را بدرقه میکنند. هوا این روزها سرد است و برای اسباب کشی مناسب نیست. شاید در سایه سکوت و خواب غفلت مسئولین استانی تابلو فیروزهای پارک علم و فناوری در صندوق خاطرات مردم قم بایگانی شود.