> امامزاده موسی مبرقع (ع)، ستاره ای در کهکشان معنویت قم | قم نیوز
چهارشنبه ۲۱ اسفند ۱۳۹۲ ساعت ۱۱:۳۷
کد مطلب : 20622

امامزاده موسی مبرقع (ع)، ستاره ای در کهکشان معنویت قم

قم نيوز : قم نيوز:‌امام‌زاده موسی مبرقع (ع)، دردانه امام جواد (ع) و فرزند بلافصل آن حضرت چون نگینی در میان بیش از ۴۴۰ امامزاده مدفون در قم می‌درخشد. امروزه مرقد شریف این بزرگوار قطب فرهنگی و مذهبی است.
امامزاده موسی مبرقع (ع)، ستاره ای در کهکشان معنویت قم
به گزارش قم نيوز، امام‌زاده موسی مبرقع (ع)، دردانه امام جواد (ع) و فرزند بلافصل آن حضرت چون نگینی در میان بیش از ۴۴۰ امامزاده مدفون در قم می‌درخشد. امروزه مرقد شریف این بزرگوار قطب فرهنگی و مذهبی است.

محدث قمی (ره) با استفاده از تاریخ قم می‌نویسد: موسی مبرقع جدّ سادات رضویه است و اولین کسی است که از این نسب در سال ۲۵۶ هـ. ق به قم وارد شده است.

زندگی نامه امامزاده موسی مبرقع (ع)

امامزاده موسی مبرقع فرزند بلافصل امام جواد (ع) و سمانه مغربیه بوده که از جانب پدر و مادر با امام دهم برادر است. کنیه ایشان ابوجعفر و ابوحمد بوده است.

امامزاده موسی مبرقع (ع) در سن ۴۲ سالگی به قم آمد و تا هنگام وفات یعنی شب چهارشنبه ۲۲ ربیع الثانی سال ۲۹۶ در قم ماند.
پس از رحلت این بزرگوار امیر قم، عباس بن عمرو غنوی بر جنازه او نماز خواند و در سرای خودش، موضعی که امروزه به مشهد موسی مبرقع در محلّه چهل اختران معروف است به خاک سپرده شد. امروزه مرقد این بزرگوار میعادگاه عاشقان و زائران اهل بیت (ع) است.

تولد و خانوادۀ امامزاده موسی مبرقع (ع)

ابو جعفر موسی مبرقع پسر امام جواد محمد (امام جواد) بن علی (امام رضا) بن موسی بن جعفر (ع) است.

تاریخ تولد آن حضرت صریحاً معلوم نیست، ولی با توجه به قرائن و شواهد می‌توان قویاً اظهار عقیده کرد که چون حضرت موسی مبرقع (ع) از برادر بزرگوارش امام علی النقی (ع) دو سال کوچک‌تر بوده و میان علما هم بر این مسئله اتفاق نظر است و از طرفی هم به اتفاق جمیع علما رجال، مورخین، محدثین و علماء انساب تولد امام هادی (ع) در سال ۲۱۲ هـ. ق بوده، لذا به دلالت مفاد وصیت حضرت امام جواد (ع) که شیخ کلینی در کتاب کافی با ذکر سند نقل می‌نماید، مبنی بر اینکه وصی خویش قرار دادم فرزند خود علی الهادی (ع) را نسبت به خود و خواهرانش. کار موسی (مبرقع) را نیز تا زمانی که به حد بلوغ برسد، به او سپرده است، می‌توان گفت که میلاد با سعادت موسی مبرقع (ع) در سال ۲۱۴ هـ. ق در مدینه بوده است.

حرم امامزاده موسی مبرقع (ع)

صاحب اعیان الشیعه به نقل از کتاب شجر طیبه آورده است: موسی مبرقع در زیارتگاهی مشهور به چهل اختران در محله‌ای معروف به موسویان (موسویین) به خاک سپرده شده است. در زیارتگاه کوچک صورت دو قبر وجود دارد که یکی از آن‌ها مقبره موسی مبرقع (ع) و دیگری قبر احمد بن محمد بن احمد بن موسی مبرقع (ع) است.

مزار این امامزاده جلیل القدر و ۴۲ تن دیگر از خاندان امامت در محله چهل اختران قم واقع در خیابان طالقانی (آذر) نرسیده به میدان میرزای قمی) قرار دارد.

ماجرای مهاجرت امامزاده موسی مبرقع (ع) به کاشان و بازگشت مجدد او به قم

امامزاده موسی مبرقع (ع) در ابتدای سکونت دائماً روی صورت خود برقع می‌انداخت تا گمنام بماند. بزرگان عرب قم چون او را نشناختند به او پیغام فرستادند که از شهر خارج شو، ‌ پس از آن موسی مبرقع (ع) از قم به شهر کاشان مهاجرت کرد و در آنجا احمد بن عبدالعزیز بن دلف عجلی به او خوشامد و خیر مقدم گفت، لباس‌های فاخر و گران بها بر وی پوشانده اسب‌های خوب به او هدیه داد و برای او هر سال مستمری (حقوق) به مقدار هزار مثقال طلا تعیین کرد.

بعد از خروج موسی مبرقع (ع) از قم حسین بن علی بن آدم و شخص دیگری از رؤسای عرب وارد قم شدند و مردم قم را به خاطر اخراج موسی مبرقع (ع) سرزنش کردند. در نتیجه بزرگان عرب را در طلب او به کاشان فرستادند و موسی مبرقع (ع) را به شهر قم بازگرداندند. از او عذر خواهی نمودند، ‌ اکرامش کردند، از مالشان برایش منزل خریداری نمودند، از قریه‌های هنبرد، اندریقان و کارچه برایش سهامی در نظر گرفتند. ۲۰هزار درهم به وی دادند و برایش زمین‌های فراوانی خریدند.

پس این تاریخ خواهرانش زینب، ام محمد و میمونه دختران امام جواد (ع) به او ملحق شدند و زمانی که از دنیا رفتند در کنار حضرت معصومه (س) دختر موسی بن جعفر (ع) دفن شدند.

ارادت بزرگان و علما نسبت به امامزاده موسی مبرقع (ع)


آیت الله بهجت درباره امامزاده موسی مبرقع (ع) گفته است: هرکس به امامزاده موسی مبرقع (ع) خدمتی بکند مورد عنایت اهل بیت (ع)، امام جواد (ع) وامام زمان (ع) قرار می‌گیرد.

مرقد امامزاده موسی مبرقع در طول سالیان همواره زیارتگاه علما و دوستداران اهل‌بیت (ع) بوده است امام خمینی (ره)، آیت الله بروجردی (ره)، آیت الله بهجت (ره)، آیت الله نوری همدانی، آیت الله لطف‌الله صافی گلپایگانی و آیت الله جوادی آملی از جمله علمایی هستند که همواره بر زیارت این حرم شریف تاکید و توجه ویژه دارند.

حجت‌الاسلام محمدحسین مرالی، تولیت آستان امامزاده موسی مبرقع (ع) در این باره می‌گوید: مرحوم آیت‌الله بهجت روزهای شهادت امام جواد (ع) به زیارت این مرقد مشرف می‌شدند و چند ساعتی را در این مکان خلوت کرده و به زیارت مشغول می‌شدند.

نسل و ذریۀ امامزاده موسی مبرقع (ع)


موسی مبرقع دارای دو فرزند به نام‌های محمد و احمد بود. به فرزندان وی رضویون می‌گویند. نسل امامزاده موسی مبرقع (ع) اکنون در قم و شهرری و برخی از شهرهای دیگر حضور دارند.

علاّمه نورى طبرسى درباره احوال امام‌زاده موسی مبرقع و همچنین ذریه‏ اش، کتاب جامعى با عنوان البدر المشعشع فى احوال ذرّیّة موسى المبرقع نوشته است که شرح حال کامل او در آنجا آمده است. همچنین کتاب دیگرى به زبان فارسى با نام ترجمة موسى المبرقع تألیف شیخ محمّد کجورى طهرانى (م ۱۳۵۳ ق) نوشته که حجم آن بیش از کتاب سابق است.

حضرت امامزاده ابواحمد موسی المبرقع ابن الامام محمد التقی الجواد (ع)، سیّدی جلیل القدر و از راویان احادیث شیعه است.

امامزاده موسی مبرقع (ع) جدّ سادات برقعی، رضایی، ابن الرضایی، تقوی، نقوی و رضوی است.

اکثر تاریخ نویسان و محدثان و علمای اسلامی اتفاق نظر دارند که موسی مبرقع از کوفه به قم هجرت نموده و در همین شهر رحلت کرده و در محلّی که هم اکنون در خیابان آذر (طالقانی) محلّه چهل اختران معروف است به خاک سپرده شده است.

انتهای پیام/126
https://qomnews.ir/vdcb50b5.rhbg5piuur.html
نام شما
آدرس ايميل شما