قم نيوز : قم نیوز: همزمان با آغاز سال جدید، مدیران شهری قم دیدار نوروزی با علما و مراجع تقلید در این شهر داشتند که در این دیدارها نخبگان حوزوی توصیههایی برای رفع مشکلات و کمبودهای شهر داشتند.
به گزارش قم نیوز، در آغازین روزهای سال جدید و در تراکم و شلوغی مسافرتها به شهر قم و پیک خدمات شهری، مدیران شهری قم در کنار دیگر برنامههای خدماترسانی خود تصمیم به دیدار نوروزی با مراجع تقلید و علما در این شهر گرفتند.
سیدمرتضی سقائیاننژاد شهردار قم به همراه برخی مدیران و معاونین شهرداری با حضور در دفاتر علما و مراجع عظام تقلید در این شهر، گزارشی از خدمات شهری، روند تکمیل پروژههای عمرانی، اقدامات حوزه زیست محیطی و... ارائه کردند.
محور سخنان شهردار قم در این دیدارها بیشتر حول مسائل رفع بدهیهای شهرداری و راهاندازی موتور مدیریت شهری برای حرکت پرشتاب در سال 96 بود.
مدیران شهری همچنین حرکت برنامهمحور شهرداری در سال 96 را مورد توجه قرار دادند و برنامههای خود در این سال را تشریح کردند.
در این بین با وجود اینکه مدیریت شهری سال گذشته اقدام به تدوین برنامه پنج ساله شهری برای حرکت بر مسیر واحد کرد اما نکاتی به نظر میرسد که بهتر است از این درگاه آنها را بیان کرد؛ مسائلی که حول نیازمندیهای ویژه شهر قم، مورد توجه و تاکید مراجع عظام تقلید نیز بوده است.
*بیمهری قبل از انقلاب و غفلت پس از انقلاب
در نخستین مطلع آنچه که باید مد نظر داشت این است که قم پیش از انقلاب اسلامی به دلیل جایگاه مرجعیت و حضور علما و روحانیون، همواره مورد بغض و کینه رژیم ستمشاهی بوده و با وجود نزدیکی به پایتخت و قرارگیری در مرکز کشور توجهی به آن نشده و به همین خاطر این شهر در زمان پیروزی انقلاب اسلامی عقب ماندگیهای فراوانی در بخشهای مختلف زیرساخت و خدماتی داشته است.
به گفته تولیت آستان مقدس حضرت معصومه(س)، با وجود جایگاه قم به عنوان خاستگاه انقلاب نیز پس از پیروزی و شکل گیری نظام اسلامی، نیز این شهر مورد غفلت مسوولان قرار گرفت و آنچنان که باید در تراز جهانشهر شیعی و خاستگاه انقلاب به آن توجه نشد.
در نگاه دیگر شهر قم در سالهای اخیر دچار افزایش جمعیت بسیار زیادی شده که به تناسب این افزایش جمعیت افزایش زیرساختها و امکانات خصوصا در توسعه معابر و شوارع صورت نگرفته است که باید این مساله نیز مد نظر مسوولان شهری باشد.
همچنین آیتالله جعفر سبحانی از مراجع تقلید با بیان اینکه قبل از انقلاب شهر قم مظلومترین شهرهای کشور بوده است افزود: در دوران انقلاب اسلامی قم و تمام شهرهای دیگر مورد توجه واقع شده است.
*گردشگری زیارتی حلقه مفقوده توسعه اقتصادی قم
یکی از بزرگترین کمبودها و نیازمندیهای شهر قم را میتوان در حوزه گردشگری و تفریحی دانست؛ این شهر سالیانه میزبان بیش از 20 میلیون زائر بوده و این حجم جمعیت کافی است تا اقتصاد این شهر همچون دیگر شهرهای زیارتی و گردشگری کشور چون مشهد، اصفهان و شیراز متحول شود اما تاکنون آنچنان که باید زیرساختهای گردشگری در این شهر ایجاد نشده است؛ خصوصا نیاز به توسعه مراکز اقامتی در این شهر به شدت احساس میشود.
یکی از افرادی که این مساله را در دیدار با شهردار قم مورد تاکید قرار داد آیتالله محمد یزدی رئیس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم بود. وی با بیان اینکه یکی از شاخصهای رفاه جامعه وضعیت سفرها در کشور است، گفت: در اقداماتی که شهرداری انجام میدهد نگاه بر این باشد که تسهیلات بهتری برای مسافرین فراهم شود و زمینهای تأمین شود که مسافرینی که به قم وارد میشوند بتوانند به راحتی دو یا سه روز در این شهر اقامت با آرامش و آسایش داشته باشند.
رئیس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم الگوبرداری از خراسان رضوی در ارائه تسهیلات و خدمات اقامتی را مورد توجه قرار داد و افزود: شرایطی فراهم کنید که مردم مجبور نباشند که در چادر اقامت کنند و اینقدر فضای اقامتی وجود داشته باشد که مردم نیز قدرت انتخاب داشته باشند.
در حوزه تفریحی نیز تقریبا قم را میتوان یکی از محرومترین شهرهای کشور دانست. کمبود فضاهای تفریحی، بوستانها و فضای سبز نکتهای است که شهردار قم نیز بارها بر آن تاکید کرده است. خوشبختانه گامهایی طی یک سال اخیر در حوزه توسعه فضای سبز قم و رساندن آن به استاندارد صورت گرفته اما در این بخش و همچنین توسعه خدمات تفریحی نیاز است بیشتر فعالیت شود.
البته سقائیاننژاد شهردار در دیدار علما و مراجع تقلید خبر از آغاز عملیات اجرایی باغ پرندگان، آکواریوم شهری، تله سیژ، دریاچه مصنوعی، باغ گیاهشناسی و برخی دیگر امکانات و خدمات تفریحی در شهر قم داده است.
*کمبود فضاهای فرهنگی در خاستگاه فرهنگ انقلاب اسلامی
جدا از تمام کمبودها و مشکلاتی که در خصوص شهر قم گفته شد اما آنچه که در این شهر بیش از همه غفلت مسوولان گذشته را نشان میدهد حوزه فرهنگ است. تقریبا همه قم را به جایگاه فرهنگی، معنوی و مذهبی آن میشناسند حال آن که شاخصهای فرهنگی میگوید این شهر یکی از محرومترین شهرهای کشور از نظر زیرساختهای فرهنگی است.
مسالهای که در بسیاری از دیدارهای انجام شده علما و مراجع تقلید بر آن تاکید کردند. البته در این دیدارها نگاه ویژه به مناطق محروم قم برای اقدامات زیرساختی فرهنگی مورد تاکید قرار گرفت.
تولیت آستان مقدس حضرت معصومه(س) در این خصوص نکاتی را به شهردار قم متذکر شد. آیتالله سیدمحمد سعیدی با تاکید بر ضرورت توجه به محلات محروم و نگاه شهرداری در تقویت این رویکرد، یادآور شد: باید نگاه عمومی به شهر قم داشت؛ اگر قم در حاشیه کویر و متکی به خود بود شاید میتوانستیم این نگاه را قبول کنیم اما قم امروز شاهراه ۱۷ استان است و عمده مردم کشور از امکانات این شهر استفاده میکنند و باید تناسب در نگاه به این شهر رعایت شود.
آیتالله سعیدی با اشاره به تعبیر رهبری در مورد قم که این شهر برای کل کشور است، افزود: قم مرکز جهان تشیع و انقلاب است و ماندن در این شهر نیازمند تامین زیرساختها است.
آیتالله محمد مومن نیز نیز با بیان اینکه قم مرکز دین، اسلام جهانی و تشیع است، اظهار کرد: ما با تمام کشورهای جهان بحث مرجعیت واقعی اسلام را داریم و در حوزه فرهنگ رویکردی جدی داریم.
عضو خبرگان رهبری با تاکید بر تقویت رویکرد فرهنگی در بلوار پیامبر اعظم(ص)، تصریح کرد: در این بلوار باید نگاه به جایگاه قم و بستر ملی و بینالمللی آن داشت.
شهر قم از نظر فرهنگی نیازمند اقدامات گستردهای است. آموزشهای شهروندی در گذشته در این شهر مورد غفلت واقع شده و بسیاری از مناظر خصوصا در مرکز شهر و هسته مرکزی شهر زیبنده آن نیست که آیتالله جوادی آملی نیز به این مساله واکنش نشان داد و خواستار رفع آن شد.
این استاد برجسته حوزه علمیه، قم را شهری فرهنگی خواند و تصریح کرد: محور این شهر فرهنگی حرم مطهر حضرت معصومه(س) است و باید به ویژگیهای این شهر توجه داشت.
وی با اشاره به وضعیت فعلی محدوده حرم مطهر حضرت معصومه(س)، لزوم بهسازی و ساماندهی این محدوده را مورد توجه قرار داد و خاطرنشان کرد: مدیریت شهری قبل از اینکه اعتبار پروژهای را تامین کند نباید عملیات اجرایی آن را آغاز کند.
در کل تمام مسائلی که گفته شد برای رسیدن به شاخصهای یک شهر در تراز جهان شهر شیعی و خاستگاه انقلاب اسلامی است و علما و مراجع تقلید نیز همین دغدغه را همواره مورد تاکید قرار میدهند که مشخصا آیتالله مکارم شیرازی بار دیگر این مساله را عنوان کرد.
آیتالله ناصر مکارم شیرازی با تاکید بر اینکه همه باید برای شهر قم در کشور ویژه فعالیت کنند، اظهار کرد: شهر قم متعلق به تمام جامعه شیعیان جهان است؛ اولا مرکز تشیع و محل بارگاه حضرت معصومه(س) و مسجد مقدس جمکران است و مرکز اصلی حوزه علمیه شیعه نیز در این شهر واقع شده است.
وی با بیان اینکه نگاه شیعیان به قم متفاوت است، افزود: مسئولان ملی و استانی باید بدانند که جایگاه قم چیست و چه وظیفهای نسبت به آن دارند.
این مرجع تقلید بیان کرد: ما نمیگوییم قم شهری لوکس شود بلکه باید شهری آبرومند باشد و هر کس وارد این شهر میشود متوجه جایگاه و منزلت ویژه این شهر باشد.
در مجموع میتوان گفت به اذعان علما و مراجع عظام تقلید اقدامات گستردهای در یکسال اخیر در قم انجام شده که نیاز است در سال 96 با جامعیت و برنامهریزی بیشتری این اقدامات توسعه یابد.
آیتالله سیدهاشم حسینی بوشهری عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم در این خصوص با اشاره به گزارش اقدامات و خدمات شهرداری در شهر قم گفت: مدیران شهر قم سردار تلاش، خدمت و مجاهدت و عمران و آبادانی هستند و همیشه این نگرانی را داریم که با وجود مشکلات مالی سختی بسیاری خواهید داشت که خوشبختانه با مدیریت قوی اقدامات خوبی انجام دادید.
وی سرعت در اجرای پروژههای عمرانی را مایه دلگرمی مردم دانست و تصریح کرد: خوشبختانه اگر اینگونه رفتار شود زمانی که نیاز به کمک مردم برای توسعه خدمات شهری داریم آنها نیز دریغ نخواهند کرد.