لزوم توجه حوزههای علمیه به تدریس مباحث فقهی محیط زیست
قم نيوز : قم نیوز: رئیس هیأت امنای موسسه موضوعشناسی فقهی با بیان اینکه کشاورزی از نظر اسلام برترین کار در عرصه تولید است، گفت: کشاورز آب را آلوده نمیکند و زمین را نیز آباد و هوا را تصفیه میکند به همین علت کشاورزان نیز در گروه محیطبانان هستند.
به گزارش قم نیوز، حجتالاسلام والمسلمین محمدحسین فلاحزاده ظهر امروز در همایش تجلیل از محیطبانان نمونه کشور که در سالن همایشهای مجتمع اداری آستان مقدس حضرت معصومه(س) برگزار شد، با اشاره به اینکه آموزههای دینی قوانین مشخصی را برای حفاظت از محیط زیست تعیین کرده است، اظهار کرد: دین مبین اسلام دستورات مطلوبی را در این عرصه برای انسانها ابلاغ کرده است اما همچنان نگاه مردم نسبت به بسترهای محیط زیست مطلوب نیست.
وی با اشاره به تعریف زیست و محیط زیست از دیدگاه اسلام عنوان کرد: اسلام زندگی را منحصر به زندگی در دنیا نمیداند اما این دنیا مزرعه آخرت است چرا که کاشتههای دنیای خاکی را در روز آخرت برداشت میکنیم.
رئیس هیأت امنای موسسه موضوعشناسی فقهی خاطرنشان کرد: آسایش بشر در دنیا باید در خدمت سعادت انسان باشد؛ در قانون اساسی به تعریف محیط زیست از نظر اسلام توجه شده به همین علت قوانین مطلوبی نیز به تصویب رسیده است.
وی با تاکید بر اینکه باید در حوزههای علمیه به تدریس مباحث فقهی و علمی محیط زیست توجه شود، مطرح کرد: حفاظت از محیط زیستی که نسل کنونی و نسلهای آینده از آن استفاده میکنند موضوع مهمی است چرا که اگر فردی به امانتهای الهی خیانت کند نه فقط به خود و نسل کنونی بلکه در حق نسلهای آینده بشریت نیز ظلم کرده است.
فلاحزاده حفاظت از محیط زیست را یک رسالت عمومی خواند و گفت: مسؤولیت اصلی بر عهده سازمان حفاظت محیط زیست است اما مردم نیز در این حوزه رسالت عمومی دارند؛ دین مبین اسلام افراد جامعه را نسبت به محیط زیست حساس کرده تا بتواند احساس مسؤولیت افراد نسبت به محیط زیست را تقویت کند.
وی با اشاره به اینکه افزایش احساس مسؤولیت افراد نسبت به محیط زیست سبب ترویج فرهنگ حفاظت از محیط زیست میشود، اظهار کرد: اگر مردم باور کنند که بر اساس آموزههای دینی باید هر آنچه برای خود دوستان دارند برای دیگران نیز دوست داشته باشند، در حفاظت از محیط زیست کوشا خواهند بود.
این کارشناس مسائل دینی ادامه داد: اگر محیط زیست به معنای عام که انفال بخشی از آن است در نگاههای مردم مورد توجه قرار گیرد گاهی نیاز به دریافت مالیات هم نخواهیم داشت.
وی با بیان اینکه بر اساس آموزههای دینی زندگی سالم بر هوای پاک، آب خوشگوار و زمین بارور وابسته است، عنوان کرد: هوا، درختان، زمین و موجودات زنده از پایههای اصلی و ارکان محیط زیست هستند که باید به آنها توجه ویژه داشته باشیم.
فلاحزاده یادآور شد: آلوده کردن خاک و آب در دین مبین اسلام منع و نسبت به حفاظت از زمین نیز دستورالعملهای مشخصی در احکام فقهی مطرح شده است.
وی با تاکید بر اینکه افزایش منابع طبیعی یکی از تاکیدات مورد نظر اسلام است، اضافه کرد: بر اساس روایات مختلف باید همانند حیوانات به درختان نیز رسیدگی شود و اگر یکی از آنها را قطع میکنیم باید تعدادی دیگری را جایگزین کنیم.
رئیس هیأت امنای موسسه موضوعشناسی فقهی با بیان اینکه کشاورزی از نظر اسلام برترین کار در عرصه تولید است، گفت: کشاورز آب را آلوده نمیکند و زمین را نیز آباد و هوا را تصفیه میکند به همین علت کشاورزان نیز در گروه محیطبانان هستند، این افراد حیوانات را پرورش میدهند و تغذیه انسانها را تامین میکنند به همین علت توسعه کشاورزی باید در دستور کار همگان قرار گیرد.