قم نيوز : اطلاع شهروندان از سند و منشور "قم 1400" امر مهمی است که میطلبد به سمع و نظر عموم قمیها برسد تا مردم شهر، از این خرد جمعی مسؤولان مدیریت شهری، بهره ببرند و البته نظرات خود را نیز درباره آن منعکس کنند.
به گزارش قم نیوز عبارت "قم 1400"، مدتی است که بر زبان مسؤولان شهری قم و بهویژه مسؤولان شهرداری شنیده میشود.
تاریخچه این عبارت نشان میدهد که مدیریت شهرداری این کلانشهر، به دنبال یک برنامه ریزی نسبتا بلندمدت برای شهر است تا همه چیز، بر اساس آن نقشه و سند انجام شود.
اینگونه است که خط کش و منشور راه کلانشهر قم، با همین عبارت عجین است و البته بنا بر این است تا هر طرح و برنامه ای، با همین خط کش و منشور سنجیده شود.
اما مهمترین و یا حداقل، یکی از مهمترین حضورهای رسانهای اخیر شهردار قم در رسانه ملی، حضور او در برنامه زنده "حالا خورشید" شبکه سه سیما بود؛ آنجا که رضا رشیدپور، مجری این برنامه نسبتا موفق، از عنوان "پیشکسوتترین شهردار کشور که از دانشگاه به شهرداری آمده است"، برای دکتر سید مرتضی سقائیان نژاد، شهردار قم استفاده کرد.
تاریخ نشان میدهد که سقائیان نژاد، 15 سال ممتد و پیوسته، شهردار کلانشهرهای اصفهان و قم بوده و هست و البته ریاست دانشگاه اصفهان را نیز در کارنامه دارد؛ او که دکترایش را در رشته مهندسی برق الکترونیک گرفته و اکنون نیز روزهای شنبه، از صبح تا ظهر در دانشگاه تدریس میکند و سپس در بقیه ساعات و روزهای هفته، مدیریت شهری قم را بر دوش میکشد.
او در "حالا خورشید"، قم را أمّ القُرای جهان شیعه و البته زادگاه انقلاب اسلامی نامید و این نکته را یادآور شد که قم، تنها یک شهر متعلق به ساکنان آن نیست، بلکه یک میعادگاه بزرگ و بین المللی برای بسیاری از حق طلبان تلقی میشود که آمار 20 میلیون زائر در هر سال هم بیانگر و تأییدکننده همین نکته است.
وی در این برنامه، از برخی برنامه ریزیها برای قم سخن به میان آورد که افزایش ساعات ماندگاری زائران از هفت ساعت به 72 ساعت از آن جمله بود، امری که اگر تحقق یابد، میتواند یک تحول اقتصادی برای قم پدید آورد.
تأسیس بزرگترین پارک جنگلی کشور، راه اندازی باغ پرندگان، احداث هتلهای پنج ستاره و همچنین کاشت سالانه 500 هزار اصله درخت، نکات دیگری بود که در "حالا خورشید" از زبان سقائیان نژاد شنیده شد و البته مردم ایران و قم، این را نیز از وی شنیدند که قم باید هم برای مردم و هم برای زائران، بیش از آنچه که هست آماده شود و در این مسیر، باید زمینه را برای حضور و سرمایه گذاری سرمایه گذاران در حرم اهل بیت (ع) فراهم و آماده کرد.
و اما نیم نگاهی به دیگر سخنان سقائیان نژاد در این برنامه نشان میدهد که وی به چهار سرفصل مهم برای قم اشاره داشته است:
1 . ضرورت توجه شهرداری به هویت شهر
یکی از نکاتی که شهردار فعلی قم بر آن تأکید داشته و دارد، توجه به هویت شهر و خواستههای مردم در اداره امور شهر است.
او همواره بر این نکته تأکید داشته و دارد که شهر، یک موجود زنده است و شیوه راهبری و مدیریت این موجود زنده، باید متناسب با هویت آن باشد.
باید اذعان کرد که این نکته، نکته بسیار دقیقی است، اما برای آنکه شهروندان قمی هم این دیدگاه استراتژیک شهرداری قم را بیشتر و به وضوح ببینند لازم است تا ارائه گزارشهای دورهای، جامع و شفاف به مردم و بیان نکات و خواستههای مورد نظر شهروندان – که از مسیرهای مختلف و گوناگون به مسؤولان شهرداری میرسد – و همچنین تلاش کاربردی شهرداری برای تحقق آنها، بیش از پیش در دستور کار قرار گیرد.
2 . همراهی نیروی جوانی در کنار استفاده از تجربه پیشکسوتان در اداره شهر
دکتر سقائیان نژاد همواره بر این باور بوده و هست که برای اداره شهر، باید نیروی جوانی به کمک تجربه پیشکسوتان بیاید.
بدیهی است که تحقق عملی و عینی این نکته نیز، به یک همت عمومی و کار جمعی نیاز دارد و مردم باید این تدبیر را نیز به خوبی لمس کنند.
3 . ضرورت مدیریت یکپارچه شهری
مدیریت یکپارچه، نکته بسیار مهم دیگری است که برای اداره دقیق یک شهر، مورد نیاز است.
شکی نیست که تحقق این نکته، نیازمند همت جمعی مسؤولان و مدیریت شهر و البته همراهی مردم است؛ البته نباید از یاد بُرد که درباره کلانشهر قم و با توجه به برخی ویژگیهای منحصر به فرد این شهر در کشور، منطقه، جهان اسلام و همچنین نظام بین الملل، همت جمعی مسؤولان شهری باید با عنایت و توجه مسؤولان کشوری هم همراه شود.
4. لزوم توجه شهرداریها به مسائل اجتماعی فرهنگی
اینکه امروزه شهرداریها از یک سازمان صرفاً خدماتی، به نهادی بزرگ و مهم با ابعاد گوناگون اجتماعی، فرهنگی و سیاسی تبدیل شدهاند، نکته ای است که نباید از آن غفلت شود.
به بیان دیگر، این تنوع وظایف شهرداریهاست که آنها را به این سمت و سو سوق میدهد نهادی که به تعبیر دکتر سقائیان نژاد، حدود 400 وظیفه برای آنها شمارش شده است.
در چنین شرایطی اطلاع شهروندان از سند و منشور "قم 1400" هم، امر مهمی است که میطلبد به سمع و نظر عموم قمیها برسد تا مردم شهر، از این خِرَد جمعی مسؤولان مدیریت شهری، بهره ببرند و البته نظرات خود را نیز درباره آن منعکس کنند.
اینچنین است که شهرداریها به عنوان مهمترین یا حداقل، یکی از مهمترین نهادهای شهری، باید ضمن قرار دادن خود در اتاق شیشهای نقدِ مردمی، تکریم حقیقی مردم را هم در رأس اهداف خود ببینند و بدانند؛ چراکه شهرها، با عوارض پرداختی توسط همین مردم اداره میشوند و البته انتخاب شهرداران توسط اعضای منتخب مردم در شوراهای اسلامی هر شهر، خود، نشانه ای مهم از یک نظام مردمسالاری دینی است.
پس باید مردم را نه تنها در حرف و شعار، بلکه در عمل و کاربرد، بر صدر نشاند و البته مسئولان انتخاب شده به دست همین مردم را نیز ارج نهاد و تکریم کرد تا این دو به کمک هم بتوانند نه تنها روستاها و شهرها، بلکه تمام هویت کشور و نظام اسلامی ما را به عنوان یک کلّ واحد، اداره کنند و به توسعه و پیشرفتی که مردم و کشور لایق آن هستند؛ برسانند.