قم نيوز : شرکتهای فناور استان قم با الگوبرداری از منویات مقام معظم رهبری در توسعه اقتصاد دانش بنیان و اشاعه اقتصاد مقاومتی، میتوانند نقش کلیدی در رونق تولید ایفا کنند.
به گزارش قم نیوز تجربه حداقل ۴۰ ساله کشور نشان میدهد که ایران اسلامی با سبک سنتی و معمول نمیتواند از نابسامانی اقتصادی نجات پیدا کند و صنعت فرسوده و بیمارگونه کشور تنها با فرمول و استراتژی دانش محور و نقش و حضور راهبردی شرکتهای دانش بنیان خون تازه و حیات دوباره پیدا میکند.
گواه این ادعا حضور ۳۷۰۰ شرکت دانش بنیان است که بیش از ۷۰ درصد آنها نیز تازه بنیان هم هستند که صادرات سالانه این نوع شرکتها به مرز یک میلیارد دلار در سال میرسد.
مضاف بر اینکه در میان شرکتهای تولیدی و تجاری حاضر شرکتهای مبتنی بر اقتصاد دانش محور با کمترین آمار تعدیل نیرو توانستهاند با حداقل هزینه جاری نقش مهمی در توسعه و رونق تولید داشته و پیشتاز درآمدزایی در عرصه اقتصاد منهای نفت باشند.
رشد چشمگیر شرکتهای دانش بنیان قم
رئیس پارک علم و فناوری استان قم به عنوان یکی از اصلیترین متولیان جامعه علم و فناوری در گفتوگو با خبرنگار مهر، با اشاره به نقش کم نظیر شرکتهای فناور استان میگوید: با گذشت بیش از ۷ سال از زمان راهاندازی پارک قم، اولین فعالیت ما در حوزه تثبیت و توسعه زیرساختهای فیزیکی بوده است.
سید حسین اخوان علوی با بیان اینکه در دو سال اخیر، افزایش زیرساختهای لازم برای استقرار فناوران در پارک انجام دادهایم، بیان میکند: مجتمع مروارید را به طور کامل تحت تملک درآوردیم و پارک علم و فناوری را به این مجتمع منتقل کردیم و همچنین اراضی ۲۰ هکتاری را برای ساخت سایت اصلی پارک با نام پردیس فناوری حضرت علی اکبر (ع) تملک کردهایم که عملیات عمرانی این سایت به زودی اجرایی میشود.
فضای استقرار واحدهای فناور را از ۳ هزار و ۲۰۰ مترمربع به نزدیک ۱۲ هزار مترمربع رساندیم
وی فعالیت در حوزه توسعه فرهنگ فناوری و نوآوری را به عنوان دومین دسته فعالیتهای پارک علم و فناوری قم بیان میکند و ادامه میدهد: ما از ابتدای فعالیت پارک، در راستای ترویج و توسعه فرهنگ فناوری و نوآوری در سطح استان اقدام به برگزاری رویدادهای فناورانه متعددی کردهایم؛ برگزاری اولین رویداد استارتاپ کشور با موضوع فرهنگ فناوری، برگزاری اولین رویداد ایده پردازی در حوزه علوم و معارف اسلامی، برگزاری تورهای متعدد فناوری و نشستهای انتقال تجربه و برگزاری همایشهای هوشمندسازی از این نوع کارهای ما بوده است.
رئیس پارک علم و فناوری استان قم بیان میکند: در نتیجه این اقدامات امسال با ۷۴ شرکت دانش بنیان در جایگاه دهم پارکهای علم و فناوری کشور ایستادیم و این در حالی است که در ابتدای سال ۹۴ با ۲۰ شرکت دانش بنیان، در رده دهم قرار داشتیم.
وی با بیان اینکه جایگاه فعلی پارک علم و فناوری قم با توجه به شاخصهای جمعیتی و زیرساختی استان میتواند موفقیت قابل ملاحظهای برای پژوهشگران قم باشد، بیان میکند: فضای استقرار واحدهای فناور را افزایش دادیم و از ۳ هزار و ۲۰۰ مترمربع به نزدیک ۱۲ هزار مترمربع رساندیم.
توسعه صنعت بدون پشتوانه علمی امکان پذیر نیست
اخوان علوی به بسترسازی پارک برای تبدیل به پارک تخصصی علوم انسانی و اسلامی اشاره میکند و میگوید: این موضوع یکی از اقدامات ما در پارک علم و فناوری است که آن را اکنون تبدیل به مهمترین پارک علم و فناوری در کشور در حوزه علوم انسانی، اسلامی و فناوریهای نرم و هویتساز تا افق ۱۴۰۴ کرده است.
وی اظهار داشت: محصولات فناورانه متعددی در پارک علم و فناوری قم تولید شده که نیاز داخلی ما را از محصولات خارجی برآورده میکند.
زیرساخت فعالیت شرکتهای دانش بنیان فراهم نیست
یکی از فعالان در حوزه تولید محصولات بهداشتی و شیمیایی نیز در گفتوگو با خبرنگار مهر، با بیان اینکه الآن صنعت و تولید درگیری مسائل و مشکلات بسیاری هستند گفت: یکی از دلایل افزایش مشکلات و موانع تولید فقر علمی و عدم برخورداری از نگاه دانش محور به این مسائل است.
رضا زمانی با تأکید بر اینکه با روشهای منسوخ و غیر علمی نمیتوان رفع موانع تولید کمک کرد گفت: صنعتگران و تولیدکنندگان باید موانع و مشکلات خود را با شرکتهای دانش بنیان در میان بگذارند و از آنها برای توسعه صنعتی و اقتصادی کمک بخواهند.
به دلیل عدم درک ارزش شرکتهای دانش بنیان کمترین امکانات و تسهیلات در اختیار آنهاست
وی که در حوزه تولید محصولات بهداشتی و شیمیایی دارای ۳ مجوز دانش بنیان است با اشاره به اینکه زیرساخت فعالیت و توسعه شرکتهای دانش بنیان فراهم نیست، گفت: متأسفانه به دلیل عدم درک فعالیت و ارزش این نوع شرکتها کمترین امکانات و تسهیلات در اختیار آنهاست.
مدیر شرکت دانش بنیان شفا تجهیز سورنا با ابراز خرسندی از اجرای قوانین سخت گیرانه در پذیرش و صدور مجوز برای شرکتهای دانش بنیان ادامه داد: البته باید زمانی که یک شرکت توانست مجوز دانش بنیان بگیرد حمایتها و تسهیلات لازم در اختیار آنها قرار گیرد و آنها را در خیل مشکلات تنها نگذارند.
بروکراسی اداری مانع بزرگی شده است
یکی دیگر از شرکتهای دانش بنیان عضو پارک علم و فناوری قم که در حوزه تولید انواع تجهیزات پزشکی و ملزومات دارویی چشم پزشکی فعالیت میکند به خبرنگار مهر، گفت: رونق تولید تنها با حضور مسئولان و صنعتگران عامل و فعال و شعارگریز امکان پذیر است.
نادر نوشیروانی گفت: حداقل توانایی تولید ۵ نوع محصول دیگر را داریم و در حال حاضر به سفارش برخی از شرکتها دو نوع محصول انحصاری ژل ارتوپدی و محلول چشمی هم تولید میکنیم.
وی که تولید کننده ۱۱ نوع محصول و تجهیزات پزشکی و ملزومات دارویی چشم پزشکی است، با انتقاد از برخی موانع توسعه و رونق تولید گفت: به عنوان یک شرکت تولید کننده محصولات انحصاری و دانش بنیان توانایی افزایش تولید و اشتغالزایی را دارم اما متأسفانه بروکراسی اداری و دیوار بلند دریافت مجوز مانع بزرگی شده است.
مدیرعامل واحد فناور ابزار طب پویا با بیان اینکه تاکنون برای ۳۰ نفر اشتغال مستقیم ایجاد کرده است، گفت: متأسفانه برای طرح توسعه خط تولید ما را مکلف کردهاند که فضای خود را گسترش دهیم که با توجه به امنیت بهداشتی و حساسیت بالای خط تولید اجرای این فرایند کار بسیار سختی است.
وی با تأکید بر اینکه هرکس که دلش برای توسعه و رونق اقتصادی مملکت میتپد باید بدون کار اضافی وارد عمل شود، گفت: از همان ابتدا شیوه و روش ما این بوده است که دنبال اظهار وجود و نمایش نباشیم و بی جهت خود را وابسته و محدود به افراد و قوانین دست و پاگیر نکنیم.
تشریح موانع تولید و توسعه در شرکتهای دانش بنیان
مدیرعامل شرکت دانش بنیان ابزار طب پویا با اعلام این نکته که مشکلات و موانع تولید و صنعتگران سالهاست که معلوم و روشن است گفت: واقعیت این است که تا صنعت پا نگیرد و راه نیفتد خبری از خودکفایی، اشتغالزایی و توسعه نخواهد بود.
مهدی پیوند زنی، مدیر موسسه رصدگر عمق آسمان نیز با بیان اینکه رویکرد اقتصادی و تجاری کشور مناسب شرکتهای فناور نیست گفت: الآن در سامانه ستاد که مربوط به آگهیهای مزایده و مناقصات است بیش از ۶۰ مجوز تعریف شده است اما هیچکدام از این نوع آگهیها اهمیت و توجهی به مجوزهای فناوری شرکتهای فناور نکرده و فقط به اساسنامه شرکتها توجه دارد.
رونق تولید در عرصههای دانش بنیان رشد و توسعه اقتصادی را چندین برابر خواهد کرد
مدیر واحد فناور کیمیا پژوهان صنعت گستر قم نیز با بیان اینکه باید زمینههای صنعتی شدن شرکتهای فناور فراهم شود، گفت: فضایی که در پارک قم وجود دارد نمیتواند نیازهای کارگاهی و تولیدی برخی از شرکتها را تأمین کند و در این زمینه باید تسهیلات ویژهای را برای شرکتهای نوپا و فناور ایجاد کنند تا زمینهای کارگاهی مناسبی در شهرکهای صنعتی فراهم شود.
مهدی نجفی با اشاره به اینکه از مرحله تحقیق و توسعه ایده گذشته و قابلیت تولید محصول را دارند، گفت: رونق تولید در عرصههای دانش بنیان رشد و توسعه اقتصادی را چندین برابر خواهد کرد.
وی با تأکید بر اینکه اقتصاد نفتی کشور را به ساحل آرامش نمیرساند، گفت: اقتصاد دانش بنیان میتواند ما را در مقابل بحران آفرینی استکبار جهانی بیمه کند و رونق تولید را بر سر سفرههای مردم بیاورد.
به هر صورت با توجه به پتانسیل بالای علمی شرکتهای فناور به ویژه واحدهای فناور دانش بنیان میتوان به این شرکتها به عنوان پیشاهنگ اقتصاد منهای نفت تکیه کرد؛ علاوه بر اینکه آنها در بومی سازی محصولات خارجی با استفاده از مهندسی معکوس، کیفی سازی محصولات داخلی، جمعآوری دانش بومی و گسترش آن در سطح داخلی و بینالمللی میتوانند در تحقق رونق تولید کیفی و پایدار شاخص باشند.
انتهای پیام / 137