قم نيوز : استاد حوزه علمیه با تاکید بر اینکه روز شهادت حضرت باقر(ع) فرصتی برای مرور سیره تربیتی و توصیههای آن حضرت است گفت: امام باقر(ع) تأکید کردند در کارها و کلامتان میانهروی کرده و افراط نکنید.
به گزارش قم نیوز امام محمد باقر(ع) ملقب به باقر العلوم امام پنجم شیعیان است که حدود 19 سال امامت شیعیان را برعهده داشت.
پنجمین اختر تابناک امامت جنبشی علمی پدید آورد که در دوره امامت فرزندش امام صادق(ع) به اوج خود رسید.
از امام باقر(ع) روایات بسیاری در زمینههای فقه، توحید، سنت نبوی، قرآن، اخلاق و آداب نقل شده است، همچنین در دوره امامت ایشان تدوین دیدگاههای شیعه در رشتههای گوناگون مانند اخلاق، فقه، کلام و تفسیر آغاز شد. طبق منابع تاریخی، امام باقر(ع) هنگام واقعه کربلا خردسال بوده و در این واقعه حضور داشته است.
در دوران امام باقر(ع) افول حکومت بنی امیه آغاز شد و این موضوع فرصتی بود تا اقداماتی که در مدت 30 سال پس از شهادت امام حسین(ع) توسط امام سجاد(ع) انجام شد به نتیجه برسد و امام باقر(ع) معارف ناب دینی را در قالب احادیث فقهی و اخلاقی و سیره رسول خدا(ص) در جامعه ترویج کنند.
امام محمد باقر(ع) پس از شهادت امام سجاد(ع) پرچم امامت را به دوش گرفتند، شرایط زمانی آن دوران فرصتی برای امام(ع) ایجاد کرد تا به تربیت شاگردان بپردازند.
امام باقر (ع) حوزههای درسی ایجاد کردند و در راستای نشر مکتب اهل بیت (ع) به مناظره و مکاتبه پر داختند و به رهبران فکری زمان خویش تاکید کردند که از روش برهان و استدلال برای اثبات شیعه استفاده کنند.
امام باقر(ع) روایات جامعی برای پیش برد علم و احکام اسلام بیان کردند
آیتالله فقیهی در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در قم، با اشاره به فرارسیدن سال روز شهادت امام باقر(ع) اظهار داشت: برنامههای امام باقر(ع) در دو بُعد علمی و سیاسی بود که بُعد سیاسی هنگامیکه شدت پیدا کرد حکومت ظلم ایشان را با زهر به شهادت رساند.
وی با اشاره به لزوم حرکت در مسیر اهلبیت(ع) افزود: شهادت امام باقر(ع) برای ما درس مهمی است و باید در همه زندگی خود از اهلبیت(ع) تبعیت کنیم.
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم بیان کرد: امام باقر(ع) دارای شخصیتی علمی و سیاسی بودند که باید موردتوجه جامعه اسلامی قرار بگیرد.
وی افزود: بر اساس روایاتی که از پنجمین امام همام به دست ما رسیده است پس از امام صادق(ع) بیشترین احادیث از امام باقر(ع) است، امام باقر(ع) شکافنده علم بودند و روایات قوی برای پیش برد علم و احکام اسلام بیان کردند.
فقیهی با اشاره به اقدامات پنجمین اختر تابناک ولایت برای ترویج معارف دینی بیان کرد: امام محمدباقر(ع) ضمن بیان احکام شرعی مسائل سیاسی و موضوعاتی که برای اداره جامعه و اداره احکام اسلام مفید بود را بیان میکردند.
استاد حوزه علمیه ادامه داد: حکومت وقت هنگامیکه مشاهده کرد امام باقر(ع) در مسائل سیاسی وارد شده و مردم را علیه حکومت ظلم تحریک میکند تصمیم گرفت ایشان را شهید کنند.
آیت الله محسن غرویان با تاکید بر نشر اندیشههای امام باقر(ع) در حوزههای علمیه عنوان کرد: امام باقر(ع) در زمینه علم و دانش و نشر مکتب اهل بیت(ع) الگو بودند که حوزههای علمیه باید راه و مسیر ایشان را ادامه دهند و طلاب در زمینه تحصیل از پنجمین پیشوای شیعیان پیروی کنند.
وی تصریح کرد: نقش امام باقر(ع) در تثبیت تشیع بسیار پررنگ بود و این موضوع سبب شد تا مکتب تشیع با نام ایشان و امام صادق(ع) شناخته شود یعنی هنگامی که گفته میشود شیعه جعفری اشاره به امام صادق(ع) فرزند امام باقر(ع) است که علوم دینی را نزد پدر خویش فراگرفتند که نشان دهنده نقش علمی و فکری امام باقر(ع) در عصر خویش است.
استاد حوزه علمیه گفت: همان گونه که در تاریخ آمده امام باقر(ع) شخصیت علمی داشتند که در زمان ایشان شاگردان زیادی در رشتههای مختلف علمی پرورش یافتند، مباحث کلامی فلسفی و فکری در زمان امام محمد باقر(ع) اوج گرفت و ایشان را به عنوان باقرالعلوم یا شکافنده علوم نامیدند.
عضو هیئت علمی جامعه المصطفی با بیان این که امام باقر(ع) در اثبات مکتب تشیع نقش بسیار ویژه ای داشتند بیان کرد: اوج تفکر اهل بیت(ع) و اندیشه تشیع در زمان امام باقر(ع) شکل گرفت و کتب فقهی شیعیان سرشار از احادیث امام باقر(ع) است و بیشترین حجم روایات مورد استفاده فقهای شیعه روایاتی از امام باقر(ع) و فرزند ایشان امام صادق(ع) است.
غرویان تصریح کرد: امام صادق(ع) را مغز متفکر جهان شیعه نامیدند که این موضوع نشان دهنده این است که ایشان علوم زیادی را از امام باقر(ع) به دست آورده بودند، دوران امامت امام باقر (ع) زمان مکاتب مختلف کلامی بوده و فرق مختلف اهل سنت در آن زمان آرای مختلفی را مطرح میکردند و امام باقر(ع) به عنوان نماینده مکتب اهل بیت(ع) نظرات خویش را ارائه میدادند.
دوری از افراط درس مهم امام باقر(ع) به شیعیان است
حجتالاسلام ابوالقاسم حسنی در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در قم، با اشاره به فرارسیدن سال روز شهادت امام باقر(ع) اظهار داشت: این امام همام در نهضت کربلا حضور داشتند و چهار ساله بودند که همراه پدر طعم تلخ جنگ و اسارت را از کربلا تا کوفه و شام چشید.
استاد حوزه علمیه بابیان اینکه امام باقر(ع) در بیان ویژگی شیعیان خود فرمودند مواظب باشید که از شیعیان غلو کننده نباشید بیان کرد: امام(ع) تأکید کرد در کارها و کلامتان میانهروی کرده و افراط نکنید در ادامه در پاسخ به این پرسش که چه کسانی غلو کننده و افراطی هستند فرمودند فرد غلو کننده و افراطی درباره ما و مقام ما چیزی میگوید که خود ما قائل به آن چیزها نیستیم.
وی با تأکید بر اینکه روز شهادت حضرت باقر(ع) فرصتی برای مرور سیره تربیتی و توصیههای آن حضرت است بیان کرد: یکی از این توصیهها دستورالعملی برای فرزنددار شدن افرادی که از این نعمت محروم هستند.
انتهای پیام / 137