قم نيوز : مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب قم گفت:حدود ۷۸ درصد آب مورد نیاز مردم قم در سطح شهر و روستاها از خارج استان تامین میشود که این مساله نشاندهنده اهمیت رعایت الگوی مصرف است.
به گزارش قم نیوز علی جان صادق پور افزود: سرشاخههای دز با ظرفیت ۶ هزار متر مکعب بر ثانیه، سد ۱۵ خرداد با ظرفیت ۲ هزار متر مکعب بر ثانیه، ۱۵۷ حلقه چاه، ۱۹ چشمه و ۲۰ قنات مهمترین منابع تامین آبی قم هستند.
وی با اشاره به تاثیر ۵۰ درصدی دما در افزایش مصرف آب و کاهش منابع آبی، گفت: از ابتدای سالجاری افزایش دمای هوا تاثیرچشمگیری بر افزایش مصرف آب در استان قم گذاشتهاست.
وی افزود:افزایش ۱۲ درصدی دمای استان در مقایسه با سال گذشته و شیوع بیماری کرونا به همراه رشد ۴ درصدی تعداد کل آحاد و رشد ۲ درصدی جمعیت تحت پوشش از عوامل مهم در مصرف بالای آب در مقایسه با سال گذشته است.
به گفته وی، در افزایش مصرف آب در قم دما، جمعیت و کرونا به ترتیب ۵۰، ۳۰ و ۲۰ درصد دخیل بودند.
صادق پور، بااشاره به درصد رشد منابع آبی در سه ماه نخست سالجاری در مقایسه با مدت مشابه سال ۹۹، ابراز کرد: در این مدت تامین آب قم از سرشاخههای دز ۵.۹ درصد، قنات ۲۵ و چاه ها حدود ۱۳ درصد افزایش یافته اما تامین آب از منابع آبی سد ۱۵ خرداد ۶ درصد کاهش یافته است.
وی افزود: تامین آب از سرشاخه های دز از ۲۸ میلیون و ۸۹ هزار متر مکعب به حدود ۳۰ میلیون متر مکعب افزایش داشتهاست.
علی جان صادق پور یادآور شد: مصرف آب در این استان در مقایسه با سال گذشته با وجود کاهش بارندگی و منابع تامین آب ۱۳ درصد افزایش یافته است.
وی خاطرنشان کرد: کل آب مصرفی قم در سال گذشته ۹۷ میلیون متر مکعب بوده که پیش بینی میشود امسال این میزان به بیش از ۱۲۰ میلیون متر مکعب برسد.
مدیرعامل آبفای قم با اشاره به این که سرانه مصرف آب در استان برای هر تن در شبانه روز ۱۶۰ لیتر است که باید کاهش یابد، تاکید کرد: اگر با همین روند ادامه دهیم تا ۱۰ سال آینده در قم با مشکل جدی تامین آب مواجه خواهیم شد و این مساله لزوم اهمیت رعایت الگوی مصرف در استان را بیشازپیش برجسته میسازد.
وی ادامه داد: پیش بینی میشود حجم مصرف آب در استان قم از مرز ۹۰ میلیون و ۸۰۰ هزار متر مکعب عبور کند و رکورد تازه ای از خود برجای بگذارد.
وی خاطرنشان کرد: سال گذشته پیک مصرف در قم در بدترین شرایط به ۴۲۰ هزار متر مکعب در ثانیه رسید و امسال برآورد میشود این رقم در سالجاری از مرز ۵۹۰ هزار لیتر مکعب عبور کند.
وی با بیان چالشهای پیش روی استان در تامین منابع آبی با ادامه وضعیت موجود، تاکید کرد: کاهش دبی قنات و چشمهها،کاهش سطح منابع زیرزمینی، کاهش کیفیت چاههای آب شرب،عدم ظرفیت تصفیه خانه کنونی و مشکلات خط انتقال،عدم تخصیص مناسب شرب از منابع سطحی و تاثیر قطع برق در تولید منابع آبی چالش های کنونی و آینده قم است.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب قم، راهکار تامین کمی و کیفی آب پایدار درتابستان سالجاری را مورد توجه قرار داد و گفت: کاهش فشار در شبکه های فشار بالا،اطلاع رسانی و فرهنگ سازی به منظور صرفه جویی،افزایش برداشت از چاه های روستایی،جمع آوری انشعابات غیرمجاز،برنامه ریزی جهت کاهش استفاده از منابع آب شرب برای تامین آب فضاهای سبز شهری و مدیریت مصرف انشعابات بزرگ شهرها و روستا باید مورد اهتمام ویژه باشد.
صادق پور برنامههای قم برای مقابله با تنش آبی را یادآور شد و افزود: در این راستا، کاهش دریافت بخش های تابعه از منابع سطحی،افزایش برداشت از چاههای شهری،حفر چاه جدید، بهسازی چاه های موجود، پمپاژ مستقیم به رینگ غربی حلقه چاه،اصلاح ۱۵ کیلومتر شبکه انتقال، اصلاح و توسعه ۴۰ کیلومتر خط انتقال لایروبی ۱۲ رشته چشمه و قنات و تجیهز ۳۱ حلقه چاه نیز در این راستا انجام گرفتهاست.
وی بیان کرد: جمعیت تحت پوشش فاضلاب شهری قم ۵۴۵ هزار مشترک و جمعیت تحت پوشش روستای ۱۵۲ روستا و ۲ هزار و ۱۰۰ مشترک می باشد.
به گفته وی، جمعیت تحت پوشش تاسیسات آب در این استان یک میلیون و ۳۳۰ هزار تن است که ۵۴ هزار تن از آنها را جمعیت روستایی قم تشکیل میدهد.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب قم یادآور شد: ۳۳۸ هزار نفر تعداد کل مشترکین آب شهری و ۲۱۷ هزار تن تعداد کل آحاد فاضلاب در این استان است.
صادق تعداد کل مشترکین روستایی را ۳۶ هزار تن دانست و گفت: ۵۶۷ هزار نفر تعداد کل آحاد آب در استان قم هستند.
وی با اشاره به وضعیت تاسیسات فاضلاب قم اظهار داشت: طول شبکه جمع آوری فاضلاب در قم به هزار و ۳۰ کیلومتر رسیده است. طول خط انتقال فاضلاب نیز ۱۶ کیلومتر برآورد می شود.
وی اضافه کرد: در این استان ۵ تصفیه خانه فاضلاب به همراه یک آزمایشگاه فاضلاب فعال است.