قم نيوز : مطالعات برنامه توسعه اقتصادی و اشتغال زایی روستایی ۴۶ روستای مناطق کهک و خلجستان در استان قم و در چشم انداز افق سال ۱۴۱۰ در سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان نهایی شد.
به گزارش قم نیوز این مطالعات بر مبنای تکلیف قانونی مجلس شورای اسلامی به سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور و بر اساس برنامه ششم توسعه برای روستاهای بیش از ۲۰ خانوار در کشور انجام می گیرد تا معضلات روستاهای کشور از جمله پایین بودن شاخص های توسعه نسبت به شهرها، پایین بودن سطح درآمد و بهره وری، معضل بیکاری و همچنین مشکلات و موانع فراوان در چرخه تولید مورد بررسی دقیق تر قرار گیرد.
البته مطالعات انجام شده تصریح دارد که در گذشته و برای کاهش این معضلات، برنامه های متعددی تجربه شده است و نتایج نشان می دهد این برنامه ها به جز موارد اندک ناموفق بوده و نتوانسته اند توسعه روستاها را محقق کنند.
باید گفت شناخت علمی و تحلیل راهبردی از توسعه اقتصادی روستاها و تقویت ظرفیت ها و ایجاد ظرفیت های جدید برای روستاها، بسترسازی رفع تنگناها و نهادینه سازی مشارکت مردم و ارتقای درآمد و بهره وری روستاها در کنار تمرکززدایی از تصمیم گیری ها و تثبیت جمعیت روستایی از جمله اهداف این مطالعات عنوان شده است.
در عین حال توجه به این نکته نیز ضروری است که بسیاری از مطالعات قبلی اقتصادی و برنامه ریزی های انجام شده در روستاها، به صورت تصمیم گیری از بالا به پایین بوده، اما نظام تصمیم سازی مطالعات اخیر بر مبنای فرآیند از پایین به بالا انجام شده است.
در این مطالعات، تک تک ۴۶ روستای دو منطقه کهک و خلجستان در قم بر اساس بازدیدها و نشست های انجام شده مورد بررسی قرار گرفته و پروژه ها از دل روستا بیرون آمده تا با تعیین اعتبار و محل پیاده سازی، به مراحل تحقق خود نزدیک شود، ضمن آن که این مطالعات تنها بر اساس آمار و ارقام کتابخانه ای انجام نشده، بلکه نظرسنجی از صاحبنظران و کارشناسان دستگاه های مختلف و همچنین از اهالی روستاها نیز در دستور کار بوده و این نظرها تدوین و جمع بندی شده است.
باید توجه داشت که یکی دیگر از ویژگی های مطالعات اخیر، تقاضامحور بودن پروژه هاست، به بیان دیگر مطالعات در مراحل پنج گانه یعنی بررسی اسناد بالادستی، برگزاری جلسات توجیهی در سطح مدیران محلی و روستاییان، بازدید میدانی از تک تک روستاهای مورد مطالعه، برگزاری کارگاه های مشارکتی و تدوین طرح ها و پروژه ها و در نهایت، مقایسه تطبیقی و پالایش نظرات مختلف بر اساس قابلیت ها و تنگناهای ۴۶ روستای استان پیگیری شده است.
همچنین در مطالعات اخیر و بر اساس قابلیت هر روستای مورد مطالعه، بِرَندی تعریف شده و ایده های برتر کارآفرینی و تعریف و تعیین زنجیره ارزش و بحث های مربوط به حمایت و تأمین منابع در افق سال ۱۴۱۰ و با مشخص سازی بازارهای هدف مورد توجه بوده است.
بدیهی است ملاحظات مختلف اجرایی سازی این طرح ها و پروژه ها نیز مانند ارائه آموزش های لازم برای تحقق اهداف مشخص و لحاظ شده است، به طور مثال در این مطالعات، ایجاد ۹۴۷ شغل در ۲۸ روستای بخش خلجستان استان و تا افق ۱۴۱۰ بر اساس تعیین خوشه های کسب و کار مانند خوشه گردشگری پیش بینی شده است.
بر این اساس می توان امیدوار بود که مطالعات راهبردی و کاربردی صورت گرفته برای ۴۶ روستای استان در دو منطقه کهک و خلجستان بتواند زمینه لازم را برای بهینه سازی خوشه های کسب و کار مانند خوشه کسب و کار میوه هایی مانند انار، توت و یا انگور و یا خوشه کسب و کار گیاهان دارویی، محصولات گلخانه ای، فرش دستباف و مانند آن فراهم سازد.