قم نيوز : قم نیوز: همین چند روز پیش بود که بازهم خبری از یک آتشسوزی این بار در قم و در نزدیکی ما همه را شوکه کرد، خبر وقتی رسید که در شبکههای مجازی اعلام شد که مردم برای اطفا حریق به یاری ادارات و سازمانهای امدادی بروند.
به گزارش قم نیوز، آتشسوزی در منابع طبیعی؛ اتفاقی که در سالها و روزها اخیر بسیار شاهد آن هستیم و البته بسیار زیانبار و مخرب است، همین چند وقت پیش بود که آتشسوزی وسیع در جنگلهای ایلام به جهت سهلانگاری عامل انسانی به ۱۲۰ هکتار از جنگهای این منطقه خسارت وارد کرد، سال گذشته نیز آتشسوزی بسیار وسیع در جنگ گلستان همه را نگران کرده بود در این آتشسوزی نیز حدود ۸۰۰ هکتار از این سرمایه ملی در آتش سوخت و دل اهالی آن منطقه و تمام دوستداران محیطزیست را به درد آورد.
همین چند روز پیش بود که بازهم خبری از یک آتشسوزی این بار در قم و در نزدیکی ما همه رو شوکه کرد، خبر وقتی رسید که در شبکههای مجازی اعلام شد که مردم برای اطفا حریق به یاری ادارات و سازمانهای امدادی بروند.
پلنگ دره خصوصاً در قم به جهت شرایط اقلیمی تقریباً نامساعد و همچنین به جهت خشکسالی فراگیر در سالهای اخیر در این منطقه بهعنوان یک گنج محسوب میشود، گنجی که حالا باید یکتنه با تمام آفتهایی که به جانش افتاده است بجنگد، خشکسالی و نبود آب و شکارچیان سودجو کم بود، آتشسوزی و خاکستر شدن منابع طبیعی هم اضافه شد.
منطقه پلنگ دره با وسعتي معادل ۳۱ هزار و ۷۳۵ هكتار در جنوب غربي و پنجاه كيلومتري شهرستان قم واقعشده است . اين عرصه كوهستاني در شمال منطقه حفاظتشده ۷۰ قله استان مركزي واقعشده و چندين كيلومتر مرز مشترك با اين منطقه دارد. در ناحيه شمالي پلنگ دره ، منطقه سلفچگان ، در ناحيه شرقي آن رودخانه قمرود و در ناحيه غربي آن چند روستاي كوچك قرارگرفته است.
طبیعت صخرهای و ماهوری و همچنین وجود پرتگاهها این منطقه را مکان مناسبی برایی حیاتوحش ازجمله كل و بز کرده است و بخش اصلي منطقه كه حدود ۵ كيلومتر طول دارد به علت ویژگیهای طبيعي و وجود پوشش گياهي و چشمههای فراوان مأمن پرندگان و ساير جانوران است.
اين منطقه به علت وجود پلنگ و داشتن زیستگاههای جانوري و گياهي در آن از دیرباز به اين نام شهرت يافته است، حالا اما چیزی که امروزه محل بحث است این است که مسئولان میگویند از آخرین باری که گونه پلنگ در این منطقه یافت شده است ۱۰ سال میگذرد؛ آنهم جسد یک پلنگ ۳ ساله که به دست شکارچیان غیرقانونی توقیف و ضبطشده بود که البته بعداً به موزه تاریخ طبیعی استان قم منتقل شد. و بازهم به گفته آنان تنها در حالي میتوان از انقراض یکگونه جانوري سخن گفت كه ۶۰ سال از آخرين مشاهده وجود آن در يك منطقه بگذرد و حالا شاید بتوان گفت که کمکم وقت نگران شدن باشد.
در دهههای گذشته پلنگ دره تنها زیستگاه آهو بوده و سپس دربردارنده انواع پستانداران ازجمله پلنگ، گرگ، روباه، شغال، تشی، کل و بز، قوچ و میش، گربه وحشی، خرگوش و ... شده و بعدها به پلنگ دره مشهور شده است.
وجود ۲۳ چشمه كوچك و بزرگ ازجمله چشمه آهو، شمشك ، شانيه ، پيرسلطان و پلنگ دره به طبيعت اين منطقه لطافت و طراوت بخشيده و آب موردنیاز طبيعت سبز و باغهای اين منطقه را تأمین میکند . علاوه بر اين چشمهساران ، وجود دو رشته قنات ، روستاهاي اطراف ، مزارع ، باغات و حیاتوحش منطقه را سيراب میکند . موقعيت خاص جغرافيايي و شرايط مناسب اقليمي،موجب شده تا از منطقه پلنگ دره بهعنوان يكي از کانونها و ذخیرهگاههای گونههای مختلف گياهي ياد شود .
وضعیت عمومی آب در پلنگ دره نسبتاً خوب است و پراكندگی چشمهها به نحوی است كه در تمام طول سال آب كافی برای حیاتوحش فراهم است به همین جهات است که در شرایط اقلیمی بسیار خشک استان قم این منطقه دارای گونههای جانوری و گیاهی مختلف است. سید رحمان دانیالی مدیرکل حفاظت محیطزیست استان قم با در این زمینه با اشاره به اینکه با اشاره به اینکه تنها منطقه حفاظتشده در استان قم منطقه پلنگ دره است،گفت: وسعت این منطقه ۳۲ هزار هکتار است که دارای ۱۰ درصد گونههای گیاهی و۳۰ درصد گونههای جانوری کشور است.
شاخصترین گروههای جانوري منطقه نيز خزندگاناند كه از تنوع نسبتاً مناسبي برخوردارند ،تاكنون ۱۳ گونه خزنده در این منطقه ثبتشده است.
مدیرکل حفاظت محیطزیست استان قم با اشاره به اینکه برای آنکه مشکلات زیستمحیطی همچون گردوخاک و بحران خشکسالی بیش از این دامان ما و البته استانهای دیگر را نگیرد باید اقدامات عملی را بیاندیشم و انجام دهیم، افزود: قطعاً این مشکلات زیستمحیطی مشکلاتی را درزمینهٔ سلامت مردم و ابتلا به بیماریهای مختلف در بردارد.
آتشسوزی وقتی رخداده است که نیروهای حفاظت محیطزیست همان زمان در منطقه پلنگ دره مشغول سرشماری بودهاند، سید رحمان دانیالی با اشاره به اینکه علت آتشسوزی عامل انسانی بوده است و باد حریق را تشدید کرده است، افزود: با یاری مردم داوطلب آتش در این منطقه که ذخیرگان جانوران و نسبت به دیگر مناطق در قم بسیار پربار است را مهار کنند. اگر فرض کنیم که نیروهای محیطزیست همزمان با آتشسوزی در این منطقه حاضر نبودند، میتوان پیشبینی که کرد که چه بلای برسر تنها منطقه حفاظتشده استان قم و تنها زیستگاه جانوران و گیاهان در استان قم میآمد و تنها پشیمانی برایمان به بار میآورد که قطعاً سودی هم نداشت.
در قرن۲۱ و به فاصلهی بسیار کمی از پایتخت اتفاقی میافتد که آتش را دریکی از مهمترین مناطق زیستمحیطی یک استان با بیل و بیلچه و با امکاناتی در حد دوره پارینهسنگی مهار میکنند، اینها آفاتی است که هر ثانیه که به آن توجه نکنیم دیر است، دانیالی همچنین گفت در این آتشسوزی دو تن از کارمندان حفاظت محیطزیست دچار آسیبدیدگی شدند و به بیمارستان شهیدبهشتی منتقل شدند.
این باریکی از سرمایههای ملی ما به یاری خدا و کمی خوشاقبالی از مرگ حتمی نجات یافت، اما چند بار دیگر باید شاهد از دست رفتن منابع طبیعی همچون شلم ایران و جنگل گلستان باشیم تا یاد بگیریم که ما در برابر حفظ و نگهداری این منابع نهتنها در برابر همنسلیهای خود بلکه در برابر تمامی نسلهای پیش رو مسئولیم ، باید چند بار تجربه کنیم تا درس بگیریم که در سهلانگاری ما ممکن است به ضرر نهتنها یک ملت بلکه یک تاریخ تمام شود، چقدر باید از صداوسیما و مدارس و رسانههای فرهنگسازی شود و تا به نکات ایمنی توجه کنیم؛ چه خوب است گاهی کلاهخود را قاضی کنیم و آنوقت است که میفهمیم ما هم در کنار کسانی که همیشه متهمشان میکنیم در نابودی رؤیاها و آرزوهای خود و فرزندانمان نقش داریم.