قم نيوز : باغ پرندگان قم بالاخره به عنوان نماد پروژه های تفریحی قم در آستانه افتتاح است و پرندههای قفسی، حالا باغی برای زندگی جدید خود دارند.
به گزارش قم نیوز وارد بلوار شهید صدوقی یا همان زنبیلآباد خودمان که میشوی، چشمانداز انتهای خیابان و کوهها و تپههای روبهرو امروز تنها جداکننده منطقه زنبیل آباد از شهرک قدس نیست و میشود با اشتیاق بهطرف انتهای این بلوار قدیمی حرکت کرد.
قبلترها تنها جذابیت این منظره طبیعی فصل زمستان و زمان بارش برف و سفیدی دامنه و قله کوهها بود که به اهالی شهر کویری قم تابلویی متفاوت ارائه میداد. اما حالا به میدان مفید که میرسیم میتوانیم سمت راست خیابان شهید آوینی به سمت شهرک قدس را به انتظار دیدن یکی از بزرگترین باغ پرندگان ساختهشده در کشور توقف کنیم و چندساعتی را در این بخش از بوستان هزار هکتاری جنوب شهر قم وقت بگذرانیم.
باغی برای میزبانی از پرندگان در تمام فصول
توپوگرافی و طراحی ویژه این باغ در درهای به نام «دره باد» و به مساحت 12 هکتار و به قول سید امیر سامع معاون خدمات شهری شهرداری قم طبیعتی کوهستانی و فضایی طبیعی یکی از مهمترین ویژگیهای این باغ است.
باغی که طراحی آن میتواند برای پرندگانی که بهصورت طبیعی نیز در این منطقه زندگی میکنند جذابیتهای لازم را داشته تا این مکان را برای زیستگاه دائمی خود انتخاب کنند و حضورشان به جذابیت این باغ بیفزاید.
یکی از زیبایی این باغ طراحی آبنمای صخرهای و برکه میان باغ است، میان باغی که در همان بدو ورود به خاطر ارتفاع ورودی باغ خود را به تمامی به نمایش گذاشته و در امتداد آبشار انتهای باغ طراحیشده و زیستگاه بسیاری از پرندگان آبچر(پرندگانی که در آب زندگی میکنند) مانند اردک و غاز است و این رود جاری از آبشار تا برکه میکرو اقلیم باغ و حوالی باغ را تحت تأثیر خود قرار داده است.
پرندگان حارهای مهمان قم میشوند
عباس حلوایی زاده معاون فنی و عمرانی شهردار قم باغ پرندگان را زیستگاه مناسبی برای پرندگان حارهای میداند و سولهای دو هزار و 700 مترمربعی با بخشهایی به ارتفاع 10 تا 12 متری آن پذیرای تعدادی از 200 گونه پرندهای خواهد بود که بهزودی به این زیستگاه منتقل میشود.
همچنین سید مهدی هاشمی مسئول پروژه باغ پرندگان قم نیز چیدمان و اندازه قفسهای چیده شده در دورتادور این باغ را که درمجموع ۱۱ قفسه است را شامل ۹ قفس ۲۰ مترمربعی و یک قفس ۸۰ مترمربعی و یک قفس ۱۰۰ مترمربعی عنوان میکند که قرار است بیش از3 هزار و 800 قطعه پرنده در آن نگهداری شود.
باغ پرندگان که کلنگ ابتدایی آن برحسب دستور سید مرتضی سقاییان نژاد شهردار قم در سال 95 بر زمینخورده تاکنون بیش از 31 میلیارد تومان هزینه داشته که شامل عملیات عمرانی، ابنیه، برق، تأسیسات و قفسههای کوچک و بزرگ بوده و هزینه فضای سبز و نگهداری آن جدا از این اعتبار محاسبه میشود و البته هنگام تحویل باغ هزینه نگهداری فضای سبز و تیمار پرندگان نیز بر عهده بهرهبردار خواهد بود.
دومین باغ بزرگ پرندگان در کشور
پیام جوادیان مدیرعامل سازمان پارکها و فضای سبز شهرداری قم نقطه قوت باغ پرندگان قم را طراحی آن توسط تیم طراحی سازمان پارکها و فضای سبز شهرداری قم دانسته و از اجرای سیستم آبیاری کل باغ بهصورت آبیاری قطرهای خبر میدهد.
فضایی که در کنار نگهداری از پرندگان گلخانه گیاهان گرمسیری مانند گیاهان گوشتی و انواع کاکتوسها نیز بوده و زیبای طراحی باغ و تماشای پرندگانش را برای مهمانان آن چندین برابر خواهد کرد.
طراحی مکانی با امکاناتی شامل آلاچیق، غرفه عرضه مواد خوراکی و سرویسهای بهداشتی تا همه گروههای سنی و خانوادهها در کنار هم فرصت گذراندن زمانی دلنشین را داشته و طراحی پارکینگ در حاشیه بلوار شهید آوینی و ارائه خدمات حملونقل اتوبوسی نیز به امتیازات این باغ پرندگان افزوده است.
جاذبه گردشگری که بعد از باغ پرندگان تهران بزرگترین باغ پرندگان کشور بوده و به خاطر توپوگرافی ویژه آن باید صفت دیدنیترین باغ پرندگان کشور را به آن نسبت دهیم.
قطعهای از پازل هزار هکتاری فضای سبز جدید قم
باغ پرندگان درواقع یکی از چند جاذبه بوستان هزار هکتاری قم است، بوستانی که از تپههای روبه روی میدان مفید و حاشیه بلوار شهید آوینی با باغ پرندگان و باغموزه دفاع مقدس آغازشده و تا انتهای منطقه جمکران و حاشیه کوه دوبرادران و بلوار آیتالله بروجردی با چندین بوستان ادامه پیداکرده و در انتها به باغ گیاهشناسی ختم میشود.
البته باید اعتراف کنیم یکی از عوامل تأثیرگذار در زیبایی باغ پرندگان اجرای 500 المانی است که با متریال بتن گلاسه، فیگوراتیو طراحیشده و در باغ نصبشده است.
المانهایی که به گفته سید محمد موسوی منش مدیرعامل سازمان زیباسازی شهرداری قم 110 لانه پرنده، ۲۰۰ مترمربع دیوارنگاره و ۲۵ تابلوی راهنما بخشی از آن بوده و توانسته فضای دلنشین و زیبا را در باغ پرندگان ایجاد کند.
مدیرعامل سازمان زیباسازی شهرداری قم نصب 30 قطعه پرنده تکهدوزی شده را نیز برای تزئین فنسها ایدهای جدید میداند و ساخت تعداد زیادی مرغ آمین، ایجاد المانهای اوریگامی و ساخت بادسنجها را از دیگر زیباییهای باغ پرندگان معرفی میکند.
همچنین پنج آلاچیق، پنج پرگولا و ۵۰ نیمکت شهری که برای طراحی آن نمونههای ایرانی و خارجی زیادی موردبررسی قرارگرفته شده و این حساسیت در طراحی تابلوی ورودی که با نشان طوطی ثبتشده بیشتر بوده است.
البته باید در باغ قدم بزنیم تا بتوانیم نکاتی که در طراحی المانها بهکاررفته است را ببینیم اما یکی از نکات جالب طراحی المانها با تم پرنده است که در عرصههایی مانند سطل زباله نیز این نکته رعایت شده است.
هنر ایرانی در باغ پرندگان قم تجلی مییابد
توجه به علاقهمندی این روزهای مردم برای عکس گرفتن و به اشتراک گذاشتن لحظههای خوب یکی دیگر از موضوعاتی است که در باغ پرندگان به آن پرداختهشده و با طراحی فرمهای تعاملی و همچنین کاشیکارهایی به شکل گل و مرغ بهعنوان نماد هنر ایرانی بهصورت جورچین بهخوبی به آن پرداختهشده است.
طراحی مکانی با امکاناتی شامل آلاچیق، غرفه عرضه مواد خوراکی و سرویسهای بهداشتی تا همه گروههای سنی و خانوادهها در کنار هم فرصت گذراندن زمانی دلنشین را داشته و طراحی پارکینگ در حاشیه بلوار شهید آوینی و ارائه خدمات حملونقل اتوبوسی نیز به امتیازات این باغ پرندگان افزوده است.
مهدی اصفهانیان مقدم، مدیر منطقه چهار شهرداری قم هم معقتد است باغ پرندگان قم به یکی از جاذبه های مهم گردشگری شهری در آینده نزدیک تبدیل خواهد شد.
به گفته وی، فرایند احداث مجموعه باغ پرندگان شهر قم شامل قسمتهای مختلف از جمله طراحی سردر ورودی، رستوران، سرویسهای بهداشتی، برکه آبی و صخره، طراحی و خرید مبلمان پارکی و تابلوهای راهنمای مسیر و ... است.
باغ پرندگان توریستهای خارجی را نیز هدف گرفته است
مدیر منطقه چهار شهرداری قم با اشاره به اینکه در این پروژه تنها ایجاد تابلوهای راهنما و مبلمان پارکی ۳۰۰ میلیارد ریال هزینه داشته، ادامه داد: همچنین ساخت ۱۱ عدد قفس آهنی در ابعاد مختلف، اعتباری بالغ بر ۱۳۵ میلیارد ریال به خود اختصاص داده است.
اصفهانیان مقدم با بیان اینکه طراحی و کاشت محیط فضای سبز باغ پرندگان ۱۵ میلیارد ریال هزینه داشته، اضافه کرد: طراحی و احداث محیط گلخانهای به مساحت دو هزار متر مربع با کاشت درختان گرمسیری برای نگهداری پرندگان حارهای از دیگر اقدامات صورت گرفته در این مجموعه است.
وی افزود: در مجموعه باغ پرندگان شهر قم ۱۳ هزار و ۶۰۰ متر مربع مساحت زیر توری و مسقف با ارتفاع ۳۰ متر پیش بینی شده است.
البته باوجود افتتاح باغ پرندگان تا پایان شهریورماه به علت شیوع دوباره ویروس کرونا و ورود به پیک سوم این بیماری متأسفانه این باغ به بهرهبرداری نمیرسد و باید منتظر زمانی مناسب برای تماشای آن در حضور شهروندان باشیم.
حتماً قدم زدن در بوستانی که در درهای صخرهای طراحیشده و خاکهای نباتی جایگزین خاک منطقه شده در بین جمعیت و هیاهوی کودکان و پرندگانی که شاید برای نخستین بار از نزدیک تماشایشان میکنیم از تعریف و توصیف آن لذتبخشتر خواهد بود.
مکانی که سوله پرندگان حارهای آن با سازهای به دهانه 37 متری در بین چمنکاری و درختان چندسالهاش در چند سال آینده یکی از زیباییهای شهر قم و دعوت کننده توریستهایی از سراسر کشور خواهد بود.
طبق وعده قبلی مدیران شهری و تکمیل عملیات عمرانی این پروژه را در روزهای آینده شاهد خواهیم بود، اما بهرهبرداری از آن و در اختیار عموم قرار گرفتن باغ پرندگان منوط به تصمیم ستاد مدیریت بیماری کرونا در استان خواهد بود.