قم نيوز : قم نیوز: درگذشت هنرمند برجسته و فرهیخته شهرمان، استاد سیّد محمد حسین رحمتی موجب تأثر و تألّم هنرمندان، دانشگاهیان وهمه مردم این دیار شد.
به گزارش قم نیوز، استادی فرهیخته وهنرمندی تأثیرگذار که سال های سال در عرصه تدریس و تألیف، فعّالیت های فرهنگی و آفرینش آثار هنری، با جان و دل خدمت کرد و عمری پر برکت که یکسره با دغدغه فرهنگ و هنر این مرز و بوم گذشت و خدمات ماندگارش برگ زریّن و درخشانی بر هنر فاخر ایران اسلامی افزود، از این جهان رخت بربست. به همین منظور با یکی از هنرمندان استان و از دوستان قدیمی آن مرحوم گفت و گویی داشته که در ادامه به آن می پردازیم.
ابراهیم سلیمانی در این گفت و گو اظهار داشت: آغاز سال نو و فرارسیدن بهار، فصل رویش و سرسبزی است؛ امّا دست تقدیر، این بار سروی پرثمر ازجامعه هنری استان قم و ایران اسلامی را گرفت و زمستان و بی برگی، دربهار خزان زده ماندگار شد.
وی در ادامه به گوشه ای از زندگانی آن مرحوم اشاره کرد و ابراز داشت: سیّد محمدحسین رحمتی، سال ۱۳۳۹ در شهر مقدس قم متولّد شد و در دامن خانواده ای مذهبی و انقلابی تربیت یافت. پس ازاتمام تحصیلات ابتدایی و متوسّطه همزمان با شکل گیری انقلاب اسلامی؛ در کنار فراگیری نقاشی نزد استادحسنعلی یگانه بهمن، عکاسی را نیز تجربه کرد و صحنه های حضورمردم مؤمن و انقلابی شهر مقدس قم را در قاب نگاهش گرفت و با چشم تیزبینش لحظه های ناب "انقلاب اسلامی ۱۳۵۷" را جاودانه ساخت. این هنرمند ادامه داد: استاد رحمتی؛ در رشته زمین شناسی، در دانشگاه بیرجند به ادامه تحصیل پرداخت و پس ازپیروزی انقلاب اسلامی؛ نقاشی را نزد استاد کاتوزیان ادامه داد و به محض بازگشایی دانشگاه ها در مدت کوتاهی با تغییررشته، نقاشی را در دانشگاه هنر پی گرفت و در سال ۱۳۶۷ با مدرک کارشناسی فارغ التحصیل شد.
وی افزود: سیّد محمد حسین رحمتی، در دانشگاه هنر علاوه برکسب دانش هنری از محضر اساتید بزرگوار و به نامی همچون آقایان دکتر حسینی، دکتر آیت اللهی، دکتر هزاوه ای، مرحوم یونس فیاض ثانوی، هانیبال الخاص و ... ؛ عکاسی را با راهنمایی های استاد دکتر هادی شفائیه جدی گرفت و افزون بر مستند نگاری در عرصه های انقلاب اسلامی، عکاسی از حجله ها و مراسم تشییع و یادبود شهدای گرانقدر دفاع مقدس را مورد توجه ویژه ای قرارداد و همزمان ضمن حضور در مناطق عملیاتی و ارایه خدمات هنری؛ امت شهید پرور قم را در تشییع پیکر پاک شهیدان جنگ تحمیلی مشایعت کرد و با ثبت تصاویر ارزشمندی از این رویدادها، دومین کتاب عکس خود را با عنوان "ازمصاحبت آفتاب" رقم زد.
سلیمانی به دیگر فعالیت های آن مرحوم اشاره کرد و ابراز داشت: او با انتشار هفته نامه "قم امروز"؛ همکاری خود را در طراحی لوگوی نشریه و بخش هنری آن آغاز و فعالیت خود را در دو زمینه طراحی و صفحه آرایی(گرافیک ) و تصویر سازی کتب و نشریات استان ادامه داد که طراحی نشان شهرداری قم ازجمله کارهای ماندگار استاد است.
این هنرمند به عضویت استاد رحمتی در انجمن عکاسان انقلاب و دفاع مقدس اشاره کرد و گفت: مرکز جمع آوری آثار هنری دفاع مقدس(مجاهد) و فراهم ساختن مقدمات تدوین کتاب "قم در دفاع مقدس" از سایر همکاری های استاد است که امید می رود به زودی به زیور طبع آراسته شود.
وی احیاء و حفظ میراث فرهنگی، آثار و ابنیه تاریخی ایران وبویژه استان قم را از دغدغه های استاد عنوان کرد و افزود: آن مرحوم مکاتبات، پیگیری و تلاش وافری بر ایجاد اداره میراث فرهنگی در شهر مقدس قم داشت و خود نیز شخصا در این زمینه اقدام به عکاسی، تحقیق و پژوهش در آرایه های گچی نمود و کتابی منحصر به فرد با عنوان آرایه های گچی در آثار تاریخی قم را تألیف کرد.
سلیمانی ادامه داد: استاد رحمتی در بهمن ماه یکهزار و سیصد و شصت پنج با فرزند دانشمند معظم مرحوم حجت الاسلام والمسلمین محمدی اشتهاردی وصلت کرد. همسری با وفا، شاعره ای توانا، معلّمی دانا، خانم معصومه ملامحمدی و دو دختر هنرمند؛ یادگاران استاد رحمتی هستند که مهربانانه او را طیّ بیست وشش سال در سفر و حضر یاری و همراهی کردند.
وی به علاقه وافر مرحوم رحمتی به آموختن اشاره کرد و افزود: استاد همچنان خود را درعرصه آموختن بی نیاز نمی دید به همین خاطر با ادامه تحصیل در رشته نقاشی، سال ۱۳۷۵ ازدانشگاه تربیت مدرس، درمقطع کارشناسی ارشد فارغ التحصیل شد و درسال ۱۳۷۸ به عضویت هیئت علمی و پذیرش مسئولیت مدیر گروهی صنایع دستی دانشکده معماری و هنر دانشگاه کاشان دعوت شد و در مدت نزدیک به ۱۴ سال خدمت در سنگر دانشگاه؛ کرسی تدریس واحدهای طراحی، مبانی هنرهای تجسّمی، طرح اشیاء درتمدّن اسلامی، انسان- طبیعت- طراحی (۲) و کارگاه موزائیک در مقطع کارشناسی و واحد کارگاه کاشی در مقطع کارشناسی ارشد در این دانشگاه را نیز عهده دار شد.
این هنرمند قمی تصریح کرد: سید محمد حسین رحمتی به منظور مطالعات تخصّصی و پژوهش در هنر مدرن و آثار تمدن اسلامی موجود در موزه های پرگامون، لوور، واتیکان و... به کشورهای اروپایی از جمله آلمان، ایتالیا و فرانسه سفرکرد.
سلیمانی حاصل پژوهش و تجربه های استاد در زمینه تکنیک موزائیک را کتاب هایی با عناوین هنر موزائیک ۱۳۸۴ و دیوارنگاری موزائیک ۱۳۸۵ عنوان کرد و افزود: این دو اثر با دقت ویژه ای تدوین ومنتشر شد که امروزه تنها مرجع علاقمندان به تکنیک موزائیک در ایران اسلامی به شمار می رود.
وی در ادامه بیان کرد: آن مرحوم شاگردان زیادی در رشته های مختلف هنری بویژه مبانی هنرهای تجسّمی، طراحی، نقاشی، عکاسی، موزائیک و... در دانشگاه کاشان، آتلیه نگار، مرکز فرهنگی هنری دفترتبلیغات اسلامی، انجمن هنرهای تجسمی و سایر مراکز هنریِ دانشگاهی و حوزوی تربیت کرد.
وی تلاش های این استاد را محدود به فعّالیت در دانشگاه و تدریس ندانست و در ادامه تصریح کرد: او با تأسیس انجمن هنرهای تجسمی، نگارخانه فرهنگ، اولین آموزشگاه آزاد هنر دراستان قم؛ هنرمندان عکاس را نیز در تأسیس انجمن عکاسان قم یاری کرد و با عضویت درکمیته فرهنگ ایثار و شهادت بنیاد شهید و امورایثارگران قم؛ طرح یادمان فجر انقلاب اسلامی را با تکنیک موزائیک طراحی و در ورودی شهر( از مسیر اتوبان قم – تهران) به اجرا درآورد .
این هنرمند همچنین افزود: دراین دوره علاوه برمدیرت انجمن هنرهای تجسمی؛ اولین نشریه تخصصی هنری استان قم را با نام "هنر معاصر" منتشر کرد.
سلیمانی به فعالیت های آن مرحوم در زیباسازی شهری اشاره کرد و ابراز داشت: او همچنین با عضویت در سازمان زیبا سازی شهرداری قم، همّت و تلاشی وافر در شکل گیری کارگروه فرهنگ وهنر سازمان برای اجرای طرح های ارزشی با تکنیک های مختلف هنری را پی ریزی کرد که اجرای طرح های بوستان بلوار جمهوری اسلامی، یادمان شهدا در نوسازی مدارس قم، یادمان ویژه بنیاد علوم وحیانی، تابلوهای ورودی مجتمع بین المللی ناشران قم و جامع ترین طرح ویژه یادمان شهدا قم در جوار گلزار شهدای علی بن جعفر علیه السلام (که متأسّفانه به دلیل آماده نبودن زیر ساخت آن متوقف مانده است) از جمله اقدامات شایسته استاد است.
وی مرحوم سید محمد حسین رحمتی را در بسیاری از امور پیشگام دانست و عنوان کرد: آن مرحوم اهل سفر و جستجوگر در آثار و احوال اندیشمندان، طبیعت، مردم و اقوام مختلف ایران اسلامی بود. با علاقه شدیدی که به خانواده خود داشت؛ با اندک فرصت پیش آمده، بار سفر بسته، راهی نقاط مختلف ایران اسلامی می شد تا علاوه بر سیر و سیاحت در آثار و احوال هموطنان خود، طراحی در فضای باز را تجربه کند که حاصل این سفرها نیز کتابی است با عنوان "طراحی در فضای باز" که در دوران سخت بیماری آن را تدوین و منتشر کرد.
این هنرمند قمی از حضور آن مرحوم در دوسالانه های عکاسی، نقاشی، سفال گفت و افزود: در اولین دوسالانه نقاشی ایران (سال۱۳۷۰- موزه هنرهای معاصر ایران) برگزیده شد و در مدت سه دهه فعالیت هنری خود افزون بر برپایی ۷ نمایشگاه انفرادی و ۱۷ نمایشگاه جمعی طراحی، نقاشی، عکاسی؛ شش کتاب تخصّصی هنری و صدها اثر ارزشمند در قالب مجموعه عکس، طراحی، نقاشی و تابلوهای موزائیک از خود به یادگار گذاشت.
سلیمانی همچنین به علاقه استاد رحمتی به کار گِل اشاره کرد و ابراز داشت: وی تجربه های جدیدی را در تلفیق نقاشی با سطوح سفالی به ثمر رساند که سه نمونه ازآن ها در نهمین دوسالانه ملی سفال معاصر به نمایش درآمده و درکاتالوگ آن به چاپ رسید و با ارایه مقاله در بخش پژوهشی نهمین دوسالانه سفال وسرامیک ایران(سال۱۳۸۸) برگزیده شد.
این هنرمند، تابلوهای موزائیکی ورودی شهر قم، مجتمع ناشران و بنیاد علوم وحیانی وابسته به آیت الله العظمی جوادی آملی و کتاب های مصوّر عکس، طراحی و پژوهش های آن مرحوم را جزء تاریخ پرفراز ایران اسلامی و ام القرای جهان اسلام دانست.
وی در ادامه تصریح کرد: استاد به دلیل دقت و انگیزه جدّی اش در انتشار آثار ارزشمند؛ شخصا اقدام به اخذ مجوز نشر کرده و مدیریت انتشارات کیمیا نگار را برعهده گرفت و طی سال های ۸۴ تا ۹۱، علاوه برخدمات ارزشمند دراین حوزه؛ شش اثر گرانسنگ از آثار خود را نیز منتشر کرد.
سلیمانی به حسن خلق مرحوم رحمتی اشاره کرد و افزود: این هنرمند فرهیخته بواسطه اخلاق حسنه ی خود، دوستان بسیار زیادی داشت بگونه ای که در سفرهای گروهی به هر شهر و دیار که عزیمت می کرد؛ یاران آشنای استاد به استقبال گروه می آمدند و او میهمان همه ایرانیان بود. وی تاکید کرد:مرحوم استاد رحمتی ستاره ی پرفروغی بود که روشنایی اش رحمتی بود برمحفل دوستان، همراهان و جامعه هنری.
این هنرمند قمی ضمن تقدیر و تشکر از مسئولان و کسانی که در برگزاری مراسم تشییع، خاک سپاری و ترحیم آن استاد فرهیخته همکاری داشتند، اظهار داشت: اینجانب به عنوان عضو کوچکی از جامعه هنری استان قم؛ ضمن عرض تسلیت به بازماندگان محترم به ویژه خانواده گرانقدر آن عزیز، برخود لازم می دانم از ریاست محترم مجلس شورای اسلامی جناب آقای دکتر علی لاریجانی؛ استاندار محترم قم، معاون سیاسی امنیتی استانداری، ریاست گروه مشاورین عالی استانداری که علاوه بر پیام تسلیت؛ با همکاری های بی دریغ خود مقدمات مراسم خاک سپاری را در بهترین مکان گلزار شهدای علی بن جعفر علیه السلام، فراهم نمودند و نیز از شهردار محترم قم، مدیران و کارکنان محترم اداره کل فرهنگ وارشاد اسلامی، اوقاف، بنیاد شهید و امور ایثارگران، حوزه هنری، مرکزفرهنگی هنری دفترتبلیغات اسلامی، دانشگاه کاشان، پژوهشکده فرهنگ، هنر ومعماری جهاد دانشگاهی، سازمان زیباسازی، انجمن های هنرهای تجسمی، عکاسان، خوشنویسان، نمایش، شعر و قصّه، سرودها و آهنگ های انقلابی، عکاسان انقلاب و دفاع مقدس، سازمان صدا و سیما (مرکز قم) که در برگزاری مراسم تشییع، خاک سپاری و ترحیم؛ مساعدت و همراهی فرمودند صمیمانه سپاسگزاری نمایم و تشکر ویژه خود را از جناب آقای وحید فرجی به پاس مساعدت های بی دریغ و بسزایی که در تمامی مراحل داشتند اعلام نمایم.
وی در ادامه گفت: همچنین مراتب تقدیر و تشکرخود را از مدیریت محترم آموزش وپرورش ناحیه سه، مدیریت محترم شرکت تعاونی ناشران قم، سازمان پدافند غیر عامل بویژه سردار جلالی، معاونت اجرایی مسجد مقدس جمکران جناب آقای نیکان قمی، مدیریت بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش های دفاع مقدس و همه اساتید پیشکسوت هنری استان قم، هنرمندان رشته های مختلف، آقای گل محمدی، مردم فهیم شهر مقدس قم که دراین امر، خانواده محترم ایشان و جامعه هنرمندان استان قم را یاری و دلداری دادند ابراز دارم.
ابراهیم سلیمانی در این مصاحبه با شعری از مرحوم قیصر امین پور به سخنان خود پایان داد: افتاد / آنسان که برگ / آن اتفاق زرد / می افتد افتاد / آنسان که مرگ / آن اتفاق سرد / می افتد امّا / او سبز بود و گرم که / افتاد مرحوم استاد رحمتی در شامگاه هفتم فروردین، پس از یک دوره طولانی تحمل درد و رنج بیماری؛ غروب کرد تا طلوعی دوباره را در دیار ابدی آغازکند.
استاد رحمتی، به پاس خدمات ارزشمندش به جامعه ی انقلابی و بویژه خانواده معظم شهدا؛ با حضور مدیران و مسئولین؛ دوستان، شاگردان، اقوام، همشهریان و جمع کثیری از هنرمندان استان؛ از مسجد مقدس امام حسن عسگری علیه السلام تشییع و پس از طواف مضجع شریف حضرت فاطمه معصومه سلام الله علیها؛ درجوار شهدای دفاع مقدس درگلزار شهدای علی بن جعفر علیه السلام آرمید تا در ایّام فاطمیّه، میهمان کرامت جدّه بزرگوارش حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها شود. ( روحش شاد و یادش گرامی )