قم نيوز : قم نیوز: همزمان با آغاز برداشت زیتون در استان قم کارگاه آموزشی یک روزهای جهت آشنایی تولیدکنندگان زیتون استان در قم برگزار شد.
به گزارش قمنیوز، همزمان با برداشت زیتون در استان قم کارگاه آموزشی یک روزهای امروز چهارشنبه جهت آشنایی تولیدکنندگان زیتون استان در مجتمع کشت وصنعت فدک سراج با حضور مشاور استاندار، رئیس سازمان جهاد کشاورزی و دیگر مسئولان استان، زیتون کاران قمی و جمعی از اصحاب رسانه برگزار شد.
در این جلسه آموزشی احمد بلند نظر، مالک مجتمع کشت و صنعت فدک سراج با اشاره به خصوصیات و ویژگیهای درخت زیتون بیان کرد: زیتون گیاهی حساس و شکننده است که اگر رسیدگی مناسب و به موقعی به آن نشود دچار آسیب شده و با کمبود و یا قطع محصول موجه میشود.
وی در ادامه افزود: این محصول کشاورزی با رسیدگی و نظارت مناسب کشاورز و در صورت وجود شرایط لازم بعد از پنج سال به بار می نشیند که در راستای بهره وری خوب باید به سه نکته توجه داشت که شامل مطالعات و تحقیقات، کاشت و داشت می باشد.
این کشاورز نمونه قمی تصریح کرد: شاید بتوان گفت زیتون تنها محصول کشاورزی است که در صورت کمبود آب خشک نمیشود ولی با این شرایط سخت محصول مرغوبی بار نمینشیند و باید توجه و رسیدگی شود و در کنار مطالعه و تحقیق و رسیدگی شرایط مناسب را برای رشد فرآهم کرد.
تولید 120 نوع زیتون در قم
بلندنظر با اشاره به فعالیت مزرعه زیتون خود گفت: این مزرعه 120 هکتار سطح زیر کشت دارد که شامل 100 هکتار زیتون و مابقی پسته و انار و دیگر گیاهان و سبزیجات میباشد که این مزرعه دارای 120 نوع زیتون میباشد.
وی با اشاره به عدم علم و آگاهی کشاورزان گفت: مشکل کار کشاورزان اینست که به دانستههای محققین اکتفا میکنند و خود به آزمایش و مطالعه نمیپردازند و علت اساسی عدم موفقیت این قشر در کار باغداری و مزارع اینست که نمیدانند و نمیپرسند.
این زیتون کار استان قم بیان کرد: تا چند سال گذشته برداشت محصول به شکل دستی انجام میشد ولی طی چند سال اخیر با استفاده از ابزارآلات ماشینی در برخی مزارع و استانها این برداشت شکل میگیرد.
بلندنظر درخصوص رنگ زیتونها خاطرنشان کرد: زیتون در مسیر رشد دارای روند تکاملی رنگی است که ابتدا به رنگ سبز، بعد زرد، سپس بنفش و نهایتا به رنگ سیاه در میآید که بهترین زیتون برای کنسرو، زیتون زرد رنگ و بهترین زیتون جهت تولید روغن، رنگ بنفش است که ملاک عمومیت کار میوه درخت است.
زیتون گیاهی حساس است
وی در خصوص کاشت زیتون اظهار کرد: زمان کاشت درخت زیتون باید به نکاتی توجه کرد که مهم ترین نکته میزان تلقیح یک نوع زیتون است مثلا در مجتمع مذکور در میان هر 10 درختچه نوع ماری یک درختچه بلیدی کاشته شده تا با نقش پخش کننده داشته و دیگر بوتهها و درختان را تلقیح و بارور میکند؛ بهترین نوع ایرانی برای گرده افشانی ماری و بهترین نوع سوری بلیدی است.
مسئول مجتمع کشت و صنعت فدک سراج اضافه کرد: درصد خود تلقیحی زیتون بیشتر از دیگر منابع و شرایط است و نسبت آن 80 درصد است که 20 درصد مابقی نیازمند گرده افشانی دیگر گیاهان است.
بلندنظر با اشاره به میزان آب رسانی بیان کرد: زمان آبیاری باید منظم و دائمی باشد چراکه زیتون گیاهی حساس است شاید در اثر کم آبی خشک نشود ولی زمان برداشت محصولی نخواهد داد لذا آبیاری منظم و دائمی بسیار کلیدی است و بهتر است از شیوههایی چون آبیاری قطرهای نیز در کنار آبیاری سنتی استفاده کرد تا مزرعه و محصولات به طور یکسات و منظم سیرآب شده و رشد مناسبی کنند.
وی افزود: آبیاری در زمان گل آذین زیتون باید زیاد باشد و محصول سیراب شود ولی در زمان گل دهی میزان آبرسانی کاهش یابد و در مرحله بهره وری دوباره میزان آبیاری را افزایش داد.
مسئول مجتمع کشت و صنعت فدک سراج با اشاره به میزان مقاوت این گیاه در مقابل شرایط جوی گفت: باید به سه فاکتور سرما یعنی شدت سرما، مدت و سرعت سرما توجه داشت چرا که زیتون در دمای منفی هفت درجه مقاومت میکند ولی هرچه دما کاهش یابد موجب خشکی و سرمازدگی درختان میشود.
پیش بینی تولید 200 تن زیتون در قم
مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان قم نیز در حاشیه این مراسم در گفتگو با خبرنگار مهر عنوان کرد: این کارگاه در راستای شناخت زیتون کاران استان در زمان کاشت، داشت و برداشت تشکیل شده است.
مسلم ابراهیمی اظهار داشت: در استان قم 50 زیتون کار وجود دارد که در مجموع 800 هکتار از اراضی کشاورزی استان سطح زیرکشت این محصول را دربر میگیرد.
وی تصریح کرد: از این میزان اراضی زیر کشت 150 هکتار در حال باردهی است و مابقی در مرحله ابتدایی و نونهالی است.
مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی قم، با اشاره به آفات و سم پاشی باغات زیتون استان گفت: با توجه به دمای بالای استان خوشبختانه مزارع و باغات زیتون دارای آفات نشده و از هیچگونه سمی برای نگهداری آنها استفاده نمیشود.
وی افزود: در مجموع 120 رقم زیتون در استان کشت میشود که مجتمع کشت و صنعت فدک سراج کلکسیونی از تمامی ارقام کشت شده استان است.
ابراهیمی افزود: بیشترین ارقام قابل کشت استان شامل زیتون زرد، روغنی، مانزانیلا، ماری، کنسروالیا و بلیدی میباشد که با توجه به ارتقای فرهنگ مصرف زیتون در استان و جامعه ایرانی با استقبال بالایی از تولید و عرضه این محصول در بازار مواجه شدهایم.
وی بیان کرد: تولیدات زیتون طی سال گذشته درمجموع 38 تن بوده که به استانهای همجوار همچون تهران و مرکزی، دیگر استانهایی چون شیراز، اصفهان و... صادر میشود و برای سال جاری بالغ بر 200 تن پیش بینی شده است.