قم نيوز : قم نیوز: همه ساله بازار سیاه اسکناس نو در آستانه عید غدیر در شهر مقدس قم تکرار میشود و سودهای کلانی به جیب دلالان میرود اما مسئولان استان بیتفاوت از کنار آن عبور میکنند.
به گزارش قم نیوز، این روزها بازارگردی سادات برای پذیرایی از مهمانان ارزشمندترین و والاترین عید شیعیان رواج پیدا کرده و سادات برای اینکه تبرکی به مهمانان بدهند به دنبال تهیه اسکناسهای نو هستند.
در این روزهای زیبا سادات برای دریافت اسکناسها نو به بانکها مراجعه میکنند اما با پاسخ منفی متصدیان گیشههای بانک مواجه میشوند و در واقع ضعف در برنامهریزی بانکها برای توزیع اسکناس نو در بین سادات باعث شد دلالان در آستانه فرارسیدن عید غدیر از این فرصت سوءاستفاده کرده و اسکناسهای نو را با قیمتهای بسیار بیشتر به سادات بفروشند، به گونهای که مردم قم مجبورند ۵ هزار تومان وجه رایج کشور را به خاطر اینکه از اسکناسهای ۵۰ تومانی نو تهیه شده، ۱۸ هزار تومان خریداری کنند.
بازار دلالی از روزهای قبل در قم رواج داشته اما یک روز قبل از عید غدیر خم خرید و فروش اسکناس نو در این شهر رونق زیادی دارد و یک بسته ۱۰۰ تایی اسکناس ۱۰۰ تومانی (۱۰ هزار تومان) نو ۲۵ هزار تومان به فروش میرسد.
همچنین یک بسته اسکناس ۲۰۰ تومانی (۲۰ هزار تومان) مبلغ ۳۳ هزار و ۵۰۰ تومان و یک بسته اسکناس ۵۰۰ تومانی (۵۰ هزار تومان) مبلغ پنج هزار تومان در بازار سیاه قم معامله میشود.
اسکناس هزار تومانی نو هم هزار و ۳۵۰ تومان به فروش میرسد، یعنی دلالان به ازای ۱۰۰ قطعه اسکناس هزار تومانی نو ۳۵ هزار تومان سود میگیرند.
قیمت سکه ۲۵ تومانی ۱۵۰ تومان برخی از این افراد با در نظر گرفتن تنوع سلائق سادات اقدام به تهیه سکههای پرس شده و عرضه آنها به قیمت بالا میکنند.
در بازار غیررسمی قم سادات مجبورند به ازای یک قطعه سکه ۲۵ تومانی مبلغ ۱۵۰ تومان و به ازای سکههای ۵۰ تومانی مبلغ ۲۰۰ تومان پرداخت کنند.
همچنین سکه ۱۰۰ تومانی پرس شده در این بازار ۳۵۰ تومان به فروش میرسد.
پاتوق دلالان اسکناس زیرزمین پاساژ قدس در قم به پاتوقی برای فروش اسکناس نو تبدیل شده و تعدادی از متصدیان واحدهای صنفی در این پاساژ فعالیتهای صنفی خود را تعطیل کرده و فقط به دنبال خرید و فروش اسکناس و سکه نو هستند.
تعدادی از این فروشندهها برای بازارگرمی و جلب مشتری بیشتر بر روی سر در مغازههای خود بنرهای رنگارنگی نصب کردند و بعضیها که سابقه بیشتری در این کار دارند با حداقل تبلیغات مشتریهای زیادی جذب میکنند.
استقبال سادات برای خرید این اسکناسها به گونهای است که راهرو باریک زیرزمین پاساژ مملو از جمعیت است و مردم در برخی از مغازههای این پاساژ صف میایستند.
سودجویی از نیاز سادات خانمی که در حال خرید اسکناس نو بود اظهار داشت: همه مسئولان میدانند که در این ایام سادات به دنبال تهیه هدیه تبرکی هستند و بیشتر مردم اسکناس نو را ترجیح میدهند، بنابراین بانکها باید برنامهریزی کنند که مردم در این ایام با مشکل کمبود اسکناس نو مواجه نشوند.
سیده فاطمه هاشمی ادامه داد: ما چارهای جز خرید اسکناسهای نو نداریم ولی متاسفانه برخی افراد از نیاز سادات سودجویی کرده و اسکناسهای نو را با قیمتهای بالا به مردم میفروشند.
نفوذ دلالها در صرافی و بانک یکی از دلالهای پاساژ قدس قم که از ذکر نامش خودداری کرد در گفتگو با خبرنگار مهر در مورد چگونگی تهیه این اسکناسها گفت: من این اسکناسها را از دلالهای بزرگ گرفتم و فکر میکنم آنها هم با توجه به نفوذی که در صرافیها و بانکها دارند این اسکناسها را تهیه میکنند.
وی ادامه داد: هر اسکناس هزار تومانی را هزار و ۲۰۰ تومان خریداری میکنم و هزار و ۳۵۰ تومان میفروشم.
این دلال گفت: مردم مجبورند اسکناس نو تهیه کنند و اگر ما قیمت اسکناسها را دو برابر اعلام کنیم باز هم آنها خریداری میکنند.
وی با اشاره به کمیابشدن اسکناس نو در روز قبل از عید غدیر گفت: مطمئنا اسکناسها نو در روز قبل از عید کمیاب میشود و قیمتها بالاتر میرود.
اشکال شرعی در خرید و فروش اسکناس برای بررسی شرعی خرید و فروش اسکناس نو در دفاتر مراجع تقلید حاکی از این است که بسیاری از مراجع تقلید این کار را دارای اشکال شرعی دانستند و حتی برخی از مراجع تقلید با درنظرگرفتن پیامدهای رواج این معضل، خرید و فروش اسکناس نو را حرام میدانند.
به گفته مسئول دفتر یکی از مراجع تقلید در قم، کار مراجع تقلید بیان احکام شرعی و آگاه کردن مردم از این مسائل است و اگر قرار است کار دیگری صورت گیرد دستگاهها و نهادی دیگر مسئولیت دارند.
حال این سئوال مطرح میشود که چرا با وجود اشکال شرعی در خرید و فروش اسکناس نو، مسئولان استان به راحتی از کنار آن عبور میکنند؟