شنبه ۳۰ آذر ۱۳۹۲ ساعت ۱۰:۵۵
کد مطلب : 17704
گزارشی از سرگردانی مردم در محله چهل اختران

مزار چهل ستاره در غربت/ چله افتادن به طرح ساماندهی چهل‌اختران قم

قم نيوز : قم نیوز: چهل اختران یعنی چهل ستاره، اما چله افتادن و طولانی شدن طرح ساماندهی منطقه چهل اختران، شهروندان این ناحیه را کلافه و سرگردان کرده است.
مزار چهل ستاره در غربت/ چله افتادن به طرح ساماندهی چهل‌اختران قم
به گزارش قم نیوز، صبح سرد پاییز است و پنجره‌ها باز. نور سبزی فضا را پر کرده و با نور آبی بیرون مخلوط می‌شود. بقعه امام زاده موسی مبرقع همانقدر که ساده است، اعجاب انگیز هم هست. اینجا به اندازه یک کهکشان آرامش را می‌توان تجربه کرد. کهکشان‌نشینان حرم یوسف آل رضا(ع) همه هم قمی یا از اهالی آذر نیستند. خیلی‌هاشان خارجی‌اند و بیشتر عرب‌زبان.
 
یکی از آنها که جوان و کنجکاو به نظر می‌رسید، چادرش را که زیر باران خیس و گلی شده بود را جمع کرد و روی سنگ‌های سفید حاشیه ضریح یک دور چرخید تا خادم را که گردگیر سبز رنگ به دست گرفته و روی صندلی چوبی نشسته بود را پیدا کند. خادم عربی نمی‌دانست. زن سعی کرد با زبان اشاره مقصودش را برساند.
 
تلاش هر 2 برای فهمیدن یکدیگر بی نتیجه ماند و خادم هم ناچار دنبال کسی فرستاد که کمی عربی بداند. از گلی شدن چادرش گله داشت. می‌خواست جایی پیدا کند تا پایین عبای عربی‌اش را بشورد.
 
رسیدن به حرم یوسف آل امام رضا(ع) روزهای بارانی بدون گلی شدن قابل تصور نیست. محوطه سنگفرش نشده، کوچه‌های اطراف شرایط خوبی ندارند و ورودی همیشه گلی است.
 
عبور از ورودی یکی از این کوچه‌هایی که به خیابان آذر باز می‌شوند، شبیه عبور از تونل زمان است. کوچه‌های تنگ و باریک، خانه‌های کاهگلی، بناهای آجری یادگار دوران صفویه، درهای کوچک چوبی که کتیبه‌ای سردرشان نقش بسته و... اینجا آینه‌ای از زندگی مردم در گذشته است. راهی برای باز یافتن هویتی که در میان تمایلات غرب گرایانه در حال گم شدن است.
 
ساختمان زیبا و گنبد 700 ساله فرزند بلافصل امام جواد(ع) به تمام این نشانه‌های هویت مردم قم رنگ و بوی زیباتری بخشیده است. در گذشته کوچه بسیار باریکی که یک تابلوی کوچک سبز رنگ برای هدایت زائران نصب شده بود، مردم را به فضای امام‌زاده می‌رساند اما الآن سردر کوچه هم پهن‌تر شده و هم زیباتر.
 
مسیر اما هنوز در خور این امام‌زاده نیست. محوطه خود امام‌زاده هم از سنگ قبرها پوشیده شده و امکانات مناسبی به ویژه برای زائران خارجی ندارد.
 
با اینکه امام‌زاده موسی مبرقع و 40 همراه او همیشه میزبان دوستان اهل بیت(ع) از سراسر جهان است و با وجود اهمیت بافت تاریخی اطراف این مکان مقدس و وجود چند امام‌زاده دیگر در نزدیکی آن، شرایط این خانه اهل بیت(ع) شایسته میزبانی زائرانش نیست.
 
همین موضوع موجب شد تا طرحی برای ساماندهی اطراف این منطقه در شهرداری منطقه یک در دستور کار قرار بگیرد. طرحی در مساحت 43 هزار متر مربع برای ساماندهی محله امامزاده موسی مبرقع، چهل اختران و امام زاده سید سر بخش.
 
آنطور که اکبر قلیچ، شهردار منطقه یک می‌گوید تا به حال 93 مورد تملک در این محدوده انجام شده که 11 هزار متر مربع را شامل می‌شود و برای آن بیش از 10 میلیارد تومان هزینه شده است. در مجموع اجرای کامل این طرح به 207 مورد تملک نیاز دارد.
 
بلاتکلیفی مردم
 
محمود حیدری که در یکی از خانه‌های مسیر این طرح زندگی می‌کند، از بلاتکلیفی که برنامه‌های شهرداری برای او به وجود آورده گله دارد.
 
او به خبرنگار مهر می‌گوید سرعت پایین شهرداری در تملک خانه‌ها موجب سرگردانی ساکنان شده است طوری که میان تملک 2 خانه نزدیک به هم یک سال فاصله افتاده و در این میان مردم نمی‌دانند تا کی باید خود را برای رفتن به خانه دیگر آماده کنند. برخی هم به دلیل نزدیک بودن این منطقه به 44 امام‌زاده و وجود املاک خانوادگی دوست ندارد از این خانه‌های خشت و گلی به جای دیگری بروند.
 
به هر حال طرح اجرای طرح چهل اختران برای ساماندهی به وضعیت این امام‌زاده‌ها و پذیرایی بهتر از زائران ضروری است.
 
قلیچ می‌گوید شهرداری منطقه یک به دلیل اجرای طرح‌هایی مانند ساماندهی چهل اختران و بلوار شهید روحانی بیشترین حجم تملک را به خود اختصاص داده و همین موضوع موجب زمان‌بر شدن روند تملکات شده است.
 
وی با اشاره به اینکه تمرکز شهرداری در حال حاضر بیشتر بر روی طرح بلوار شهید روحانی است، گفت: ما از مردمی که به علت کندی اجرای این طرح‌ها دچار آسیب شده‌اند، عذرخواهی می‌کنیم اما اگر اعتبارات به موقع رسیده و مردم در این امر با ما همکاری داشته‌ باشند، این طرح‌ها در زمان مقرر به پایان می‌رسد.
 
بدقولی دیگر ارگان‌ها
 
از ابتدا قرار بود استانداری، شهرداری و اداره‌کل مسکن و شهرسازی در اجرای این طرح سهیم باشند اما شهردار منطقه یک می‌گوید تاکنون شهرداری منطقه و سازمان عمران معصومیه یکه‌تاز اجرای این طرح بوده‌اند.
 
با این حال گویا خبرهای خوش در راه است. چندی پیش رئیس شورای اسلامی شهر قم در جلسه علنی شورای شهر از توافق با معاون وزیر مسکن و شهرسازی برای سرعت دادن به اجرای این طرح خبر داد.
 
حجت‌الاسلام سید محمد آتش‌زر با اشاره به اینکه این طرح از مصوبات سفر مقام معظم رهبری به قم است، اظهار کرد: اکنون برای تکمیل طرح به 30 میلیارد تومان اعتبار نیاز داریم که بر اساس توافقات انجام شده، این مبلغ توسط استانداری، اداره‌کل راه و شهرسازی استان و شهرداری تأمین خواهد شد.

انتهای پیام/125
https://qomnews.ir/vdci5yaz.t1ayu2bcct.html
نام شما
آدرس ايميل شما