چهارشنبه ۲۴ ارديبهشت ۱۳۹۳ ساعت ۰۸:۳۳
کد مطلب : 23196

نکاتی که باید تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای ایران بداند

قم نيوز : قم نیوز: قائم مقام موسسه امام خمینی گفت: مذاکره‌کنندگان ایرانی بدانند لحظه‌ای غفلت در مذاکرات باعث از دست دادن پشتوانه مردمی می‌شود.
نکاتی که باید تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای ایران بداند
به گزارش قم نیوز، ۶ ماه از توافق اولیه هسته‌ای ایران و گروه ۱+۵ می‌گذرد و تقریباً از چهار ماه پیش به صورت رسمی اجرایی شده است؛ اینکه طرف غربی تا چه اندازه به این توافقات پایبند بوده باید در بحثی مفصل به آن پرداخته شود اما امروز دور جدید مذاکرات هسته‌ای آغاز می‌شود که در آن پیش‌نویس توافقنامه جامع نهایی نوشته و مورد امضای ۲ طرف قرار خواهد گرفت.

این مذاکرات با شام کاری محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران و کاترین اشتون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا شروع و تا عصر جمعه ادامه خواهد داشت. سرپرستی هیئت آمریکایی را نیز وندی شرمن از معاونان وزارت خارجه این کشور بر عهده دارد.

نکته‌ای که حساسیت این دور از مذاکرات را بیش از پیش می کند نهایی بودن توافقات است؛ اینکه هرگونه اشتباه کوچکی از سوی تیم‌های مذاکره‌کننده ممکن است تبعات سنگینی برای آن کشورها نه تنها در عرصه داخلی بلکه در عرصه بین‌الملل داشته باشد بر اهمیت این مذاکرات می‌افزاید.

اما اینکه رفتار تیم مذاکره‌کننده جمهوری اسلامی ایران چگونه باشد که علاوه بر جبران ضعف‌های مذاکرات گذشته دستاوردهای پیروزمندانه و در عین حال مقتدرانه‌ای داشته باشد محور گفت‌وگوی خبرنگار فارس با آیت‌الله محمود رجبی قائم مقام موسسه امام خمینی و عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم است که در ادامه می‌خوانید...

فارس: امروز دور جدید مذاکرات هسته‌ای آغاز می‌شود و با توجه به عملکرد تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای ایران در دور گذشته، خط مشی سیاسی آن‌ها در دور جدید باید چگونه باشد؟

رجبی: درسی که دولتمردان از دور قبل مذاکرات باید بگیرند، مورد توجه قرار دادن تعابیر و تفاسیر به ‌کار رفته در توافقنامه است به‌گونه‌ای که مورد سوءاستفاده طرف مقابل و تفسیرهای مختلف قرار نگیرد همچنین موردی که در توافقنامه موقت ۶ ماهه به آن توجهی نشده بود تعیین مرجعی برای حل اختلاف‌های فی‌مابین است به این صورت که اگر مشکلی پیش آمد مرجعی مسئول حل اختلافات باشد تا اهداف و منافع جمهوری اسلامی ایران در این مرحله بیش از پیش مورد عنایت قرار گیرد.

نکته دیگری که باید مورد توجه تیم مذاکره‌کننده قرار گیرد این است که غربی‌ها در ماه‌های گذشته با توجه به اینکه توافقات را خوب اعلام کردند ولی همواره بر طبل تحریم و گزینه‌های دیگر کوبیدند و گاهی یاوه‌گویی‌هایی نیز داشتند که باید در این دور به گونه‌ای توافقات صورت گیرد که جلوی این یاوه‌گویی‌‌ها، حرکات زشت و گفتارهای نسنجیده گرفته شود.

مورد دیگر همان طور که رهبر معظم انقلاب فرمودند؛ «طرف مقابل ما دشمنانی هستند که از آغاز انقلاب درصدد مقابله با جمهوری اسلامی ایران بوده‌اند»، کشورهای مذاکره‌کننده خودشان تصریح کردند که بیش از این نمی‌توانستند علیه برنامه انرژی هسته‌ای ایران اقدامی کنند پس باید تیم ایرانی با دید یک دشمن، دشمنی که به دنبال ضربه زدن با استفاده از این مذاکرات است به آن‌ها نگاه کند و وقتی تیم مذاکره‌کننده چنین دیدی داشته باشد خیلی حساس، دقیق، حساب شده و کارشناسی شده در طول مذاکرات برخورد خواهد کرد.

یکی از ضعف‌های تیم مذاکره‌کننده قبلی در زمینه کارشناسان حقوقی بود که موجب شد بیانیه به آن شکل تنظیم شود. تیم مذاکره‌کننده باید از لحاظ فنی و حقوقی یک تیم قوی به میدان بفرستد تا دستاوردی که به دست می‌آید به نفع نظام باشد. از نکات دیگر که تیم مذاکره‌کننده به آن توجه چندانی ندارد اعتماد و اطمینان به نیروهای درون نظام است؛ نباید تلقی تیم مذاکره‌کننده این باشد که به هر شکلی باید مذاکرات صورت گیرد و یا اینکه با این توافق تمام مشکلات حل می‌شود بلکه بدانند که دشمنان اگر در این زمینه هم کاملاً با ما همراهی کنند باز با حربه‌های دیگر مانند حقوق بشر که اخیراً بیان کرده بودند درصدد ضربه زدن و مقابله با ما خواهند بود بنابراین نباید این مذاکرات را با سرنوشت ملت گره بزنیم بلکه این مذاکرات فقط آزمونی برای راستی‌آزمایی دشمن است و حفاظت از منافع خود در اولویت اول قرار دارد.

فارس: تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای ایران در این دور از مذاکرات چطور می‌تواند چرخ سانتریفیوژها و چرخ زندگی مردم را توامان بچرخاند؟

رجبی: اگر ایران با منطق قوی حضور پیدا کند طرف مقابل نیز پذیرای آن خواهد بود اما اگر دیدیم که به دنبال منطق و عقلانیت نیستند مشخص می‌شود که این مذاکرات برای حل مشکلات و چرخیدن معیشت مردم ایران نیست هر چند که قبل از همه این‌ها مسئولین باید بدانند تنها راه چرخیدن چرخ زندگی مردم دل بستن به نتیجه این مذاکرات نیست همانطور که مقام معظم رهبری نیز فرمودند؛ «اگر ما به نیروهای درون بهای بیشتری داده و اقتصاد مقاومتی را جدی بگیریم حتی اگر تحریم‌ها وجود داشته باشند ما می‌توانیم پیروز شویم».

اما حضور تیم مذاکره‌کننده با منطق قوی به جهانیان نشان خواهد داد که دشمنان جمهوری اسلامی ایران اهل منطق نیستند همان طور که طی مذاکرات قبلی هم دیدیم تابع منطق عقلانیت نبوده و تنها یک چیز برای آن‌ها مهم است و آن منافع خود و صهیونیست‌هاست. اگر نگاهی به جدول رفت و آمدهای سران کشورهای مذاکره‌کننده غربی داشته باشیم می‌بینیم که آن‌ها قبل از هر مذاکره‌ای دیدارهایی با سران رژیم صهیونیستی داشته‌اند و خودشان هم اعلام کرده‌اند که این دیدارها برای تامین منافع آن‌ها در مذاکرات است بنابراین ابتدا در این مذاکرات با منطق عقلانی، دقت و ظرافت باید عمل کرد و همچنین در گام بعدی به این موضوع توجه داشت که دشمن به دنبال سوءاستفاده از ایران در مذاکرات است.

مواد مذاکرات علاوه بر کارشناسی دقیق باید دارای ضمانت‌های لازم از طرف مقابل باشد تا نتواند از انجام آن‌ها سر باز بزند چراکه در دوران اصلاحات باتوجه به اینکه ایران به همه تعهدات خود عمل کرد ولی آن‌ها به هیچ یک از تعهدات خود عمل نکردند؛ علاوه بر تمام این‌ها تیم مذاکره‌کننده باید بداند که در حال حاضر نظام استکباری در موضع ضعف قرار دارد و در خیلی از برنامه‌های خود در منطقه شکست خورده است در حالی که ایران برگ برنده‌های متعددی دارد که به واسطه آن باید از موضع قدرت حرف بزند.

فارس: چرا تیم مذاکره کننده آن طور که باید از موضع قدرت در مذاکرات گذشته وارد نشد؟

رجبی: احساس می‌شود اعتماد به درون در تیم مذاکره‌کننده ضعیف است و به دنبال این هستند که به هر طریق این مذاکرات به نتیجه برسد، گویا فکر می‌کنند که تنها راه حل مشکلات به نتیجه رساندن مذاکرات است در حالی که توان، موقعیت، جایگاه و موضع مقتدرانه نظام جمهوری اسلامی ایران در شرایط کنونی گویای چیز دیگری است. دلسوزانه، مشفقانه و ناصحانه به تیم مذاکره‌کننده عرض می‌کنیم که بیش از آنکه به مذاکرات دل ببندند به نیروهای درونی نظام، جایگاه و اقتدار نظام دل ببندند و بیش از اینکه به فکر حل مشکلات معیشتی مردم با مذاکرات باشند به فکر حل آن با اقتصاد مقاومتی باشند.

اگر دولت یازدهم عزم خود را برای اجرای اقتصاد مقاومتی و خشکاندن ریشه فسادهای اقتصادی جزم کند مطمئناً چند برابر نتیجه مذاکرات برای ما کارساز خواهد بود. اگر چنین برخورد شود ملت ایران نیز آنقدر بزرگوار است که همانطور که در جنگ تحمیلی به میدان آمدند به دولت کمک خواهند کرد که استکبار جهانی شکست خورده و ایران به تمام اهداف و منافع خود برسد. مذاکره‌کنندگان ایرانی مواظب باشند چراکه لحظه‌ای غفلت کنند علاوه بر از دست دادن پشتوانه مردمی در پرونده دولت یازدهم ثبت خواهد شد که در این دولت مذاکرات با موضع ضعف به سود دشمن تمام شد بنابراین تیم مذاکره‌کننده برای تقویت جایگاه دولت در جامعه و میان مردم نیز باید از موضع قدرت و عزت اسلامی همراه با دقت و کارشناسی لازم وارد شود تا مصالح مورد نیاز مردم و نظام تامین شود.
انتهای پیام/126
https://qomnews.ir/vdcai6nu.49neo15kk4.html
نام شما
آدرس ايميل شما