قم نيوز : قم نگار: جامعهشناس و استاد دانشگاه با اشاره به اینکه کشور افغانستان رتبه دوم افسردگی در دنیا دارد، گفت: حمله شوروی به افغانستان سبب آسیب دیدن همه نهادها و ارگانها شد و درحال حاضر محصول درختی را میبینیم که بنیان ناسالمی را دارد.
به گزارش قم نگار، همایش علمی مهاجرت؛ بیمها و امیدها در سالن استاد قربان نیا دانشگاه مفید قم برگزار شد.
در این همایش غلامحسن مصطفوی رئیس بخش مهاجرت سفارت افغانستان در جمهوری اسلامی ایران، محمد امین حیدری عضو دپارتمان دانشگاه قرجستان کابل و تحلیلگر مسائل سیاسی و سلمان علی زکی جامعهشناس و استاد دانشگاه حضور داشتند که به ایراد سخنرانی پرداختند.
غلامحسن مصطفوی با اشاره به وجود پدیده تروریسم در کشور افغانستان اظهار داشت: پدیده تروریسم پدیدهای است که مردم افغان با آن دست و پنجه نرم میکنند و دشمن افغانستان دشمن بشریت و تمدن است.
رئیس بخش مهاجرت سفارت افغانستان در جمهوری اسلامی ایران بابیان اینکه در جریان مبارزه با تروریسم مهاجران با مشکلات فراوانی مواجه و هزینههای زیادی پرداخت میکنند، افزود: اگر کشور افغانستان با تروریسم نجنگد جنگ از مرزهای افغانستان بیرون آمده و به کشورهای دیگر منطقه تسری پیدا میکند.
محمد امین حیدری پدیده مهاجرت را پدیدهای جهانی بیان و خاطرنشان کرد: پدیده مهاجرت اختصاص به کشور خاصی ندارد اما این پدیده در کشورهای جهان سوم بیشتر است و این مسئله به دلیل بیثباتی و بحران کشورهای جهان سوم است.
تحلیلگر مسائل سیاسی بابیان اینکه بحران و بیثباتی موجود در کشورهای جهان سوم هزینههای فراوانی برای آنها داشته است، گفت: مهاجرت در کشور افغانستان پدیده جدیدی نیست و از دوران عبدالرحمان شروع و تا به امروز ادامه داشته است.
حیدری افزود: تجاوز اتحاد جماهیر شوروی، جنگ های داخلی، پدیده افراطگرایی و طالبان سبب پدیده مهاجرت مردم افغانستان به کشورهای اروپایی و کشورهای منطقه شده است.
وی با بیان اینکه مهاجرت پدیدهای اجتماعی است و علل و عوامل متعدد داخلی و خارجی دارد، گفت: ناامنی و بحران، فقر و بیکاری، غیرقانونی بودن و تجزیه قدرت در افغانستان از عوامل مهم داخلی مهاجرت هستند.
کارشناس و تحلیلگر مسائل سیاسی افزود: سیاستگذاری در کشورهای توسعهیافته، حرکت به سمت زندگی بهتر در کشورهای اروپایی، تشویق خانوادهها به مهاجرت و تبلیغات قاچاقچیان انسان مهمترین عوامل خارجی مهاجرت هستند.
حیدری بابیان اینکه بحران و بیثباتی پدیده پیچیدهای است، گفت: کشور افغانستان به لحاظ ژئوپلیتیک منطقه حساسی است و قدرتهای دیگر به دنبال دست یافتن به منافع خود در این کشور هستند.
وی تأکید کرد: عامل دیگر بحران و بیثباتی در افغانستان فضای استبدادی حاکم در کشور افغانستان است و تمامیتخواهی و فضای استبدادی سبب شد که افغانستان خود اداره کننده کشور باشد.
استاد و تحلیلگر مسائل سیاسی با تأکید بر اینکه تا زمانی که تبعیض در کشور افغانستان وجود داشته باشد شاهد بیثباتی در این کشور هستیم، گفت: مسئله مهم این است که بدانیم در حال حاضر افغانستان به سمت ثبات و یا بیثباتی حرکت میکند.
حیدری با اشاره به توجه حامد کرزای به سیاست خارجی و غفلت از سیاست داخلی خاطرنشان کرد: این غفلت و بیتوجهی سبب تقویت گروه های افراطی در افغانستان شد.
وی افزود: مشکل اساسی که وجود دارد این است که دولت هم در زمینه سیاست خارجی و هم سیاست رسانه ای ضعیف است و این مسئله سبب حرکت بیشتر فضای افغانستان به سمت بحران است.
استاد و تحلیلگر مسائل سیاسی بیان کرد: نیروهای امنیتی در کشور افغانستان این توانایی را دارند که گروه های افراطی و رادیکال را سرکوب کنند اما مشکلاتی در این زمینه وجود دارد که باید به آن توجه کرد.
حیدری بابیان اینکه شکی نیست که تبعیض و انحصار در کشور افغانستان وجود دارد، خاطرنشان کرد: ۷۰ درصد مردم افغانستان بیسواد هستند و باید ببینیم چند درصد افراد باسواد در این کشور لیسانس و فوق لیسانس دارند و به این زودی کشور افغانستان در زمینه تحصیلی اشباع نمیشود.
وی با تأکید بر اینکه داشتن تصویر منفی از افغانستان خوب نیست، گفت: متاسفانه دولت افغانستان توانایی این را ندارد که در سیاست خارجی ایجاد امنیت و در داخل کشور ایجاد اشتغال کند.
استاد و تحلیلگر مسائل سیاسی تصریح کرد: دولت در آینده باید از نیروهای متخصص خود استفاده کند و به سمت پاسخگویی و کاهش فساد اداری برود تا اینکه به سمت ثبات بیشتر حرکت کند.
در ادامه این همایش سلمان علی زکی با بررسی مهاجرت مردم افغانستان در دو زمان جنگ با شوروی و حال حاضر بیان کرد: علت هر دو مهاجرت سیاسی است و از زمانی که دستنشاندگان شوروی قدرت را قبضه کردند نظام سیاسی به اوج فساد رسید و مردم دست به یک مهاجرت گسترده زدند.
جامعهشناس و استاد دانشگاه بابیان اینکه در حال حاضر جمع کثیری از نخبگان و تحصیلکردگان اتباع افغانی در ایران و پاکستان هم دست به مهاجرت از این کشورها میزنند، گفت: دلیل اصلی مهاجرت این افراد احساس محرومیت نسبی است.
وی افزود: عامل دیگر مهاجرت تحصیل کنندگان و خبرنگاران بحران منزلتی است چراکه فرد تحصیلکرده انتظار دارد به یک شأن و منزلت خاصی دست یابد و وقتی به آن دست نمی یابد اقدام به مهاجرت میکند.
جامعهشناس و استاد دانشگاه گفت: اگر میخواهیم یک جامعه سالمی داشته باشیم باید درکشور خود بمانیم و آن را بسازیم اما وقتی ناامیدیها و تعارضات گسترش پیدا میکند سبب ایجاد خلأ و بیهویتی شده و افراد به کشورهای دیگر مهاجرت میکنند.
زکی تصریح کرد: یکی از بیم ها و دغدغههای جدی درمورد نسل جوان مهاجر وجود دارد این است که وقتی وارد دنیای غرب میشوند با استقبال غرب مواجه شوند و کمبودها نیازهای اقتصادی خود را جبران کنند اما این امر اتفاق نمیافتد.
وی بابیان اینکه با مهاجرت افراد تحصیلکرده به کشورهای غربی آمیزش فرهنگی شکل میگیرد، خاطرنشان کرد: اگر ما نتوانیم خودمان روی پای خود بایستیم قادر به دستیابی به استقلال نیستیم.
جامعهشناس و استاد دانشگاه با اشاره به اینکه داشتن روحیه ملی در همه افراد یکسان نیست، گفت: نگرانیهایی که وجود دارد این است که افراد مهاجر به لحاظ اعتقادی و فرهنگی گسست خانوادگی به نسل امروز دارند.
زکی با اشاره به اینکه کشور افغانستان رتبه دوم افسردگی در دنیا دارد، گفت: حمله شوروی به افغانستان سبب آسیب دیدن همه نهادها و ارگانها شد و درحال حاضر محصول درختی را میبینیم که بنیان ناسالمی را دارد.
وی افزود: مهاجرت در دین اسلام یک ارزش و وعده الهی است که وسعت در رزق فراهم میشود اما مهاجرت مورد نظر در اسلام مهاجرت الی الله و الی الرسول است اما مهاجرتی که در حال حاضر صورت میگیرد مفید نیست.
در ابتدای مراسم روح الله جوادی دبیر سابق و روح الله محمدی دبیر جدید کانون شرق نو به ارائه گزارشی درباره فعالیتهای کانون پرداختند.